Moodle on digitaalinen oppimisympäristö, jonka perusteet jokaisen opettajan ja opiskelijan on syytä hallita. Se on toimiva työkalu moneen tarkoitukseen: ryhmän, kurssin tai tutkinnonosan kotipesänä, verkkokurssialustana ja materiaalin jakamiseen. Tampereen toisen asteen Moodle löytyy osoitteesta https://moodle.tampere.fi.

Kirjaudu Moodleen (moodle.tampere.fi) painamalla Kirjaudu tästä -nappia ja syöttämällä wilma-tunnuksesi (wilma.tunnus@edu.tampere.fi) ja salasanasi.
Sähköiset palvelut kuten Moodlen löydät kätevästi myös Startti-sivulta. Jos Moodleen kirjautuminen tuottaa ongelmia, kannattaa katsoa Osaavan Tredun ohjeet.
Opiskelija
Moodlen käyttö on helppoa! Tieto- ja viestintätekniikan kurssilla tai Digikurssilla opit perusasiat, ja tarvittaessa opettajasi neuvoo sinua. Opettajasta riippuen toimintatavat ja työtilojen ulkoasu saattaa hieman vaihdella.
Opiskelun edistymisen seuranta on hyödyllinen työkalu Moodlessa. Pyydä että opettajasi ottaa sen käyttöön. Tietokoneen lisäksi Moodle toimii myös mobiililaitteilla, mutta osaan tehtävistä tarvitset todennäköisesti tietokonetta.
Jos sinulla on kirjautumisessa haasteita, kannattaa katsoa ohjeet yleisimpien kirjautumisongelmien varalta. (linkki Osaavan Tredun blogipostaukseen, avautuu samassa ikkunassa.)
Opettaja
Jos et ole vielä käyttänyt Moodlea ja koet aloittamisen haastavaksi, kannattaa ilmoittautua työpajaan tai tilata koulutusta. Kun perusasiat ovat selvillä, on Moodlen käytön harjoittelu helpompaa. Ainoa tapa oppia tehokas Moodlen käyttö on ryhtyä rohkeasti kokeilemaan sen ominaisuuksia ja hyödyntää sitä oikeasti opetuksessa. Pelkillä koulutuksilla on osaamista vaikea kerryttää.
Moodlen monet toiminnallisuudet ja lisäosat tekevät siitä monipuolisen oppimisympäristön. Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin:
-
Etenemisen seuranta: visuaalinen työkalu helpottaa sekä opettajaa että opettajaa näkemään miten opiskelu etenee (Linkki Osaavan Tredun postaukseen, avautuu samassa ikkunassa.)
- Ryhmien luominen: säästä aikaa esimerksiksi tehtävien tarkistamisessa (Linkki osaavan Tredun postaukseen, avautuu samassa ikkunassa.)
-
H5P: interaktiivisia aineistoja ja tehtäviä – ja näitähän voi pienellä säädöllä saada tekemään myös opiskelijat (H5P-aiheiset jutut Osaavassa Tredussa, avautuu samassa ikkunassa.)
-
Turnitin: kätevä työkalu palautteen antamiseen ja plagioinnin tunnistamiseen kirjallisissa töissä
Moodle on ennen kaikkea opettajan työkalu (Teams sopii paremmin projektioppimiseen), mutta sinne voi upottaa vaikka Padlet-seinän opiskelijoiden yhteistä tuottamista varten. Keskustelualueen taitava käyttö vie myös oppimista verkossa uusille urille.
Ohjeet rautalangasta?
Ohjeita Moodlen käyttöön on netti pullollaan, joten niitä ei tälle sivustolle lähdetä sellaisenaan kopioimaan. Rautalankaohjeiden sijaan esittelemme Osaavassa Tredussa esimerkkejä hyvistä toimintatavoista. Muista, että voit aina liittyä toisen asteen digikehittäjien verkostoon Teamsissa ja esittää kysymyksiä siellä myös Moodlesta.
Katso video Moodlen peruskäytöstä (Avautuu uudessa ikkunassa, vaatii kirjautumisen edu.tampere.fi-tunnuksilla.)
Ohjesivusto Moodlessa (tänne voi kirjautua myös vieraana)
Mallityötiloja Moodlessa (moneen voi kirjautua myös vieraana)
Hyvät ohjeet Moodlen peruskäyttöön opettajalle