Opetusvideot tuovat vaihtelua tunnillesi ja voit käyttää niitä materiaalina verkkokursseillasi. Mutta millainen videon tulisi olla?

Tässä muutama vinkki videoiden käytöstä opetusmateriaalina ja lisäksi muutama vinkki tekstitystyökaluihin.

  1. Tee videostasi lyhyt ja ytimekäs. Koko asiaa ei tarvitse kertoa yhdellä videolla vaan pilko opetettava asia useaan tai esitä videolla vain yksi asia.
  2. Videon ei tarvitse olla vain Powerpoint-esitystä tai Teams-tallennetta. Mieti etukäteen mitä aiot kertoa videollasi ja suunnittele mitä aiot kuvata.
  3. Mieti sopivat kuvakulmat ja käytä niitä useita. Jos teet opetusvideon hitsauspillin käytöstä tai lihan leikkaamisesta, kuvaa tekemistä useasta eri kuvakulmasta. Näin saat videollesi vaihtelua ja säilytät katsojan mielenkiinnon.
  4. Kuvaa olennaista. Mene kuvattavaa asiaa tarpeeksi lähelle. Näin katsoja tietää mitä hänen tulisi katsoa.
  5. Muista että videolla välität opiskelijalle tekemistä, taitoa ja tunnetta. Hän voi opetella asian ensin videolta ja siirtyä tämän jälkeen harjoittelemaan asiaa käytännössä. Myös asioiden kertaamiseen video toimii mainiosti.
  6. Videon editoinnilla teet suurimman vaikutelman millainen videostasi lopulta tulee. Leikkaukset, erilaiset tehosteet, siirtymät, kuvat ja tekstit tuovat videoosi vaihtelua. Panosta siis tähän!

Ja sitten se saavutettavuus. Lähtökohtaisesti videot parantavat saavutettavuutta, sillä ne monipuolistavat opittavan asian omaksumista. Käy siis rohkeasti tekemään ja kokeilemaan! Muista kuitenkin lisätä videoosi tekstit. Voit tehdä sen joko a) tekemällä videon, jossa ei ole puhetta mutta asia kerrotaan teksteillä b) toimit kertojana videolla, jolloin lisäät videoosi tekstityksen.

Videolla annetaan muutama vinkki Tredussa käytettäviin ohjelmiin, joilla saat myös tekstityksen videoillesi.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn