Kuulutko niihin epäonnisiin, joille ei taas tänäkään vuonna tullut postissa kutsua Linnan juhliin, vaikka se olisikin ollut hyvin ansaittua? Lohdutukseksi Yle julkaisi itsenäisyyspäivänä kaikille mahdollisuuden osallistua virtuaaliseen versioon juhlista Roblox-pelin muodossa. Roblox on etenkin alakouluikäisten keskuudessa suuren suosion saanut monen pelaajan verkkopeli (MMOG), jossa kuka vain voi luoda sisältöä ja luoda omia maailmoita sekä omia minipelejä. Apuna pelien kehittämisessä käytetään Lua-ohjelmointikieltä. Ideana on, että sisältöä voi jakaa vapaasti kaikille pelaajille. 

Lähdimme jännittävälle kierrokselle kurkistamaan juhlien syövereihin. Samalla tutustumme Robloxin toimintaan, sillä allekirjoittaneelle kyseinen pelikokemus on vielä jäänyt tyystin kokematta. 

Ensi vaikutelmalta siitä tulee mieleen nostalgisella tavalla Habbo Hotel, sillä ainakin Linnan juhlissa liikkuminen on rajoitettu muutamaan toimintoon, kuten hyppimiseen, kättelyyn, käsien heiluttamiseen ja paikkojen tutkimiseen. Kuitenkin isometrinen kuvakulma pikseligrafiikalla on vaihtunut 3D:hen. Ympäristöä kelpaakin tutkia, sillä Presidentinlinna on hienosti mallinnettu oikeasta esikuvastaan. Näyttää ihan samalta kuin telkkarissa!

Valitettavasti pelihahmo ei saa ykkösiä ylle, koska hahmon kustomointi maksaa oikeaa valuuttaa ihan jo pelihahmon ilmeen muokkaamisesta lähtien. Oikean valuutan lisäksi pelimaailman valuuttana toimii Robuxi, jota saa myös tienattua peliä pelaamalla. Suurimmalla osalla kanssapelaajista on hienosti kustomoituja ja mielikuvituksellisia asuja.

Presidentinlinnasta löytyy myös muutama minipeli, jossa pelaaja pääsee kokeilemaan omaan ketteryyttään kahdella erilaisella esteradalla. Siisteistä jonoista ei tosin ole tietoakaan, sillä pelaajat rynnistävät niissä, niin kuin olisivat entisaikaan Stockmannin Hulluilla Päivillä. Aikani esteratoja kokeiltuani päädyn rauhallisempien aktiviteettien pariin. Osittain myös siksi, että pelihahmon ohjaaminen on aavistuksen liian jäykkää puhelimella. 

Linnan alapuolelta löytyy labyrintti, jonka sokkeloisissa käytävissä on vähän rauhallisempaa. Tätä ei pääsekään näkemään telkkarista, sillä labyrintti on kuin vankityrmä. Onko oikeassakin Presidentinlinnassa tälläinen tyrmä? Aikani sokkelossa pyöriessäni onnistuin löytämään Gorilla-asuisen Ylen toimittajan, jota pelaajat saavat myös käydä kättelemässä Presidentin sijaisena.  

Kokonaisuutena Linnan juhlat olivat hauska pelikokemus, jota oli kiva testailla samalla kun sivusilmällä seurasi oikeita juhlia telkkarista. Se tarjosi hetkeksi hauskaa tekemistä ja runsas osallistujamäärä toi oikeaa juhlafiilistä!

Mitkä ovat Robloxin ja vastaavien alustojen mahdollisuudet opetuksessa?

”Vaikka esimerkiksi Robloxia ei voisi sellaisenaan hyödyntääkään opetuksen alustana, kannattaa ottaa huomioon että tulevat opiskelijat ovat tottuneet jo alakouluiässä vuorovaikutukseen ja yhdessä tekemiseen digitaalisissa ympäristöissä erityisesti vapaa-ajallaan. Näkisin, että tätä osaamista kannattaa hyödyntää myös ammattiin opiskellessa, vaikka se ei tietenkään kädentaitojen harjoittelua korvaakaan. Roblox on hyvä esimerkki siitä, että kiinnostuneet voivat tehdä sisältöä itsekin. Mahtavaa olisikin, jos opiskelijat tekisivät tulevaisuudessa oppimispelejä enemmän itse.” pohtii Tredun verkkopedagogi Ville Palkinen, joka osallistui Linnan juhliin itsekin saaden Suomi-verkkarit ja viikset palkkioksi labyrintista selviämisestä.