Mikä Moodle on?
Moodle on digitaalinen oppimisympäristö, jonka perusteet jokaisen opettajan ja opiskelijan on syytä hallita. Se on toimiva työkalu moneen tarkoitukseen: ryhmän, kurssin tai tutkinnonosan kotipesänä, verkkokurssialustana ja materiaalin jakamiseen.
Moodleen kirjautuminen
- Kirjaudu Moodleen (moodle.tampere.fi) painamalla Kirjaudu tästä -nappia
- Syötä wilma-tunnuksesi (wilma.tunnus@edu.tampere.fi) ja salasanasi
Opiskelija
Moodlen käyttö on helppoa! Toiminta digitaalisessa ympäristössä -kursseilla opit perusasiat, ja tarvittaessa opettajasi neuvoo sinua. Opettajasta riippuen toimintatavat ja työtilojen ulkoasu saattaa hieman vaihdella.
Opiskelun edistymisen seuranta on hyödyllinen työkalu Moodlessa. Pyydä että opettajasi ottaa sen käyttöön. Tietokoneen lisäksi Moodle toimii myös mobiililaitteilla, mutta osaan tehtävistä tarvitset todennäköisesti tietokonetta.
Opettaja
Jos et ole vielä käyttänyt Moodlea ja koet aloittamisen haastavaksi, kannattaa ilmoittautua työpajaan tai tilata koulutusta. Kun perusasiat ovat selvillä, on Moodlen käytön harjoittelu helpompaa. Ainoa tapa oppia tehokas Moodlen käyttö on ryhtyä rohkeasti kokeilemaan sen ominaisuuksia ja hyödyntää sitä oikeasti opetuksessa. Pelkillä koulutuksilla on osaamista vaikea kerryttää.
Moodlen monet toiminnallisuudet ja lisäosat tekevät siitä monipuolisen oppimisympäristön. Kannattaa tutustua esimerkiksi näihin:
- Etenemisen seuranta: visuaalinen työkalu helpottaa sekä opettajaa että opettajaa näkemään miten opiskelu etenee
- Ryhmien luominen: säästä aikaa esimerksiksi tehtävien tarkistamisessa
- H5P: interaktiivisia aineistoja ja tehtäviä – ja näitähän voi pienellä säädöllä saada tekemään myös opiskelijat
Moodle on ennen kaikkea opettajan työkalu (Teams sopii paremmin projektioppimiseen), mutta sinne voi upottaa vaikka Padlet-seinän opiskelijoiden yhteistä tuottamista varten. Keskustelualueen taitava käyttö vie myös oppimista verkossa uusille urille.
Perusohjeet
Ohjeita Moodlen käyttöön on netti pullollaan, joten niitä ei tälle sivustolle lähdetä sellaisenaan kopioimaan. Rautalankaohjeiden sijaan esittelemme Osaavassa Tredussa esimerkkejä hyvistä toimintatavoista. Muista, että voit aina liittyä toisen asteen digikehittäjien verkostoon Teamsissa ja esittää kysymyksiä siellä myös Moodlesta.
Moodle työtilat Tredun ilmeellä
Moodlen työtiloihin saa paljon lisää visuaalisuutta, kun lisää tausta- tai yläkuvan ja tiilet-työtilamuotoa käyttäessä lisää tiiliin taustakuvat. Lisäksi kurssin sisältöön voi halutessaan lisätä erilaisia kuvia tekstin tueksi.
Alta voit ladata erilaisia Tredun ilmeellä toteutettuja materiaaleja Moodle-työtilojesi visuaalisuuden parantamiseksi. Palveluun kirjaudutaan edu.tampere.fi-tunnuksilla.
- Lataa tausta- ja yläkuvia tästä
- Lataa Tiilet-työtilan osioiden taustakuvia tästä
- Lataa muuta grafiikkaa Moodle-työtilojen käyttöön tästä
Tredun visuaalinen ilme kannattaa ottaa käyttöön myös Powerpoint-esityksissä ja muussa värimaailmassa, fonteissa ja tyyleissä. Tredun Graafiset ohjeet löytyvät Tredun Taskusta ja materiaalipankista löydät esityksillesi pohjat ja logot. Taskuun kirjaudutaan tampere.fi-tunnuksilla.
Tredun hyödyllisiä Moodle-linkkejä
Katso video Moodlen peruskäytöstä (avautuu uudessa ikkunassa, vaatii kirjautumisen edu.tampere.fi-tunnuksilla.)
Moodle-ohjeet: perusohjeita Moodlen käyttöön Tredussa (tänne voi kirjautua myös vieraana)
Moodlesta muualla
Osaavan Tredun Moodle-artikkelit
Visuaalisilla komponenteilla jäsennät tekstimassoja ja visualisoit Moodle-työtilaasi
Eli suomeksi: TinyMCE-editorista löytyy legopalikan näköinen työkalu, jolla voit lisätä tekstiisi nostoja, huomioita, rajauksia ja muita lisäyksiä. Jos haluat nostaa esiin oppimistavoitteita, tekstipätkiä, koodia tai muita esimerkkejä, C4L (Components for Learning) -työkalusta löytyy laatikko, johon (lue lisää...)
Moodlen tekstieditori muuttuu TinyMCE:ksi
Tampereen toisen asteen Moodlen oletustekstieditori muuttuu Atto-editorista TinyMCE:ksi tammikuun alussa 2025. Kokeneet Moodlen käyttäjät saattavat muistaa ajan, jolloin TinyMCE oli aikaisemminkin oletuseditorina. Muutoksen syynä on editorien kehittäminen – TinyMCE:ssä on monipuolisemmat ominaisuudet kuin Atto-editorissa. Opettajalle (lue lisää...)
YTO-verkkokurssien uudet tuulet Tredussa
Tredun yhteisten tutkinnon osien verkko-opetus on ottanut suuria harppauksia eteenpäin kuluneen lukuvuoden aikana ja uudet tuulet puhaltavat lämpimästi. Verkko-opintoja on suunniteltu ja toteutettu uudella tavalla, joka on auttanut opiskelijoita suunnittelemaan opintojaan paremmin. Lisäksi opiskelijoille on (lue lisää...)
YTO-verkkoja kutomassa
Tredussa on voinut opiskella YTO-opintoja verkossa laajasti jo useiden vuosien ajan. Tarjolla ovat olleet kaikki pakolliset tutkinnon osien osa-alueet sekä pieni valikoima valinnaisia osa-alueita. Tänä vuonna Tredussa halutaan panostaa erityisesti opetuksen laatuun ja osana tätä (lue lisää...)
Muistutus käyttämättömien Moodle-kurssien poistumisesta
Näin vuoden alkuun muistutukseksi, että Tampereen toisen asteen Moodlesta poistuu 15.2. useampi syksyllä roskakoriin mennyt kurssi. Nämä ovat olleet kursseja, joissa ei ole aktiivisesti ollut toimintaa vuoteen. Poistosta on syksyllä tullut opettajille myös sähköpostimuistutukset. Näissä (lue lisää...)
Moodlessa voit nyt valita kurssikortille opettajan
Moodlessa voit nyt valita näkyykö kurssikortilla opettajan nimeä vai ei. Tähän mennessä opettajan nimi on valikoitunut näkymään kortilla satunnaisesti ja se saattoi aiheuttaa sekaannusta. Kurssikortti on näkymä, joka tulee vastaan esimerkiksi kursseja selaillessa. Kurssikortin (lue lisää...)