Etäläsnäololla tarkoitetaan läsnäoloa toisessa paikassa viestintäteknologian kautta, vaikka fyysinen keho onkin siellä missä on – esimerkiksi kotona. Se voidaan saavuttaa puhelinta, tietokonetta tai siihen erityisesti suunniteltuja laseja käyttämällä.

Yksinkertaisimmillaan etäläsnäolo voi olla vaikkapa kameroiden ja monitoreiden avulla toteutettua opiskelua, työtä tai valvontaa. Vaativammissa sovelluksissa esimerkiksi kirurgit voivat suorittaa leikkauksia potilaille kauko-ohjattujen robottikäsivarsien avulla mistä tahansa päin maapalloa. Se voi olla myös tutkimusta paikoissa, jotka ovat ihmiselle liian vaarallisia tai hankalia, kuten merenpohjassa tai avaruudessa.

Tulevaisuudentutkija Risto Linturi puhui huhtikuun lopussa 2021 järjestetyssä MURROS 2021-tapahtumassa:

Risto Linturin kuva

”Kaikille meille kehitys merkitsee ammattien uudelleenmuotoilua, uusien osaamisten hankintaa ja uudenlaisten oppimisen keinojen käyttöä. Kilpailukykytekijöiden ymmärrys suhteessa teknologiamurrokseen ja uuden osaamisen hankinta muuttuvat jokaisen arkiseksi pohteeksi.”

Risto Lintunen esitysvuorossaan. Kuva ruutukaappaus MURROS2021-livelähetyksestä.

Tässä linkki tapahtumasivulle https://www.keuda.fi/k/murros/ (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Samassa tapahtumassa Varjo Technologies:n Ville Leppälä esitteli organisaationsa ratkaisuja lisätystä todellisuudesta. Varjo kehittää ja valmistaa virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden silmikoita yhdistämällä todellisen ja digitaalisen maailman mahdollisimman saumattomasti. Virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden tuotteet lisäävät heidän mukaansa kaikkien mahdollisuuksia luovuuteen ja tuottavuuteen.

Teknologian käytön hyötyinä Leppälä näkee esimerkiksi:

  • pystytään kouluttamaan samalla alustalla suuria määriä
  • saadaan nopeutettua koulutukseen käytettyä aikaa
  • tunteiden mukaan tullessa motivaatio oppimiseen kasvaa
  • voidaan simuloida tilanteita, joita on vaikea muuten toteuttaa tai ne vaativat esimerkiksi suuria rakennuskustannuksia
Ville Leppälän kuva
Varjon Ville Leppälä puhuu MURROS2021-tapahtumassa. Kuvaruutukaappaus MURROS2021-livelähetyksestä.

Tredun kehitystyö teknologioiden opetuskäytössä

Tredussa on tehty paljon rohkeaa kehitystyötä teknologioiden hyödyntämiseksi opetuskäytössä esimerkiksi simulaatioratkaisujen avulla. Strategian mukaisesti Teknologisesti älykkäämpää tulevaisuutta Tredusta -kehittämisohjelman tavoitteena on luoda verkostomainen toimintamalli, jonka avulla vahvistetaan virtuaalisten ja simuloitujen oppimisympäristöjen kehittämistä toimipisteissä sekä uudistetaan ammattien digitalisoitumiseen liittyvän ammatillisen opetuksen kehitystä. Parhaillaankin on menossa useita projekteja asian ympärillä.

Tässä muutama esimerkki täällä osaava.tredu:ssa olevista aiheen artikkeleista:

Kangasala-talon Roboreel XR-kokeilu – Osaava Tredu (avautuu samaan ikkunaan)
Luho- Luonnonhoidon virtuaaliset oppimisympäristöt (2020 päivitys) – Osaava Tredu (avautuu samaan ikkunaan)
Monimuotohakkuu EXPERTS tuottaa opetusmateriaalia metsäalan käyttöön – Osaava Tredu (avautuu samaan ikkunaan)


Sirpa Turunen
Sirpa Turunen
eTredun kehittämispäällikkö

Tredussa etsitään parhaillaan pilottiprojekteihin ideoita eri aloilta, joiden kanssa voisimme edetä kehittämistyössä eteenpäin. Tämä ei nyt ole enää pelkästään projektien kehittämisen varassa olevaa toimintaa, vaan on vahvasti muuttumassa koulutusalojen sisäiseksi kehitykseksi. Tästä(kin) kuulette lisää loppuvuoden aikana.