Mikä Moodle on?

Moodle on digitaalinen oppimisympäristö, jonka perusteet jokaisen opettajan ja opiskelijan on syytä hallita. Se on toimiva työkalu moneen tarkoitukseen: ryhmän, kurssin tai tutkinnonosan kotipesänä, verkkokurssialustana ja materiaalin jakamiseen.

Moodleen kirjautuminen

Tampereen toiseen asteen Moodle
  • Kirjaudu Moodleen (moodle.tampere.fi) painamalla Kirjaudu tästä -nappia
  • Syötä wilma-tunnuksesi (wilma.tunnus@edu.tampere.fi) ja salasanasi

Opiskelija

Moodlen käyttö on helppoa! Tieto- ja viestintätekniikan kurssilla tai Digikurssilla opit perusasiat, ja tarvittaessa opettajasi neuvoo sinua. Opettajasta riippuen toimintatavat ja työtilojen ulkoasu saattaa hieman vaihdella.

Opiskelun edistymisen seuranta on hyödyllinen työkalu Moodlessa. Pyydä että opettajasi ottaa sen käyttöön. Tietokoneen lisäksi Moodle toimii myös mobiililaitteilla, mutta osaan tehtävistä tarvitset todennäköisesti tietokonetta.

Jos sinulla on kirjautumisessa haasteita, kannattaa katsoa ohjeet yleisimpien kirjautumisongelmien varalta.

Opettaja

Jos et ole vielä käyttänyt Moodlea ja koet aloittamisen haastavaksi, kannattaa ilmoittautua työpajaan tai tilata koulutusta. Kun perusasiat ovat selvillä, on Moodlen käytön harjoittelu helpompaa. Ainoa tapa oppia tehokas Moodlen käyttö on ryhtyä rohkeasti kokeilemaan sen ominaisuuksia ja hyödyntää sitä oikeasti opetuksessa. Pelkillä koulutuksilla on osaamista vaikea kerryttää.

Moodlen monet toiminnallisuudet ja lisäosat tekevät siitä monipuolisen oppimisympäristön. Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin:

Moodle on ennen kaikkea opettajan työkalu (Teams sopii paremmin projektioppimiseen), mutta sinne voi upottaa vaikka Padlet-seinän opiskelijoiden yhteistä tuottamista varten. Keskustelualueen taitava käyttö vie myös oppimista verkossa uusille urille.

Perusohjeet

Ohjeita Moodlen käyttöön on netti pullollaan, joten niitä ei tälle sivustolle lähdetä sellaisenaan kopioimaan. Rautalankaohjeiden sijaan esittelemme Osaavassa Tredussa esimerkkejä hyvistä toimintatavoista. Muista, että voit aina liittyä toisen asteen digikehittäjien verkostoon Teamsissa ja esittää kysymyksiä siellä myös Moodlesta.

Tredun hyödyllisiä Moodle-linkkejä

Moodlesta muualla

Osaavan Tredun Moodle-artikkelit

Menikö Moodle-työtilasi poistoon? Näin palautat itse sen takaisin

16.08.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Menikö Moodle-työtilasi poistoon? Näin palautat itse sen takaisin

Tampereen toisen asteen Moodlessa on valtava määrä erilaisia työtiloja ja aika ajoin niitä täytyy myös poistaa. Moodlessa otetaan käyttöön myös automatiikkaa työtilojen poistoon ja saatatkin saada viestin jossa työtilasi on arkistoitu ja poistetaan 6kk kuluttua.  (lue lisää...)

  • Piirroskuva opiskelijasta joka katselee taulutietokonetta ja ihmettelee. Kuvassa teksti Moodlen päivitys: mitä uutta?

Moodlen navigaatio muuttui päivityksessä

01.08.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Moodlen navigaatio muuttui päivityksessä

Moodle päivittyi kesän aikana ja moni toiminto vaihtoi paikkaa. Käyttäjän näkökulmasta isoimmat muutokset ovat navigaatioiden uudistumisessa eli vasemman reunan toiminnot ja ratasvalikot poistuvat. Ne siirtyivät sivun yläosaan tai keskialueelle omiksi valikoikseen. Näin toimintoja ei tarvitse (lue lisää...)

  • Moodlen päivitys: Mitä uutta?

Moodlen versiopäivitys heinäkuussa

27.06.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Moodlen versiopäivitys heinäkuussa

Moodle päivitetään uudempaan 4.1.-versioon heinäkuussa 10.7.2023.  Tämä aiheuttaa muutaman tunnin käyttökatkon tuona päivänä. Päivitys takaa järjestelmän tietoturvallisuuden ja tuo uusia ominaisuuksia. Työtilojen toimivuuteen tai käyttämiseen tällä ei pitäisi olla vaikutusta. Kesälomien jälkeen Moodlen toimivuudesta voi (lue lisää...)

Linkitä Moodle-työtilasi Power BI:hin

11.05.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Linkitä Moodle-työtilasi Power BI:hin

Tredussa on käynnissä OKM:n rahoittamia projekteja, joiden avulla kehitetään Tredun tiedolla ohjaamista. Yksi kehittämisen osa-alue on Ohjauksen tuki PowerBi näkymän kehittäminen. Näkymässä seurataan opiskelijaryhmien ja yksittäisten opiskelijoiden opintojen etenemistä. Viimeisimpänä opiskelijakohtaiseen näkymään on lisätty Moodlen (lue lisää...)

  • Ruudunkaappaus Moodle-työtilasta, jossa upotettu video

Ärsyttävätkö Moodlen automaattiset Youtube-upotukset? Voit estää toiminnon kurssitasolla

09.12.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Ärsyttävätkö Moodlen automaattiset Youtube-upotukset? Voit estää toiminnon kurssitasolla

Kun Moodlen työtilaan lisää Youtube-linkin tekstieditorissa, Moodle tekee siitä automaattisesti upotuksen. Usein tämä saattaa olla hyödyllinenkin ominaisuus, mutta esimerkiksi linkkien lisääminen keskelle tekstiä on vaikeaa. Automaattisen upotuksen saat pois päältä työtilakohtaisesti seuraavalla tavalla: Paina työtilassasi (lue lisää...)

Ylimääräinen suorituskerta Moodle-tenttiin

23.03.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Ylimääräinen suorituskerta Moodle-tenttiin

EDIT. Tämä artikkeli päivitetty 9.8.2023 Moodle 4.1.-versiota koskevaksi. Moodle-tentin yleisissä asetuksissa voi määritellä kuinka monta kertaa jokainen opiskelija voi yrittää tenttiä. Useimmille kuitenkin yksikin kerta lienee enemmän kuin tarpeeksi. Mikäli joku yksittäinen opiskelija haluaa tehdä (lue lisää...)