eTredussa ahertaa suoraan opettajien apuna ja tukena digiasioissa kolme ammattilaista; kaksi verkkopedagogia ja verkkoviestintäsuunnittelija. Heidän nimensä vilahtavat usein Teamsin kanavilla ja moni tredulainen tunnistaa heidät toimipisteiden käytävilläkin. Osaava Tredu esittelee heidät nyt hiukan paremmin ja kysyy kuka, mitä, miten ja miksi. Esittelyvuorossa ensimmäisenä on verkkoviestintäsuunnittelija Siniriikka Nevalainen.

Oletko joskus Moodle-sivua rakentaessasi tai opetusmateriaalia kootessasi todennut, että tuotoksesi kaipaisi jotakin havainnollistavaa kuvitusta, tyylikästä ilmettä tai ehkä vain saavutettavasti toteutettua julistetta? Moni meistä on! Tähän ei kuitenkaan aina työvuoden aikana ole mahdollisuutta keskittyä niin kauaksi aikaa kuin tahtoisi tai sitten oma osaaminen vaikkapa kuvien tuotannossa ei ole tarpeeksi syvää. Tätä arjen haastetta ratkoo tredulaisten apuna ja tukena toimiva verkkoviestintäsuunnittelija Siniriikka Nevalainen.

”Verkkoviestintäsuunnittelija on Tredussa jokapaikan graafinen apu muille. Olen taustaltani graafinen suunnittelija ja vastaan eTredun tiimissä visuaalisesta puolesta. Hoidan kaikki kuvitusmateriaalit, videoiden videoinnit ja valokuvaamisen sekä kuvien käsittelyn. Esimerkiksi infograafien tekeminenkin on osa työtäni. Kivaa on se, että pääsee tekemään laidasta laitaan kaikkea ja parhaillaan esimerkiksi teen Tiimioppimisen käsikirjan julisteita”, Nevalainen kuvailee.

Nevalaisen tärkeinä työkavereina toimivat verkkopedagogit Riikka Saarinen ja Ville Palkinen. Heidän välillään työnjako on selkeä. ”Jos Ville ja Riikka antavat teknistä tukea siinä miten esimerkiksi Moodle tai Seppo-peli toimii, niin minä sitten autan ulkoasun toteuttamisessa. Monella opettajalla ei välttämättä ole syvempää osaamista kuvankäsittelystä tai valokuvaamisestakaan ja silloin minulle on helpompi ulkoistaa tämä työ sen sijaan, että itse alkaisi tutustua kaikkiin ohjelmiin alusta saakka. Olen koko talon käytössä ja apuani hyödyntävät monet opettajat. Samalla olen myös mukana monenlaisissa projekteissa kuvituksen apuna.”

Nevalaisen työpäivät ovat keskenään vaihtelevia sekä työpaikan että tehtävien puolesta ja se onkin osaltaan merkittävä työviihtyvyyteen vaikuttava asia. Useimmiten tehtävät ovat sellaisia, jotka liittyvät materiaalintuotantoon ja joita voi tehdä kotoa käsin Adoben ohjelmilla. Tämän vastapainoksi suunnittelija kuitenkin myös ahertaa toimipisteissä ja kulkee paljon ympäri Tamperetta erilaisilla kuvauskeikoilla. ”Kuvaan esimerkiksi 360-kameralla. Eniten tykkään tehdä kuvitusmateriaalia ja vaikkapa infograafeja, näissä töissä käytän Adobe Illustrator-ohjelmaa. Tyylini on yksinkertaistettu ja pelkistetty, tykkään sellaisesta”, Nevalainen kuvailee. Hänen kädenjälkeään voi tutkia esimerkiksi Osaavan Tredun kuvituksissa. Omaa tyyliään Nevalainen toteuttaa Tredun virallisen graafisen ilmeen antamissa kehyksissä.

Pelit oppimisen apuna innostavat

Nevalainen on opiskellut Seinäjoen ammattikorkeakoulussa ja valmistunut vuonna 2016. Sen jälkeen hän työskenteli muutamassa mainostoimistossa ja teknologiayhtiö M-Filesissa. Tredu on tarjonnut hänelle työpaikan, jossa on mahdollisuus tehdä rauhassa ja huolellisesti työtään. ”Olen viihtynyt todella hyvin ja pidän työstäni. Erityisesti tykkään siitä, että omaa työtä pystyy hallitsemaan aika hyvin ja suunnittelemaan tehtäviään ja niiden aikataulutusta. Hain Treduun töihin erityisesti innokkaana osallistumaan pelien kehittämiseen. Minulla on myös toisen asteen tutkinto peligraafikkona ja toivoinkin pääseväni yhdistämään tässä työssä pelialan osaamista ja tietämystä verkkoviestintään. Olen innokas videopelien pelaaja vapaa-ajallani! On ollut mielenkiintoista päästä näkemään nyt uuden painokoneen käyttöön liittyvän PrintMaster-pelin syntyvaiheita ja olla vähän mukana ideoimassakin”, Nevalainen innostuu. Lue lisää Tredussa kehitettävästä painoalan pelistä täältä.

Myös tulevaisuuden haaveet verkkoviestintäsuunnittelijalla liittyvät pelimaailmaan: ”Olisi hienoa jos pelipuolta kehitettäisiin Tredussa vielä entisestäänkin ja jos pääsisin itse mukaan myös graafisen puolen suunnitteluun siinä maailmassa, koska sitä osaamista minulla on. Vielä tätäkin hienompaa olisi, että pystyisimme tekemään pelejä ihan alusta asti itse, eli niin, että meillä olisi koodarikin mukana. Tämä olisi toki työlästä ja aikaa vievää mutta ainakin joitakin yksinkertaisia versioita osaisimme tehdä. Esimerkiksi erilaisten koneiden turvallisen käytön opettelussa pelit ovat mielestäni hyödyllisiä”. Omien suunnitelmien lisäksi Nevalaiselta löytyy kyllä heti vinkkejä myös esimerkiksi yhteiskunnallisten aineiden opettajien peli-ideoinnin avuksi.

”Toivoisin, että kaikki tredulaiset uskaltaisivat kysyä apua työhönsä. Autan mielelläni ja skaala avulle on laaja. Minulta voi kysyä vaikka vain yhtä kuvaa tai sitten laajempaa infograafia, mitä vain tarvitaan. Aikataulut ja tavoitteet saadaan aina sovittua!” Nevalainen kertoo.

Nopein väylä verkkoviestintäsuunnittelijan luokse kulkee Teamsin Chat-toimintoa pitkin, eli kysy rohkeasti apua!