
Mikä Moodle on?
Moodle on digitaalinen oppimisympäristö, jonka perusteet jokaisen opettajan ja opiskelijan on syytä hallita. Se on toimiva työkalu moneen tarkoitukseen: ryhmän, kurssin tai tutkinnonosan kotipesänä, verkkokurssialustana ja materiaalin jakamiseen.
Moodleen kirjautuminen
- Kirjaudu Moodleen (moodle.tampere.fi) painamalla Kirjaudu tästä -nappia
- Syötä wilma-tunnuksesi (wilma.tunnus@edu.tampere.fi) ja salasanasi

Opiskelija
Moodlen käyttö on helppoa! Tieto- ja viestintätekniikan kurssilla tai Digikurssilla opit perusasiat, ja tarvittaessa opettajasi neuvoo sinua. Opettajasta riippuen toimintatavat ja työtilojen ulkoasu saattaa hieman vaihdella.
Opiskelun edistymisen seuranta on hyödyllinen työkalu Moodlessa. Pyydä että opettajasi ottaa sen käyttöön. Tietokoneen lisäksi Moodle toimii myös mobiililaitteilla, mutta osaan tehtävistä tarvitset todennäköisesti tietokonetta.
Opettaja
Jos et ole vielä käyttänyt Moodlea ja koet aloittamisen haastavaksi, kannattaa ilmoittautua työpajaan tai tilata koulutusta. Kun perusasiat ovat selvillä, on Moodlen käytön harjoittelu helpompaa. Ainoa tapa oppia tehokas Moodlen käyttö on ryhtyä rohkeasti kokeilemaan sen ominaisuuksia ja hyödyntää sitä oikeasti opetuksessa. Pelkillä koulutuksilla on osaamista vaikea kerryttää.
Moodlen monet toiminnallisuudet ja lisäosat tekevät siitä monipuolisen oppimisympäristön. Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin:
- Etenemisen seuranta: visuaalinen työkalu helpottaa sekä opettajaa että opettajaa näkemään miten opiskelu etenee
- Ryhmien luominen: säästä aikaa esimerksiksi tehtävien tarkistamisessa
- H5P: interaktiivisia aineistoja ja tehtäviä – ja näitähän voi pienellä säädöllä saada tekemään myös opiskelijat
- Turnitin: kätevä työkalu palautteen antamiseen ja plagioinnin tunnistamiseen kirjallisissa töissä
Moodle on ennen kaikkea opettajan työkalu (Teams sopii paremmin projektioppimiseen), mutta sinne voi upottaa vaikka Padlet-seinän opiskelijoiden yhteistä tuottamista varten. Keskustelualueen taitava käyttö vie myös oppimista verkossa uusille urille.
Perusohjeet
Ohjeita Moodlen käyttöön on netti pullollaan, joten niitä ei tälle sivustolle lähdetä sellaisenaan kopioimaan. Rautalankaohjeiden sijaan esittelemme Osaavassa Tredussa esimerkkejä hyvistä toimintatavoista. Muista, että voit aina liittyä toisen asteen digikehittäjien verkostoon Teamsissa ja esittää kysymyksiä siellä myös Moodlesta.
Tredun hyödyllisiä Moodle-linkkejä
Katso video Moodlen peruskäytöstä (avautuu uudessa ikkunassa, vaatii kirjautumisen edu.tampere.fi-tunnuksilla.)
Moodle-ohjeet 2022: perusohjeita Moodlen käyttöön Tredussa (tänne voi kirjautua myös vieraana)
Moodlesta muualla

Osaavan Tredun Moodle-artikkelit
Linkitä Moodle-työtilasi Power BI:hin
Tredussa on käynnissä OKM:n rahoittamia projekteja, joiden avulla kehitetään Tredun tiedolla ohjaamista. Yksi kehittämisen osa-alue on Ohjauksen tuki PowerBi näkymän kehittäminen. Näkymässä seurataan opiskelijaryhmien ja yksittäisten opiskelijoiden opintojen etenemistä. Viimeisimpänä opiskelijakohtaiseen näkymään on lisätty Moodlen (lue lisää...)
Ärsyttävätkö Moodlen automaattiset Youtube-upotukset? Voit estää toiminnon kurssitasolla
Kun Moodlen työtilaan lisää Youtube-linkin tekstieditorissa, Moodle tekee siitä automaattisesti upotuksen. Usein tämä saattaa olla hyödyllinenkin ominaisuus, mutta esimerkiksi linkkien lisääminen keskelle tekstiä on vaikeaa. Automaattisen upotuksen saat pois päältä työtilakohtaisesti seuraavalla tavalla: Paina työtilassasi (lue lisää...)
Ylimääräinen suorituskerta Moodle-tenttiin
Moodle-tentin yleisissä asetuksissa voi määritellä kuinka monta kertaa jokainen opiskelija voi yrittää tenttiä. Useimmille kuitenkin yksikin kerta lienee enemmän kuin tarpeeksi. Mikäli joku yksittäinen opiskelija haluaa tehdä tentin uudestaan esimerkiksi arvosanaansa korottaakseen, vot ainoastaan hänelle (lue lisää...)
H5P:ssä uusia tehtävä- ja sisältötyyppejä
H5P on saanut uusia ominaisuuksia. Uusimpina tuttavuuksina Tredun Moodlesta löytyvät vaihtoehtoina Tekstin jäsentäminen eli Structure Strip, lisättyä todellisuutta hyödyntävä AR Scavenger, muistiinpanotekniikkaa opettava Cornell Notes ja kuvien valinnan mahdollistava Image Choice. Testaa miten voisit hyödyntää (lue lisää...)
Moodle-työtilan tekstin muotoiluun on tarjolla uusi työkalu
Moodlen Atto-tekstieditorissa on nyt uusi painike, jonka avulla voit lisätä erilaisia muotoiluja leipätekstiisi. Muotoilu koskee aina kokonaista tekstikappaletta, joten yksittäisiä sanoja ei tällä tavalla pysty muotoilemaan. Otsikoiden muotoilussa tätä ei ainakaan toistaiseksi voi myöskään käyttää. (lue lisää...)
Moodlen keskustelualueella vuorovaikutusta kurssille
Moodleen voit lisätä keskustelualueen aktiviteetiksi. Keskustelualueen avulla voit lisätä kurssillesi vuorovaikutusta niin opettajan ja opiskelijoiden kuin opiskelijoiden itsensä kesken. Määrittele kuitenkin etukäteen mitä kullakin keskustelualueella tehdään, luo pelisäännöt ja mieti tehtävän oppimistavoitteita. Kerro myös opiskelijoille (lue lisää...)