Tervetuloa uuteen lukuvuoteen sekä uusille että vanhoille opettajille ja opiskelijoille. Tässä postauksessa kerrotaan lyhyesti, mitä uusia ominaisuuksia Tredun digitaalisiin työvälineisiin on tullut kesän aikana ja mitä on luvassa lähitulevaisuudessa.

Tätä kirjoittaessa näyttää siltä, että lähiopetukseen voidaan palata poikkeuksellisen kevään jälkeen. Jokaisen opettajan ja opiskelijan kannattaa kuitenkin ylläpitää ja kehittää digitaalisia taitojaan ja hyödyntää niitä mahdollisuuksien mukaan myös lähiopetuksessa ja -opiskelussa. Siten etäopetukseen siirtyminen sujuu tarvittaessa helposti.

Tredun digitaalisen toimintaympäristön oleellisimmat työvälineet ovat Moodle, Teams, Wilma ja Futural Skills. Näiden käyttöön tarjotaan henkilökunnalle tukea ja koulutusta sekä ohjeita täällä Osaavassa Tredussa. Myös seuraavista aiheista on luvassa tarkempia ohjeitä käyttäjille, joten kannattaa seurata tätä sivustoa.

Moodlen uusi ulkoasu käytössä

Tampereen toisen asteen Moodlen ulkoasua päivitettiin kesäkuussa. Merkittäviä muutoksia tämä ei työtilojen sisältöihin tuonut. Sen sijaan kurssille voi nykyään asettaa oman taustakuvan, jolla saa tuotua hieman lisää visuaalisuutta työtiloihin. Sama taustakuva näkyy myös ruudukkomallisessa kurssien yhteenvedossa.

Mikäli huomaat Moodlen toiminnassa virheitä, kannattaa niistä raportoida digikehittäjien tiimissä tai lähettää vikailmoitus suoraan sähköpostilla osoitteeseen moodle@tampere.fi.

Lue miten taustakuva lisätään Moodleen (Linkki Osaavan Tredun artikkeliin, avautuu samassa ikkunassa.)

Teamsin uudet ominaisuudet tulevat käyttöön vähitellen

Kevään etäopetuskokemusten perusteella Teamsin puutteeksi mainittiin usein se, että pienryhmätyöskentely oli sen avulla haastavaa. Syksyn uusi ominaisuus on mahdollisuus jakaa kokouksen osallistujat virtuaalisiin keskusteluryhmiin, joten tämäkin puute toivottavasti korjaantuu.

Videokokouksissa osallistujien näytettävien videoiden määrä kasvaa peräti 49:ään. Lisäksi opettajalle tai kokouksen luojalle on tullut helpommaksi hallita osallistujien oikeuksia. Osallistujien enimmäismäärä tavallisessa kokouksessa nousee tuhanteen, joten melko isojakin tapahtumia voi jatkossa järjestää Teamsin avulla.

Lue Teamsin uusista ominaisuuksista lisää Microsoftin sivuilta (linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Henkilökunnalle tunnukset myös kaupungin O365-ympäristöön

Office 365 on ollut toisella asteella käytössä jo vuosikausia, mutta vasta nyt sitä ollaan ottamassa laajemmin käyttöön koko Tampereen kaupungilla. Tästä johtuen oppilaitosten henkilökunnallan on nyt kahdet erilliset tunnukset O365-ympäristöön.

Käyttäjältä tämä vaatii tarkkuutta, että osaa kirjautua oikeilla tunnuksilla esimerkiksi Teamsiin. Opetushenkilökunnan kannattanee edelleen jatkaa ensisijaisesti edu.tampere.fi-ympäristön käyttöä, sillä siellä ovat opiskelijatkin.

Henkilökunnan virallinen sähköposti löytyy kuitenkin O365:n tampere.fi-puolelta, joten sen vuoksi kahta ympäristöä joutuu todennäköisesti käyttämään.

Lue Osaavasta Tredusta miten selaimen profiileilla voi helpottaa kahden Office 365 -ympäristön samanaikaista käyttöä (linkki avautuu samassa välilehdessä).

Uudet opiskelijat ottavat käyttöön Futural Skillsin

Uudet opiskelijat ottavat syksyllä käyttöön Futural Skillsin, jonka avulla oman osaamisen kertyminen tulee näkyväksi. Opettajille tästä järjestetään koulutuksia lukukauden alettua.