Mobiililaitteille eli puhelimille ja tableteille on useita sovelluksia, joilla pystyy tekemään 3D-mallinnuksia joko laitteen kameraa tai lidar-teknologiaa hyödyntäen. Lidar (lyhenne engl. sanoista light detection and ranging) löytyy ainakin uusimmista iPhoneista ja iPadeista, mutta uusistakaan peruspuhelimista sitä on toistaiseksi turha etsiä.

Etredussa olemme testanneet Polycam- ja Luma.ai-sovelluksia. Tulokset ovat vähintäänkin vaihtelevia. Hyvässä valaistuksessa sopivan kokoisesta ja heijastamattomasta materiaalista tehdystä esineestä saattaa saada käyttökelpoisen mallin. Mutta mikäli valaistus on huono ja esinettä ei pääse kuvaamaan hyvin joka puolelta, saattaa lopputulos olla todella heikko. Toisaalta sama pätee kaikkeen kuvaamiseen: jos valoa ei ole, kärsii laatu.

Mallinnuksen voi tehdä myös tavallisella kameralla otetuista kuvista. Toistaiseksi parhaat tulokset onkin saatu juuri tällä tekniikalla ja Polycamilla. Luma.ai toimii myös samalla tavalla, mutta laatu ei ole ainakaan vielä täysin vakuuttanut.

Valmiin 3D-mallin voi julkaista Thinglinkissä

Sovelluksista 3D-mallin saa ladattua useissa eri tiedostomuodoissa, kuten Thinglinkin käyttämässä gltf-muodossa. Thinglinkissä julkaisemista voi suositella senkin vuoksi, että siellä malliin on helppo lisätä tägien avulla lisätietoa. Alla pieni painokone eli nykäisin, joka on kuvattu pokkarikameralla ja käsitelty 3D-malliksi Polycamilla. Mitään jälkikäsittelyä ei ole tehty, vaikka toki sekin olisi mahdollista erilaisilla mallinnusohjelmilla.

Kuva pienestä painokoneesta eli nykäsimestä Thinglinkin käyttöliittymässä.

Katso painokonetta Thinglinkissä. (Linkki avautuu uudessa välilehdessä) Thinglinkistä saa myös upotuskoodin iframe-muodossa, mutta jostain syystä se ei skaalautunut kunnolla mobiililaitteille, eli siksi yllä on kuvakaappaus.

Haluatko päästä kokeilemaan?

Mikäli haluat testata 3D-skannaamista Polycamin tai Luma.ai:n avulla, ota yhteyttä eTredulaisiin. Mikäli tekniikka vakuuttaa, kannattaa vasta sen jälkeen pohtia oman lisenssin hankkimista.

Lue lisää 3D-mallien tekemisestä Thinglinkin nettisivuilta (linkki aukeaa uuteen välilehteen. Artikkeli on englanniksi)