Kun puhutaan hävikistä, ajatukset kiinnittyvät ruokaan tai erilaisiin materiaaleihin, joiden kohdalla hävikkiä tulisi välttää. Hävikkiä on kuitenkin kaikki ne resurssit, jotka jäävät syystä tai toisesta käyttämättä. Kuten esimerkiksi Tredun Metsätien-toimipisteen tilat kesäisin Ylöjärven Kurussa.

Ajatus tilojen hyödyntämisestä nousi esiin, kun kevättalvella KEOSKI-hankkeen myötä pohdittiin, kuinka kiertotaloutta voisi edistää Metsätiellä. Toimipisteen koulutuspäällikkö Mari Nieminen tuumi, että olisi loistavaa, jos oppilaitoksen tyhjillään olevat tilat saataisiin kesäkäyttöön.

Keksittiin, että Kurussa olisi mahdollisuus järjestää majoitusta oppilaitoksen kesätauon aikana. Oppilaitos sijaitsee rauhallisessa ympäristössä Yläisjärven rannalla, käytössä on virkistäytymiseen sopivia tiloja ja retkeilyvälineitä ja opiskelijoiden asuntolassa on majoitustilat ja huonekalut – eli lähes kaikki tarvittava olisi valmiina.

Metsätien toimipisteen laituri järven rannalla.

Tredun toimipisteen ympäristö Ylöjärven Kurussa sopii monenlaiseen virkistäytymiseen.

Lähimatkailubuumi rohkaisi eräoppaita yrittäjyyteen

Eräopasopiskelijat Dzintars Zakss, Suse Krull, Marcus Loderer ja Kevin Jedor lähtivät ripeästi suunnittelemaan kesäyrittäjyyttä. Nuoret olivat valmistumassa kesäkuussa Tredun kansainväliseltä eräopaslinjalta. Aikaa suunnitelmasta toteuttamiseen oli vain joitakin viikkoja: hyvin nopeasti piti tiivistää liikeidea, ratkaista yritysmuoto ja miettiä, onko toiminta ylipäätään mahdollista saada kannattavaksi – etenkään niin tiukalla aikataululla.

Toisaalta tiedettiin, että kotimaanmatkailun suosio on yhä kasvussa ja esimerkiksi Pirkanmaan pyöräilyreitit ovat saaneet lisää uusia käyttäjiä, jotka kaipaavat majoitusta ja palveluita.

Se, että tilat ja sopiva toimintaympäristö oli valmiina, ei suinkaan tarkoittanut, että kaikki oli oikeasti valmista. Kun kesäyrittäjyyteen päätettiin lähteä, tarvittiin paitsi valtaisa määrä peittoja, tyynyjä ja liinavaatteita, myös mahdollisuus pestä ja kuivata niitä muun työn ohessa. Maksupääte ja rahaliikenne, palveluiden suunnittelu, logistiikka, aamupalaratkaisut, hinnoittelu ja kaikenlaiset yksittäiset asiat vaativat paljon selvittelyä.

Lisähaasteen kaikkeen suunnitteluun ja asioiden hoitamiseen aiheutti se, että kukaan yrittäjistä ei puhunut suomea.

Yhteistyö auttoi yrittäjyydessä eteenpäin

Nuoret saivat toiminnan alkuun Valon tekijät -osuuskunnan avulla, joka on ylöjärveläisen koulutuskeskus Valon opiskelijoiden ja opettajien yhteinen osuuskunta. Kesäyrittäjien valmistuttua perustettiin Nuori yrittäjyys -yritys Light Makers, jonka kautta varsinaista kesäyritystoimintaa pyöritettiin elokuun alkuun saakka.

Majoituspalvelu Light Makers Apartments laitettiin tarjolle AirBnB:hen, ja muita palveluja – muun muassa nuotiokokkailua, kanoottiretkiä, eräkursseja ja saunomista – tarjottiin omalla verkkosivustolla. Nuoret markkinoivat majoitusta ja palveluita myös sosiaalisessa mediassa.

Ilman paikallistuntemusta palvelujen markkinointi olisi kuitenkin ollut huomattavasti hankalampaa.

– Saimme tosi paljon tietoa eri mahdollisuuksista ja kohderyhmistä oppilaitoksen henkilökunnalta, yksi yrittäjistä, Suse Krull kertoo. – Lisäksi Ylöjärven kaupungin kesäretkeilijä Ellan vierailu ja somepostaukset tekivät meitä tunnetummaksi.

Kolme opiskelijaa valmistavat nuotiolla ruokaa

Yksi kesäyrittäjien palveluista oli nuotioruokakurssi, jossa valmistetaan kolmen ruokalajin ateria.

 

Tilojen uudenlainen käyttö rikkoo rutiineja

Erilaisten tilojen tavallisuudesta poikkeava hyödyntäminen vaatii sovittelua, ja silti yllätyksiä saattaa tulla. Kun oppilaitokset suljetaan kesäksi, kaikki on suunniteltu sen mukaan, että tiloissa ei ole käyttäjiä. Uudenlaista toimintaa suunniteltaessa on huomioitava muun muassa jätehuolto sekä muut huoltopalvelut.

Saatuaan majoitustilat käyttökuntoon yrittäjille selvisi, että kiinteistöjen kunnostamissuunnitelman mukaiset huoltotyöt olivat alkamassa juuri majoituskäyttöön suunnitelluissa tiloissa. Kaikki kuitenkin saatiin kuntoon kesäkuun puoliväliin mennessä, jolloin ovet aukesivat matkailijoille.

Kaksi kapeaa sänkyä sekä kirjoituspöytä ja kaksi tuolia ikkunan ääressä.

Oppilaitoksen majoitustilat ovat aikaisemmin olleet tyhjillään kesäisin.

 

Kesäyrittäjyydestä myös opintosuoritus

– Opinnoissamme on käsitelty yrityksen perustamista ja johtamista teoriassa. Oli aika hurjaa, että kesällä pääsimme tekemään kaiken sen käytännössä, pohtii Suse Krull. – Se, että aivan kaikki toiminnot pitää suunnitella niin perin pohjin, oli opettavaista.

Kesäyrittäjyys poiki myös muuta kuin toimeentulon ja monipuolista työkokemusta. Nelikko suoritti kesäyrittäjyytensä aikana Yrityksessä toimiminen -opintojakson näytöin, raportoimalla ja analysoimalla yritystoimintaansa.

Kielivaikeuksien lisäksi ajanhallinta oli Krullin mielestä hankalinta. – Ja erityisesti muiden kuin majoituspalveluiden markkinointi oli haaste, koska aikaa oli niin vähän. Voi toki olla, että kanoottiretket, vaellukset ja eräkurssit ovat muutenkin suositumpia ulkomaisten vierailijoiden parissa.

Neljä opiskelijaa seisovat ja hymyilevät kohti kameraa.

Dzintars Zakss, Marcus Loderer, Suse Krull ja Kevin Jedor suosittelevat kesäyrittäjyyttä seuraaville yrittäjille.

 

Ensi kesän suunnittelu on jo käynnissä

Light Makersin asiakkaat olivat enimmäkseen pyöräilijöitä ja perheitä. Suosiotaan kasvattanut Pyhä-Näsi-pyöräilyreitti kulkee Metsätien läheltä, ja solumuotoinen majoitus oli perheiden mieleen. Sijainti on hyvä: kaupat ovat lähellä ja toisaalta majoitus on omassa rauhassaan. Asiakkaat rentoutuivat pääasiassa frisbeegolfia pelaten, saunoen ja uiden.

Majoitusasiakkaita riitti, ja Light Makers -yrittäjien kesä onnistui lyhyestä suunnittelusta huolimatta hienosti. Kesän kokemukset ja yrittäjien kokoama analyysi helpottavat suoraan uusia yrittäjiä, ja esimerkiksi majoitustoiminnassa tarvittavat varusteet odottavat valmiina.

Hyvän kokemuksen perusteella kesäyrittäjyystoimintaa aiotaan jatkaa, ja Metsätiellä ollaankin jo suunnittelemassa ensi kesää.

 

***

Koulutuskeskus Valoon kuuluu Ylöjärven lukio, Tredu sekä Ylötehtaan yrittäjyyskasvatus. Koulutuskeskus Valon tavoite on rohkaista ja kannustaa alueen erilaisia osaajia yhteistyöhön ja yrittäjyyteen.

Nuori yrittäjyys ry (NY) auttaa lasten ja nuorten yrittäjyys-, työelämä- ja taloustaitojen oppimisessa. Nuori yrittäjyys toimii yhteistyössä koulutuksen järjestäjien, päätöksentekijöiden, yrityselämän ja nuorten välillä.

Kehitä osaamisesi kiertotaloudessa -hanke (KEOSKI) on käynnistynyt Tredussa vuonna 2020. Hanke liittyy Tredun Kestävä elämäntapa -strategiaan, ja tavoitteena on edistää sekä oppilaitoksen henkilökunnan että opiskelijoiden kiertotalousosaamista erilaisten kokeilujen kautta. Kaksivuotista KEOSKI-hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto/ Keski-Suomen ELY-keskus, osatoteuttajana hankkeessa on Työtehoseura TTS.

Teksti: Hanna Määttänen
Kuvat: Light Makers

Hankkeen logot lukujärjestyksessä: EU, Vipuvoimaa EU:lta, Työtehoseura, ELY-keskus, Tredu, Keoski