Videopuhelulla on helppo antaa vierihoitoa

Olemme ryhtyneet Osaavassa Tredussa käyttämään Teamsin videopuhelua apuvälineenä ns. vierihoidossa. Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa videopuhelu on kätevä työkalu, että opettaja kaipaa neuvoja Moodlen asetusten määrittelyn suhteen. Puhelimella tai sähköpostilla on asiaa usein turhan vaikeaa ellei jopa mahdotonta hoitaa valmiiksi ja toimipisteiden välillä ajelu ei ole kenellekään taloudellisesti järkevää työajan käyttöä. Useimmiten ongelma ei kuitenkaan ole niin monimutkainen, etteikö se yhdessä miettimällä nopeasti ratkeaisi.

Olenkin rohkaissut henkilökuntaa ottamaan yhteyttä Teamsin keskustelussa ja kuvaamaan ongelmaa aluksi siellä. Ruudunkaappauksia ja tarkentavia kysymyksiä on näppärämpi lähettää Teamsin chatissa kuin sähköpostilla. Jos kysymys on ratkaistavissa nopeasti kirjallisilla ohjeilla, ei videopuhelua tietenkään tarvita. Teamsin keskustelusta on äärimmäisen helppo vaihtaa videopuheluun ja jakaa työpöytää. Voin myös tarvittaessa ottaa asiakkaan työpöydän etähallintaan ja klikkailla itse.

Tähän mennessä kokemukset videopuheluista ja työpöydän jaosta ovat erittäin hyviä. Usein puheluun ei montakaan minuuttia mene, joten päivän aikana pystyy tarvittaessa auttamaan useita henkilöitä.

Ota yhteyttä, jos tarvitset henkilökohtaista apua

Parasta Teamsissa on aiempiin välineisiin se, että samasta chattikeskustelusta on helppo jatkaa puhelulla ja työpöydän jaolla. Sähköpostin ja perinteisen puhelun kanssa tämä kuvio ei yhtä hyvin onnistu. Esimerkiksi Skypen chattihistoria häviää ohjelman sulkemisen jälkeen.

Ennen henkilökohtaisen chattiviestin lähettämistä kannattaa miettiä onko kysymys niin yleisluontoinen, että se kannattaisi esittää Digikehittäjien tiimille. Siten samasta kysymyksestä pääsisivät hyötymään muutkin ja kaikki ryhmän jäsenet voisivat auttaa.

Jos ongelma koskee esimerkiksi Moodlea, kannattaa heti ensimmäisessä viestissä yksilöidä tarkkaan mistä kurssista ja mahdollisesti myös mistä aktiviteetista on ongelmassasi kysymys. Tiimiin näitä tietoja ei kuitenkaan tarvitse laittaa, mutta allekirjoittanut pääsee tarvittaessa kurssien asetuksia tarkistamaan.

Ruudunkaappausten avulla voit myös avata ongelmaa, jos esimerkiksi joku virheilmoitus ponnahtaa ilmoille.

Miten valmistautua videopuheluun?

Videopuhelut toimivat toistaiseksi vain Teamsin työpöytäsovelluksessa, joten kannattaa asentaa se ennen puhelua. Myös kunnon sankakuulokkeet tai konferenssimikrofoni on syytä hankkia, sillä läppärien kaiuttimien ja mikrofonien äänenlaatu on usein kovin heikko. Internet-yhteyden on myös oltava kunnollinen.

Videopuhelut opetuksessa ja ohjauksessa

Teamsin videopuhelua kannattaa kokeilla myös opiskelijoiden kanssa. Teknisesti Teams vaikuttaa olevan hyvä tuote, joten seuraavaksi pitäisi keksiä sille pedagogisesti perusteltua käyttöä. Minuun voi ottaa yhteyttä, jos tarvitset kokeilun aloittamiseen apua.

 

Katso myös aikaisemmat #tiimstai-vinkit!