Saavutettavuus

Saavutettavuus tarkoittaa verkkopalvelujen esteettömyyttä. Laki digitaalisten palvelujen saavuttamisesta eli digipalvelulaki tuli voimaan 1.4.2019. Se edellyttää julkisten palvelujen verkkosivujen ja verkkomateriaalien olevan saavutettavia. Tämä koskee myös oppimateriaaleja. Saavutettavista materiaaleista hyötyvät kaikki. Erityisesti niitä tarvitsevat ne, joilla on oppimisvaikeuksia, heikko suomen kielen taito tai jokin fyysinen tai motorinen rajoite kuten vapinaa tai lihasheikkoutta. Myös tottumaton käyttäjä hyötyy palvelun saavutettavuudesta. Saavutettavien materiaalien tulee olla mahdollisimman monen käytettävissä niin teknisesti kuin sisällöiltään.

Opetuksessa voidaan käyttää tilapäisesti materiaalia, joka ei ole saavutettavaa. Tämä tarkoittaa, että opettaja voi käyttää tallentamaansa luentoa tai tehdä opiskelijoiden kanssa materiaalia, joka ei sillä hetkellä ole saavutettavaa. Kuitenkin jos materiaalia käytetään myöhemmin, niin kuin tavallisesti tehdään, materiaali tulee tehdä saavutettavaksi. Tilapäiseksi käytöksi tulkitaan esimerkiksi lukukauden mittainen jakso.

Osaavan Tredussa julkaistaan saavutettavuudesta ohjeita, vinkkejä ja artikkeleita, joiden avulla luot omasta materiaalistasi saavutettavaa.

Tekijänoikeudet

Tekijänoikeus syntyy aina sille henkilölle, joka on luonut teoksen. Muista tekijänoikeudet, kun teet oppimateriaalia itse tai käytät muiden tekemään materiaalia. Opiskelijoillekin on hyvä näyttää mallia, kuinka esimerkiksi kuvia ja videoita käytetään verkossa. Ethän siis esitä, käytä tai näytä materiaalia, joissa tekijänoikeudet eivät ole kunnossa. Myös avoimesti verkossa olevalla materiaalilla on aina tekijänoikeus. Muistathan kysyä tai selvittää materiaalin käyttöoikeuden ennen kuin käytät materiaalia opetuksessasi. Voit kuitenkin aina linkittää, siteerata tai viitata materiaaliin.

Creative Commons-lisenssi eli CC-lisenssi on yksi yleisimmistä avoimen sisällön lisenssistandardeista. CC-lisenssi on luotu sitä varten, että tekijä voi itse etukäteen määritellä saako hänen tekemäänsä materiaalia käyttää ja millä tavoin. Kuka tahansa voi käyttää näitä lisenssejä lisäämällä merkinnän tai kuvan lisenssistä materiaalinsa. CC-lisensoinnin tavoitteena on tiedon avoin jakaminen.

Kopiointilupa ja muut oppilaitoksen luvat

Opetushallitus on hankkinut maksuttomaan ammatilliseen opetukseen ja oppisopimustoimintaan kopiointiluvan. Tämä ei koske maksullista palvelutoimintaa. TOKI-verkkokirjaston Tiedonhaun ohjaus -sivuilta voit tarkistaa mitä oppilaitoslupia Treduun on hankittu ja miten voit saada ne käyttöösi.

Osaavan Tredun artikkelit

  • Nainen istuu nurmikolla ja kirjoittaa sylissään olevaan muistikirjaan.

Polkuja-hanke sukeltaa kielitietoisuuteen!

27.05.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Polkuja-hanke sukeltaa kielitietoisuuteen!

Polkuja-hanke on osa Oikeus osata -kehittämisohjelmaa, jonka tarkoitus on lisätä ammatillisessa koulutuksessa yhdenvertaisuutta ja taata kaikille mahdollisuus oppia. Polkuja-hankkeen omia tavoitteita ovat esimerkiksi henkilöstön kouluttaminen kielitietoisuudesta ja vertaisoppiminen. Yksi hankkeen konkreettinen tuotos ovat kielitietoisuusvideot, jotka (lue lisää...)

  • saavutettavuus-kuvake

H5P-tehtävät saavutettaviksi

21.02.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa H5P-tehtävät saavutettaviksi

Lisää vaihtoehtoinen teksti kuvia sisältäviin tehtäviin H5p-tehtävillä lisäät aktiviteetteja ja toimintaa Moodle-kurssillesi helposti. Olet varmasti myös huomannut, että H5P-tehtävissä on kohdat esimerkiksi vaihtoehtoiselle kuvaukselle. Ne tuleekin lisätä tehtävään niin parannat tehtävän saavutettavuutta kertaheitolla. Sisällön kuvaus (lue lisää...)

Wordin Sanelu ja Litterointi kirjoittamisen avuksi

03.02.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Wordin Sanelu ja Litterointi kirjoittamisen avuksi

Word Onlinesta eli Wordin selainversiosta löydät Sanele (Dictate) -toiminnon, jolla voit tallentaa puhetta tekstiksi. Sillä on helppo sanella esimerkiksi palautteita opiskelijoille kiireen keskellä. Lisäksi valikosta löytyy myös Litterointi (Transcribe), jolla voit muuntaa äänitallenteen tekstiksi. Litteroinnilla (lue lisää...)

Syventävällä lukuohjelmalla helpotat lukemista

01.02.2022|Kommentit pois päältä artikkelissa Syventävällä lukuohjelmalla helpotat lukemista

Olethan huomannut, että Wordissa on käytössä Syventävä lukuohjelma tai Lue ääneen -toiminto, jolla helpotat asiakirjan tai tiedoston lukemista? Sovelluksessa löydät Lue ääneen -toiminnon Tarkista-välilehdeltä: Word Onlinessa eli selainversiossa puolestaan löydät Syventävän lukuohjelman Näytä-välilehdeltä. Siinä on (lue lisää...)

  • Celian logo

CELIAn avulla apua ja tukea lukemisesteisille!

05.11.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa CELIAn avulla apua ja tukea lukemisesteisille!

Tiesitkö, että Tredulla on jäsenyys valtakunnallisessa CELIA-palvelussa, joka on lukemisesteisille tarkoitettu palvelu? Yhteisöasiakkuuden ansiosta Tredun opettaja voi saada omat rekisteröintitunnukset ja rekisteröidä opiskelijoita palvelun käyttäjiksi. Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on jokin lukemista vaikeuttava (lue lisää...)

Ota käyttöön live-tekstitykset Teams-kokouksessasi

28.09.2021|Kommentit pois päältä artikkelissa Ota käyttöön live-tekstitykset Teams-kokouksessasi

Teams-kokouksessa on mahdollista käyttää live-tekstityksiä. Ominaisuus löytyy kokousasetuksista tutun kolmen pisteen takaa. Valitse Käytä live-tekstityksiä. Ominaisuus toimii myös suomen kielellä. Kielen saat valittua oikealta alhaalta kolmen pisteen takaa. Ohjelma ei käännä puhettasi toiselle kielelle vaan (lue lisää...)

Lisää tietoa saavutettavuudesta ja tekijänoikeuksista

Hyödyllisiä linkkejä muualla