Saavutettavuus

Saavutettavuus tarkoittaa verkkopalvelujen esteettömyyttä. Laki digitaalisten palvelujen saavuttamisesta eli digipalvelulaki tuli voimaan 1.4.2019. Se edellyttää julkisten palvelujen verkkosivujen ja verkkomateriaalien olevan saavutettavia. Tämä koskee myös oppimateriaaleja. Saavutettavista materiaaleista hyötyvät kaikki. Erityisesti niitä tarvitsevat ne, joilla on oppimisvaikeuksia, heikko suomen kielen taito tai jokin fyysinen tai motorinen rajoite kuten vapinaa tai lihasheikkoutta. Myös tottumaton käyttäjä hyötyy palvelun saavutettavuudesta. Saavutettavien materiaalien tulee olla mahdollisimman monen käytettävissä niin teknisesti kuin sisällöiltään.

Opetuksessa voidaan käyttää tilapäisesti materiaalia, joka ei ole saavutettavaa. Tämä tarkoittaa, että opettaja voi käyttää tallentamaansa luentoa tai tehdä opiskelijoiden kanssa materiaalia, joka ei sillä hetkellä ole saavutettavaa. Kuitenkin jos materiaalia käytetään myöhemmin, niin kuin tavallisesti tehdään, materiaali tulee tehdä saavutettavaksi. Tilapäiseksi käytöksi tulkitaan esimerkiksi lukukauden mittainen jakso.

Osaavan Tredussa julkaistaan saavutettavuudesta ohjeita, vinkkejä ja artikkeleita, joiden avulla luot omasta materiaalistasi saavutettavaa.

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeus syntyy aina sille henkilölle, joka on luonut teoksen. Muista tekijänoikeudet, kun teet oppimateriaalia itse tai käytät muiden tekemään materiaalia. Opiskelijoillekin on hyvä näyttää mallia, kuinka esimerkiksi kuvia ja videoita käytetään verkossa. Ethän siis esitä, käytä tai näytä materiaalia, joissa tekijänoikeudet eivät ole kunnossa. Myös avoimesti verkossa olevalla materiaalilla on aina tekijänoikeus. Muistathan kysyä tai selvittää materiaalin käyttöoikeuden ennen kuin käytät materiaalia opetuksessasi. Voit kuitenkin aina linkittää, siteerata tai viitata materiaaliin.

Creative Commons-lisenssi eli CC-lisenssi on yksi yleisimmistä avoimen sisällön lisenssistandardeista. CC-lisenssi on luotu sitä varten, että tekijä voi itse etukäteen määritellä saako hänen tekemäänsä materiaalia käyttää ja millä tavoin. Kuka tahansa voi käyttää näitä lisenssejä lisäämällä merkinnän tai kuvan lisenssistä materiaalinsa. CC-lisensoinnin tavoitteena on tiedon avoin jakaminen.

Creative Commons-lisenssin eri vaihtoehdot

Kopiointilupa ja muut oppilaitoksen luvat

Opetushallitus on hankkinut maksuttomaan ammatilliseen opetukseen ja oppisopimustoimintaan kopiointiluvan. Tämä ei koske maksullista palvelutoimintaa. TOKI-verkkokirjaston Tiedonhaun ohjaus -sivuilta voit tarkistaa mitä oppilaitoslupia Treduun on hankittu ja miten voit saada ne käyttöösi.

Osaavan Tredun artikkelit

  • Celian logo

CELIAn avulla apua ja tukea lukemisesteisille!

05.11.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa CELIAn avulla apua ja tukea lukemisesteisille!

Tiesitkö, että Tredulla on jäsenyys valtakunnallisessa CELIA-palvelussa, joka on lukemisesteisille tarkoitettu palvelu? Yhteisöasiakkuuden ansiosta Tredun opettaja voi saada omat rekisteröintitunnukset ja rekisteröidä opiskelijoita palvelun käyttäjiksi. Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on jokin lukemista vaikeuttava (lue lisää...)

Ota käyttöön live-tekstitykset Teams-kokouksessasi

28.09.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa Ota käyttöön live-tekstitykset Teams-kokouksessasi

Teams-kokouksessa on mahdollista käyttää live-tekstityksiä. Ominaisuus löytyy kokousasetuksista tutun kolmen pisteen takaa. Valitse Käytä live-tekstityksiä. Ominaisuus toimii myös suomen kielellä. Kielen saat valittua oikealta alhaalta kolmen pisteen takaa. Ohjelma ei käännä puhettasi toiselle kielelle vaan (lue lisää...)

  • saavutettavuus-kuvake

PowerPointilla tekstitys esitykseesi

13.09.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa PowerPointilla tekstitys esitykseesi

Microsoftin 365 -ympäristön PowerPointilla saat lisättyä tekstityksen helposti esitykseesi ja parantaa sen saavutettavuutta. Tredussa työpöytäsovelluksessa ominaisuus ei toimi, sillä niissä on vanhempi versio. Käytä siis tässä tapauksessa aina selainversiota. Tekstitystä voit käyttää esittäessäsi materiaalia opiskelijoille (lue lisää...)

Hyvän opetusvideon tuntomerkkejä

09.09.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa Hyvän opetusvideon tuntomerkkejä

Opetusvideot tuovat vaihtelua tunnillesi ja voit käyttää niitä materiaalina verkkokursseillasi. Mutta millainen videon tulisi olla? Tässä muutama vinkki videoiden käytöstä opetusmateriaalina ja lisäksi muutama vinkki tekstitystyökaluihin. Tee videostasi lyhyt ja ytimekäs. Koko asiaa ei tarvitse (lue lisää...)

  • saavutettavuus-kuvake

Saavutettavuusvinkkejä Moodleen

29.07.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa Saavutettavuusvinkkejä Moodleen

Moodleen vietyjen oppimateriaalien täytyy olla saavutettavia ja niitä koskevat samat saavutettavuussäännöt kuin muitakin materiaaleja: käytetään selkeää kieltä, kuviin lisätään vaihtoehtoinen teksti ja videoiden tulee olla tekstitettynä. Tässä erityisesti Moodleen muutama vinkki: 1. Käytä tyylejä Moodlen (lue lisää...)

  • saavutettavuus-kuvake

Tarkista helppokäyttöisyyspainikkeella asiakirjan saavutettavuus

01.06.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa Tarkista helppokäyttöisyyspainikkeella asiakirjan saavutettavuus

Kun tallennat Moodleen asiakirjoja, esimerkiksi Word-tiedostoja, Powerpoint-esityksiä tai pdf-tiedostoja, niiden tulee olla saavutettavia. Microsoftin ohjelmissa voit tarkistaa saavutettavuuden Tarkista helppokäyttöisyys -painikkeen avulla. Ohjelma kertoo ja antaa vinkit, kuinka parannat asiakirjan saavutettavuutta. Tiedoston vieminen saavutettavaksi pdf-tiedostoksi (lue lisää...)

Lisää tietoa saavutettavuudesta ja tekijänoikeuksista

Hyödyllisiä linkkejä muualla