Mikä Moodle on?

Moodle on digitaalinen oppimisympäristö, jonka perusteet jokaisen opettajan ja opiskelijan on syytä hallita. Se on toimiva työkalu moneen tarkoitukseen: ryhmän, kurssin tai tutkinnonosan kotipesänä, verkkokurssialustana ja materiaalin jakamiseen.

Moodleen kirjautuminen

Tampereen toiseen asteen Moodle
  • Kirjaudu Moodleen (moodle.tampere.fi) painamalla Kirjaudu tästä -nappia
  • Syötä wilma-tunnuksesi (wilma.tunnus@edu.tampere.fi) ja salasanasi

Opiskelija

Moodlen käyttö on helppoa! Toiminta digitaalisessa ympäristössä -kursseilla opit perusasiat, ja tarvittaessa opettajasi neuvoo sinua. Opettajasta riippuen toimintatavat ja työtilojen ulkoasu saattaa hieman vaihdella.

Opiskelun edistymisen seuranta on hyödyllinen työkalu Moodlessa. Pyydä että opettajasi ottaa sen käyttöön. Tietokoneen lisäksi Moodle toimii myös mobiililaitteilla, mutta osaan tehtävistä tarvitset todennäköisesti tietokonetta.

Jos sinulla on kirjautumisessa haasteita, kannattaa katsoa ohjeet yleisimpien kirjautumisongelmien varalta.

Opettaja

Jos et ole vielä käyttänyt Moodlea ja koet aloittamisen haastavaksi, kannattaa ilmoittautua työpajaan tai tilata koulutusta. Kun perusasiat ovat selvillä, on Moodlen käytön harjoittelu helpompaa. Ainoa tapa oppia tehokas Moodlen käyttö on ryhtyä rohkeasti kokeilemaan sen ominaisuuksia ja hyödyntää sitä oikeasti opetuksessa. Pelkillä koulutuksilla on osaamista vaikea kerryttää.

Moodlen monet toiminnallisuudet ja lisäosat tekevät siitä monipuolisen oppimisympäristön. Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin:

Moodle on ennen kaikkea opettajan työkalu (Teams sopii paremmin projektioppimiseen), mutta sinne voi upottaa vaikka Padlet-seinän opiskelijoiden yhteistä tuottamista varten. Keskustelualueen taitava käyttö vie myös oppimista verkossa uusille urille.

Perusohjeet

Ohjeita Moodlen käyttöön on netti pullollaan, joten niitä ei tälle sivustolle lähdetä sellaisenaan kopioimaan. Rautalankaohjeiden sijaan esittelemme Osaavassa Tredussa esimerkkejä hyvistä toimintatavoista. Muista, että voit aina liittyä toisen asteen digikehittäjien verkostoon Teamsissa ja esittää kysymyksiä siellä myös Moodlesta.

Moodle työtilat Tredun ilmeellä

Moodlen työtiloihin saa paljon lisää visuaalisuutta, kun lisää tausta- tai yläkuvan ja tiilet-työtilamuotoa käyttäessä lisää tiiliin taustakuvat. Lisäksi kurssin sisältöön voi halutessaan lisätä erilaisia kuvia tekstin tueksi.

Alta voit ladata erilaisia Tredun ilmeellä toteutettuja materiaaleja Moodle-työtilojesi visuaalisuuden parantamiseksi. Palveluun kirjaudutaan edu.tampere.fi-tunnuksilla.

Tredun visuaalinen ilme kannattaa ottaa käyttöön myös Powerpoint-esityksissä ja muussa värimaailmassa, fonteissa ja tyyleissä. Tredun Graafiset ohjeet löytyvät Tredun Taskusta ja materiaalipankista löydät esityksillesi pohjat ja logot. Taskuun kirjaudutaan tampere.fi-tunnuksilla.

Tredun hyödyllisiä Moodle-linkkejä

Moodlesta muualla

Osaavan Tredun Moodle-artikkelit

YTO-verkkoja kutomassa

07.03.2024|Kommentit pois päältä artikkelissa YTO-verkkoja kutomassa

Tredussa on voinut opiskella YTO-opintoja verkossa laajasti jo useiden vuosien ajan. Tarjolla ovat olleet kaikki pakolliset tutkinnon osien osa-alueet sekä pieni valikoima valinnaisia osa-alueita. Tänä vuonna Tredussa halutaan panostaa erityisesti opetuksen laatuun ja osana tätä (lue lisää...)

Muistutus käyttämättömien Moodle-kurssien poistumisesta

03.01.2024|Kommentit pois päältä artikkelissa Muistutus käyttämättömien Moodle-kurssien poistumisesta

Näin vuoden alkuun muistutukseksi, että Tampereen toisen asteen Moodlesta poistuu 15.2. useampi syksyllä roskakoriin mennyt kurssi. Nämä ovat olleet kursseja, joissa ei ole aktiivisesti ollut toimintaa vuoteen. Poistosta on syksyllä tullut opettajille myös sähköpostimuistutukset. Näissä (lue lisää...)

Moodlessa voit nyt valita kurssikortille opettajan

21.12.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Moodlessa voit nyt valita kurssikortille opettajan

Moodlessa voit nyt valita näkyykö kurssikortilla opettajan nimeä vai ei. Tähän mennessä opettajan nimi on valikoitunut näkymään kortilla satunnaisesti ja se saattoi aiheuttaa sekaannusta. Kurssikortti on näkymä, joka tulee vastaan esimerkiksi kursseja selaillessa. Kurssikortin (lue lisää...)

Moodlen data hyötykäyttöön – huomioi nämä asiat työtiloissa niin opiskelijan ohjaus helpottuu

19.12.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Moodlen data hyötykäyttöön – huomioi nämä asiat työtiloissa niin opiskelijan ohjaus helpottuu

Moodlen käyttö opetuksessa tuottaa paljon hyödyllistä dataa opettajalle, opiskelijalle sekä Power BI-linkityksen välityksellä myös ohjauksen ja tuen tekijöille. Jotta opiskelijan toiminnasta syntyy hyödyllistä dataa, pitää muutaman asian olla kunnossa. Seuraavaan listaan on koottu ohjeita oppimisanalytiikan (lue lisää...)

Menikö Moodle-työtilasi poistoon? Näin palautat itse sen takaisin

16.08.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Menikö Moodle-työtilasi poistoon? Näin palautat itse sen takaisin

Tampereen toisen asteen Moodlessa on valtava määrä erilaisia työtiloja ja aika ajoin niitä täytyy myös poistaa. Moodlessa otetaan käyttöön myös automatiikkaa työtilojen poistoon ja saatatkin saada viestin jossa työtilasi on arkistoitu ja poistetaan 6kk kuluttua.  (lue lisää...)

  • Piirroskuva opiskelijasta joka katselee taulutietokonetta ja ihmettelee. Kuvassa teksti Moodlen päivitys: mitä uutta?

Moodlen navigaatio muuttui päivityksessä

01.08.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Moodlen navigaatio muuttui päivityksessä

Moodle päivittyi kesän aikana ja moni toiminto vaihtoi paikkaa. Käyttäjän näkökulmasta isoimmat muutokset ovat navigaatioiden uudistumisessa eli vasemman reunan toiminnot ja ratasvalikot poistuvat. Ne siirtyivät sivun yläosaan tai keskialueelle omiksi valikoikseen. Näin toimintoja ei tarvitse (lue lisää...)