Tredun toimipisteessä Kurun Metsätiellä järjestettiin toukokuisena lauantaina Toukomarkkinat. Tapahtuman kantavana ideana oli kiertotalousajattelun vahvistaminen.

Toukomarkkinoiden seminaarit luontomatkailun kehittämisestä Ylöjärvellä, jätehuollon muutoksista ja mökkiläisten jätehuollosta sekä pakurin kasvatuksesta keräsivät aiheista kiinnostuneita paikalle. Pirkan kylät ry osallistui tapahtumaan esittelemällä uutta hankettaan, joka liittyy myös kiertotalouteen.

– Kiertotalous on maaseudulla aivan normaalia ja perinteistä toimintaa, totesi hankejohtaja Aino Syrjä Pirkanmaan ilmastoviisas kyläverkosto -hankkeesta.

– Tietoa vain tarvitaan lisää.

Aino Syrjä seisoo valkokankaan edessä ja esitteleen projektia.

Aino Syrjä haluaa Pirkan kylien uuden hankkeen myötä vahvistaa maaseudun asukkaiden ilmastoviisautta.

Oman ympäristöosaamisen sanoittaminen on tärkeä osa ammattitaitoa

Kiertotalouteen liittyy ajatus olemassa olevien tilojen, oppimisympäristöjen ja mahdollisuuksien hyödyntämisestä monin eri tavoin. Metsätiellä ollaan tässä ajattelussa jo pitkällä, ja toimipisteessä etsitään jatkuvasti uusia keinoja resurssien viisaampaan hyödyntämiseen, ei ainoastaan talouden vaan myös ympäristön näkökulmasta.

Metsätien-toimipisteessä opiskellaan metsäalaa, luonto- ja ympäristöalaa sekä logistiikkaa. Kaikki tapahtumassa mukana olleet opiskelijat ja henkilökunnan edustajat olivat valmistautuneita kertomaan vierailijoille oman alansa ja omien työtapojensa vaikutuksesta ympäristöön, ja siitä, millaisia kiertotalouteen liittyviä toimenpiteitä oppilaitoksessa ja alan opiskelussa otetaan huomioon. Esimerkiksi metsäkoneisiin tutustujat saivat muun muassa tietoa koneiden datan hyödyntämisestä niiden käytönaikaisen hiilijalanjäljen pienentämiseksi.

– Siihen tähdätään, että kun ihmiset lähtevät tulemaan tänne oppilaitokselle, he voivat ajatella, että siellä oppii taas jotain, kuvailee tapahtumaa organisoinut Metsätien palveluohjaaja Minna Sarvijärvi.

Yleisö viihtyi leppoisassa tapahtumassa

Oppilaitoksen pihapiirin laidalla sijaitsevan Metsämuseon ovet olivat yleisölle avoinna ensimmäistä kertaa. Päärakennuksen pihalla oli peräkonttikirppis ja erilaisia myyntipisteitä, lisäksi pihamaalla oli sirkustaiteilijoita viihdyttämässä kävijöitä. Luonto-ohjaajaopiskelijat olivat valmistelleet luontopolun lähiympäristöön. Tapahtumassa oli myös työpajoja, joissa paikalliset matkailualan yrittäjät saattoivat verkostoitua.

Valkokuokkoja metsässä.

Metsätien ympäristössä on luonnonkauniit puitteet tapahtumille.

Toukomarkkinat oli osa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien kokonaisuutta, jonka teemana tänä vuonna on ”Kestävä perintö kutsuu tekoihin kestävän kulttuuriperinnön ja huomisen puolesta”. Tapahtumaan osallistui noin 250 henkeä lähiseudulta, Pohjois-Pirkanmaalta sekä Tampereelta. Tapahtuman mahdollistivat muun muassa Tampereen seudun ammattiopiston Kehitä osaamisesi kiertotaloudessa -hanke (KEOSKI), Ylöjärven kaupungin kulttuuripalvelut ja Ylöjärven yrityspalvelu Oy.

Sahaaja sahaa puusta veistosta, kuvan etualalla sahattu karhun torso.

Tredun Metsätien-toimipisteellä on viikonloppuisinkin elämää. Toimipisteessä tarjotaan monenlaisia viikonloppukursseja – toukomarkkinoiden aikaan käynnissä oli moottorisahataidekurssi.

EU:n, Vipuvoimaa EU:lta, Työtehoseuran, ELY-keskuksen, Tredun ja Keoski-hankkeiden logot.

Kehitä osaamisesi kiertotaloudessa -hankkeen (KEOSKI) tavoite on Tredun henkilökunnan ja opiskelijoiden kiertotalousosaamisen vahvistaminen.
Kiertotalous on sitä, että uusia luonnonvaroja käytetään mahdollisimman vähän – ja samalla myös jätteen synty minimoidaan. Kiertotaloudessa käytössä olevat tavarat, materiaalit tai vaikkapa tilat hyödynnetään mahdollisimman tarkkaan pidentämällä niiden elinkaarta tai tehostamalla niiden käyttöä.

Teksti: Hanna Määttänen
Kuvat: Riikka-Veera Kankaanpää, Minna Sarvijärvi, Hanna Määttänen

Lue myös Osaavan Tredun artikkeli Oppilaitoksen tilojen hyödyntäminen mahdollisti kesäyrittäjyyden Kurussa