Saavutettavuus

Saavutettavuus tarkoittaa verkkopalvelujen esteettömyyttä. Laki digitaalisten palvelujen saavuttamisesta eli digipalvelulaki tuli voimaan 1.4.2019. Se edellyttää julkisten palvelujen verkkosivujen ja verkkomateriaalien olevan saavutettavia. Tämä koskee myös oppimateriaaleja. Saavutettavista materiaaleista hyötyvät kaikki. Erityisesti niitä tarvitsevat ne, joilla on oppimisvaikeuksia, heikko suomen kielen taito tai jokin fyysinen tai motorinen rajoite kuten vapinaa tai lihasheikkoutta. Myös tottumaton käyttäjä hyötyy palvelun saavutettavuudesta. Saavutettavien materiaalien tulee olla mahdollisimman monen käytettävissä niin teknisesti kuin sisällöiltään.

Opetuksessa voidaan käyttää tilapäisesti materiaalia, joka ei ole saavutettavaa. Tämä tarkoittaa, että opettaja voi käyttää tallentamaansa luentoa tai tehdä opiskelijoiden kanssa materiaalia, joka ei sillä hetkellä ole saavutettavaa. Kuitenkin jos materiaalia käytetään myöhemmin, niin kuin tavallisesti tehdään, materiaali tulee tehdä saavutettavaksi. Tilapäiseksi käytöksi tulkitaan esimerkiksi lukukauden mittainen jakso.

Osaavan Tredussa julkaistaan saavutettavuudesta ohjeita, vinkkejä ja artikkeleita, joiden avulla luot omasta materiaalistasi saavutettavaa.

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeus syntyy aina sille henkilölle, joka on luonut teoksen. Muista tekijänoikeudet, kun teet oppimateriaalia itse tai käytät muiden tekemään materiaalia. Opiskelijoillekin on hyvä näyttää mallia, kuinka esimerkiksi kuvia ja videoita käytetään verkossa. Ethän siis esitä, käytä tai näytä materiaalia, joissa tekijänoikeudet eivät ole kunnossa. Myös avoimesti verkossa olevalla materiaalilla on aina tekijänoikeus. Muistathan kysyä tai selvittää materiaalin käyttöoikeuden ennen kuin käytät materiaalia opetuksessasi. Voit kuitenkin aina linkittää, siteerata tai viitata materiaaliin.

Creative Commons-lisenssi eli CC-lisenssi on yksi yleisimmistä avoimen sisällön lisenssistandardeista. CC-lisenssi on luotu sitä varten, että tekijä voi itse etukäteen määritellä saako hänen tekemäänsä materiaalia käyttää ja millä tavoin. Kuka tahansa voi käyttää näitä lisenssejä lisäämällä merkinnän tai kuvan lisenssistä materiaalinsa. CC-lisensoinnin tavoitteena on tiedon avoin jakaminen.

Kopiointilupa ja muut oppilaitoksen luvat

Opetushallitus on hankkinut maksuttomaan ammatilliseen opetukseen ja oppisopimustoimintaan kopiointiluvan. Tämä ei koske maksullista palvelutoimintaa. TOKI-verkkokirjaston Tiedonhaun ohjaus -sivuilta voit tarkistaa mitä oppilaitoslupia Treduun on hankittu ja miten voit saada ne käyttöösi.

Osaavan Tredun artikkelit

Käännä Thinglinkisi automaattisesti toiselle kielelle

04.04.2024|Kommentit pois päältä artikkelissa Käännä Thinglinkisi automaattisesti toiselle kielelle

Thinglinkin voit kääntää automaattisesti toiselle kielelle. Käännöksestä hyötyvät erityisesti vieraskieliset opiskelijat, mutta tästä on myös apua kansainvälisille vieraille. Automaattiset käännökset saat ladattua Thinglinkiisi valitsemalla kolmen pisteen takaa Käännä-toiminto. Voit valita Thinglinkillesi konekäännöksen useammasta eri kielestä (lue lisää...)

  • Kaksi tagia eli paikkamerkkiä joista toista osoitetaan kädellä.

Thinglinkissä voit nyt järjestää tagit haluamaasi järjestykseen

02.04.2024|Kommentit pois päältä artikkelissa Thinglinkissä voit nyt järjestää tagit haluamaasi järjestykseen

Thinglinkin saavutettavuusominaisuudet ovat parantuneet. Voit järjestää tagit haluamaasi järjestykseen myös Thinglinkin saavutettavuustyökalussa eli saavutettavuus-widgetissä. Sinun ei siis enää tarvitse luoda tageja siinä järjestyksessä kuin ne esitetään saavutettavuustyökalussa vaan voit itse järjestää ne haluamaasi järjestykseen myöhemmin. (lue lisää...)

  • Moodlen päivitys: Mitä uutta?

Moodlen versiopäivitys heinäkuussa

27.06.2023|Kommentit pois päältä artikkelissa Moodlen versiopäivitys heinäkuussa

Moodle päivitetään uudempaan 4.1.-versioon heinäkuussa 10.7.2023.  Tämä aiheuttaa muutaman tunnin käyttökatkon tuona päivänä. Päivitys takaa järjestelmän tietoturvallisuuden ja tuo uusia ominaisuuksia. Työtilojen toimivuuteen tai käyttämiseen tällä ei pitäisi olla vaikutusta. Kesälomien jälkeen Moodlen toimivuudesta voi (lue lisää...)

Saavutettavat tallenteet: vaihda puhuttu kieli

26.09.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Saavutettavat tallenteet: vaihda puhuttu kieli

Teamsin tallenteiden käytössä on ominaisuus, jolla teet helpommin saavutettavia tallenteita. Kun laitat Teams-kokouksessa nauhoituksen päälle, lähtee myös transkriptio eli puhtaaksikirjoitus päälle. Yksi asia kannattaa kuitenkin muistaa eli vaihtaa puhuttu kieli suomeksi (jos siis puhut tallenteella (lue lisää...)

Teamsin live-tekstitys kääntää puheesi usealle kielelle

22.09.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Teamsin live-tekstitys kääntää puheesi usealle kielelle

Teamsin syksyn 2022 uutena ominaisuutena on live-tekstityksien käännökset. Jokainen Teams-kokoukseen osallistuja voi laittaa live-tekstitykset päälle itselleen kokouksen ajaksi. Jo aikaisemmin live-tekstitykset ovat toimineet hyvin myös suomen kielellä, mutta nyt niissä toimii myös käännös. Live-tekstitysten käyttämisestä (lue lisää...)

  • Nainen istuu nurmikolla ja kirjoittaa sylissään olevaan muistikirjaan.

Polkuja-hanke sukeltaa kielitietoisuuteen!

27.05.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Polkuja-hanke sukeltaa kielitietoisuuteen!

Polkuja-hanke on osa Oikeus osata -kehittämisohjelmaa, jonka tarkoitus on lisätä ammatillisessa koulutuksessa yhdenvertaisuutta ja taata kaikille mahdollisuus oppia. Polkuja-hankkeen omia tavoitteita ovat esimerkiksi henkilöstön kouluttaminen kielitietoisuudesta ja vertaisoppiminen. Yksi hankkeen konkreettinen tuotos ovat kielitietoisuusvideot, jotka (lue lisää...)

Lisää tietoa saavutettavuudesta ja tekijänoikeuksista

Hyödyllisiä linkkejä muualla