Vuosi lähenee loppuaan ja on aika jälleen koota eTredun kuulumiset. Muutoksia on ensi vuodelle luvassa, mutta eTredu auttaa, neuvoo ja opastaa Tredun digityövälineiden kanssa  ja on vahvasti mukana kehittämisessä.

eTredu vahvasti mukana ICT-projektissa

Syksyn aikana yksi eTredun kehittämiskohteista on ollut ICT-projektissa AR- ja VR -seikkailupelin kehittäminen yhdessä media-alan opettajien ja tamperelaisen pelifirma VirtualDawnin kanssa. Seikkailupeli PrintMasterXR:ssä opetellaan pelaamalla painokoneen käyttöä Hololensien ja VR-lasien avulla. Jokaisella tekijällä on ollut oma tärkeä roolina pelin suunnittelussa, verkkoviestintäsuunnittelija Siniriikka Nevalainen on vastannut harjoittelijoiden ohjaamisessa, hahmojen luomisessa ja markkinointimateriaalin luomisessa, verkkopedagogi Ville Palkinen ja media-alan opettajat Mikko Rossi ja Tarja Sario ovat testanneet eri laitteilla peliä ja sen toimivuutta. Saavutettavuusnäkökulmasta peliä puolestaan tarkastelee verkkopedagogi Riikka Saarinen. Pelin kehitys jatkuu vielä alkuvuodesta 2023 ja varsinainen julkistus on ensi vuonna.

”Yhteiskehittäminen ja avoimuus sekä luottamus toisen tekemiseen ovatkin olleet hyvän tiimin toimivuuden palikoita. Kiitos kuuluu jokaiselle, olemme vuoden aikana tehneet monipuolisesti kehittämistyötä. Välillä kiireellä sammuttaneet tulipaloja tai sitten pieteetillä luoneet uutta. Huumori, nauru, uskallus heittäytyä ja kokeilla ovat olleet joka päivä läsnä.” toteaa ICT-projekti projektipäällikkö Sanna Kattelus.

Lue lisää Tredun uutisesta Tredussa painokoneen käyttöä opiskellaan pian älylasit päässä (linkki avautuu uuteen välilehteen)

Sparrausryhmä verkko-opetuksen kehittämisessä

Syksyn aikana eTredu kutsui verkko-opintoja toteuttavia opettajia Sparrausryhmään, joissa käsiteltiin erilaisia Tredun verkko-opetukseen liittyviä aiheita kuten verkko-opintojen saavutettavuutta ja monipuolistamista. Sparrausryhmän tehtävänä oli osaltaan suunnitella, kehittää ja edistää oman tutkintoalansa tai ammattiaineensa verkko-opetusta. Ryhmäläiset myös kirjoittivat kiinnostuksensa mukaan artikkeleja eri aiheista. Sparrausryhmä osallistui myös Thinglink-työleirille, jossa kokoonnuttiin työstämään omia töitä ja tutustuttiin samalla välineen tuomiin mahdollisuuksiin.

Piirroskuva lahjapaketeista joissa osassa eTredu-logolla olevat lahjapaperit.

Thinglink koko toiselle asteelle käyttöön

Välineistön osalta yksi mainio lisä opetukseen on, että saimme Thinglinkin käyttöön koko toiselle asteelle. Kirjautuminen tapahtuu tuttuun tapaan Thinglinkissä edu.tampere.fi-tunnuksilla.
Thinglinkillä saat opetukseesi monipuolisuutta ja verkkokursseillesi lisättyä interaktiivisuutta kuviin, videoihin ja muihin sisältöihin. Uusimpina ominaisuuksina saat Thinglinkiin lisättyä myös 3D-malleja tutkittavaksi. Neuvoja ja vinkkejä saat tuttuun tapaan eTredulta.

Lue lisää artikkelista Tee 3D-skannaukset kännykän avulla ja julkaise Thinglinkiin.

Verkkoviestintäsuunnittelija vauhdissa

eTredu -tiimissä tämän vuoden alussa aloittanut verkkoviestintäsuunnittelija Siniriikka Nevalainen on myös päässyt vauhtiin työrintamalla. Siniriikka on vuoden aikana auttanut opettajia ja henkilöstöä visualisoimaan materiaalejaan. Viime aikoina hän on tehnyt esimerkiksi liiketoiminnan tutkintoalalle Tiimioppisien käsikirjan kuvituksia ja lisäksi hän on auttanut opettajia tekemään pohjia Thinglinkiin tai Seppoon ja on hän auttanut myös opetusvideoidenkin tekemisessä. Lisäksi hän on vahvasti mukana PrintMaster XR-pelin kehittämisessä ja testauksessa. Yhtenä tärkeänä tehtävänä hänellä on ohjata harjoittelijoita ja ensi vuoden työnä onkin tehdä Tuudo-opiskelijakorttiin karttasovellukset toimipisteistä.

Lue lisää Osaava Tredun artikkelista Jokapaikan höylä hioo tredulaisten verkkoviestintää

Laatukriteeristön toteuttaminen ensi vuoden tavoitteena

Tulevaa vuotta suunnitellaan eTredun osalta hieman erilaiseksi. eTredu auttaa edelleen tuttuun tapaan opettajia ja henkilöstöä digityövälineiden käyttöön. Voit tilata tiimillesi tai itsellesi koulutuksen, opastuksen tai tekemisen TreduLaaSista (linkki avautuu uuteen välilehteen). Yhteyttä voi ottaa myös pienemmissä asioissa esimerkiksi Teamsin chatissa.

eTredu koostuu myös tulevana vuonna opettajista ja heitä voi pyytää kouluttamaan välineitä. Tiedotamme tästä lisää heti alkuvodesta keneen voit ottaa yhteyttä. Yhtenä tärkeänä tavoitteena on verkko-opetuksen kehittäminen laadun näkökulmasta. Verkkototeutuksen laatukriteeristö tehtiin tänä vuonna ja sitä voi käydä jo tutkimassa nyt Verkko-opetusoppaasta. Ensi vuonna julkaisemme siitä myös tarkemman tsekkilistan ja muuta materiaalia opettajien avuksi.

Vielä lopuksi video verkkopedagogi Ville Palkisen joulukuusen koristelusta. Mukavaa joulun aikaa kaikille!

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn