Tervetuloa aloittamaan uutta lukuvuotta 2022-2023. Tässä artikkelissa esitellään lyhyesti mitä muutoksia Tredun digitaalisessa toimintaympäristössä on tapahtunut ja mitä muutoksia on luvassa lähitulevaisuudessa.

Huolimatta siitä, että lähiopetus on nyt mahdollista, kannattaa Tredun monipuolisia digitaalisia työvälineitä käyttää oman työn ja opetuksen tukena. Apua niiden käyttöön on saatavissa koulutusten, ohjeiden ja henkilökohtaisen tuen muodoissa, joten yksin ongelmatilanteita ei kannata jäädä vatvomaan.

Opiskelijat saavat sähköisen opiskelijakortin

Kaikki opiskelijat ottavat käyttöönsä sähköisen Tuudo-opiskelijakortin heti lukuvuoden alkaessa. Opiskelijakortti ladataan kännykkään sovelluskaupasta ja jokainen opiskelija tarvitsee sitä viimeistään mennessään syömään opiskelijaruokalaan. Opettajien kannattaa tästä muistutella heti ensimmäisenä koulupäivänä.

Opiskelijakortin käyttäjäksi kirjaudutaan edu-tunnuksilla ja halutessaan opettajatkin voivat tätä kokeilla.

Tärkeimpien digitaalisten työvälineiden uudet ominaisuudet

Opettajan tärkeimmät digitaaliset työvälineet Tredussa ovat Moodle, Teams ja Wilma. Näiden käytön osaamista edellytetään kaikilta opettajilta.

Kesän aikana Teamsiin on tullut paljon uusia ominaisuuksia ja niistä kerrotaan tarkemmin täällä Osaavassa Tredussa, kunhan niitä on saatu onnistuneesti testattua meidän ympäristössämme. Lue esimerkiksi artikkeli merkintöjen tekemisestä jaettuun näyttöön (linkki avautuu samassa välilehdessä).

Moodleen ja Wilmaan ei ole kesän aikana merkittäviä muutoksia tullut, mutta esimerkiksi Moodlen opintojen seurantaa kehitetään yhteistyössä eri alojen ja Mediamaisterin kanssa.

Mistä apua ongelmatilanteessa?

Tietoteknisissä ongelmissa kannattaa olla ensin yhteydessä Tredun atk-tukeen. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi edu-puolen tunnusongelmat ja opetuksen laitteiden vikatilanteet.

Jos sen sijaan haluat vinkkejä ja koulutusta siihen miten työvälineitä voisi hyödyntää opetuksessa mahdollisimman hyvin, kannattaa kääntyä Tredun verkkopedagogien Ville Palkisen, Arttu Tuomisen ja Riikka Saarisen puoleen. Heidät tavoittaa nopeiten Teamsin chatissa.

Jos haluat saada kollegoilta tukea ja vinkkejä yli oppiaine- ja toimipisterajojen, kannattaa esittää kysymys Digikehittäjät-tiimissä. Siellä henkikökunnan jäsenet auttavat toisiaan. Akuuteissa ongelmatilanteissa kannattaa todennäköisesti mieluummin kääntyä atk-tuen puoleen, vaikka tiimissäkin vastauksen saisikin nopeasti.

Koulutuksia tiimeille ja vierihoitoa itselle

eTredun koulutustarjonnan tiimeille löydät TreduLaas-palvelusta (linkki avautuu uuteen välilehteen). Koulutuksia löytyy esimerkiksi Teamsin, Moodlen, H5P:n ja Thinglinkin käyttöön.

Mikäli et saa tiimiä kasaan mutta olisit opetuksen digityövälineiden koulutuksen tarpeessa, ei kannata arkailla. Tredun verkkopedagogit auttavat mielellään myös yksittäisiä opettajia. TreduLaasista heitä voi varata Verkkopedagogin vierihoito -palveluna tai ottaa suoraan yhteyttä Teamsissa.