Mikä Printmaster XR?

Printmaster on maailman ensimmäinen media-alalle kehitetty oppimispeli, joka hyödyntää VR- ja AR-teknologioita ja jonka avulla opetellaan painokoneen käyttöä. Pelinkehityshanke on luotu media-alan opiskelijoille uudenlaiseksi oppimistavaksi harjoitella painokoneen käyttöä turvallisesti ja ekologisesti. Opiskelijoilla on pelin myötä enemmän tilaisuuksia harjoitella painokoneen käyttöä; omaan tahtiin, eikä painomateriaalia mene hukkaan. Epäonnistuakin saa, sillä pelissä ei tule kalliita korjauskuluja painokoneelle, mikäli jokin ei mene ensiyrittämällä oikein. Yleensä virheiden kautta pelaajat oppivat parhaiten.

Pelin kehittämisestä vastaa tamperelainen pelialan yritys Virtual Dawn, medialan opettajat Mikko Rossi ja Tarja Sario sekä eTredu.

Gameplay kuva pelistä. Kuvassa näkyy painokone ja sen päällä Rasse mustepisara.
Game play kuva pelistä. Kuvassa näkyy imuputkien avaamista painokoneessa.
Game play kuva pelistä. Kuvassa maalipurkki pelin alussa olevasta minipelistä.

Miten sitä pelataan?

Printmasteria pelataan joko virtuaalitodellisuuslasien tai lisättyä todellisuutta hyödyntävien HoloLens-älylasien kanssa. Virtuaalimaailmassa opiskelijan pelihahmo seikkailee painokoneen sisällä ja bongaa asioita, joita paljaalla silmällä ei näe. Lisätyssä todellisuudessa pelaajan lähiympäristöön ilmestyy ohjeita ja tehtäviä hologrammimuodossa. Pelissä on moninpeliominaisuuksia, joiden avulla oppiminen viedään uudelle tasolle. Peli opettaa tiimityöskentelyä, ja samalla tulevat tutuksi painoalan käsitteet, tarvikkeet ja painokoneen osat. Peliä voi pelata joko tiiminä tai itsenäisesti. Kaksinpelissä yksi pelaaja etenee miniatyyrikoossa virtuaalitodellisuudessa, ja toinen auttaa häntä AR-lasit päässä esimerkiksi liikuttamalla esteitä pois tieltä. Tiimityö on voimaa!

Hahmot

Printmaster XR-pelin hahmoesittely Rasse mustepisarasta. Rasse on rääväsuu ja ilkikurinen hahmo. Hän tykkää räpätä
Lily Liuotinpullon esittelyteksti. Lily on kiltti ja hellä hahmo, joka auttaa pelaajaa etenemään pelissä. Lily tykkää tanssia.

Videot

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn
For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn

Yhteystiedot

Mikko Rossi | Media-alan opettaja | mikko.rossi@tampere.fi