Luho eli luonnon hoidon virtuaalinen oppimisympäristön alusta löytyy osoitteesta: https://luho.fi/avoin. Se on demosivu aiemmasta OPH:n projektina (2015-2016) tuotetusta sisällöstä mm. 360 asteen panoraamakuvat, käytännössä Luho on paljon enemmän ja toimii Moodlen avulla LTI- rajapintaa hyödyntämällä, joten käyttäjien hallinta on helppoa.

Luhosta löytyy yli 30 oppimispolkua erilaisiin luonnonhoitoon liittyviin tehtäviin käytännön työtehtävissä. Ideana on että ensimmäisellä kuvalla opiskellaan vaikka metsätyyppejä, toisella kuvalla lähestytään arvokasta elinympäristöä, kolmannella kuvalla ollaan arvokkaalla elinympäristöllä, neljäs kuva on toisesta suunnasta arvokkaalta elinympäristöltä ja viidennessä kuvassa ollaan vaikka sertifikaatin määrittämällä paikalla. Kuvia on ympäri Suomen ”Ruokolahdelta Rovaniemelle”, kesä- ja talviajalta, sekä esimerkiksi koneen ohjaamosta.

Hankkeessa päivitettiin oppimisympäristön alustan palvelinympäristö GDPR- asetuksen mukaiseksi. Hankkeessa luotiin myös malli, jolla oppimisalustaa voidaan jatko levittää ja myydä palvelua eteenpäin. Oppimisalustan rahoitukseen ollaan selvitetty myös mallia ja päädyttiin verkostopohjaiseen rahoitukseen käyttäjämäärien mukaan.

Käytännössä oppimisalusta keskustelee oppilashallintojärjestelmän kanssa ja kaikki tiedot suoritetuista osioista tallentuvat automaattisesti esimerkiksi Moodlen kurssille ja sieltä kautta Futural Skills:iin.

Teksti: Janne Ruokonen