Teknologisesti älykkäämpää tulevaisuutta

Teknologia voi tehdä oppimisesta tehokkaampaa ja innostavampaa tarjoamalla interaktiivisia ja mukaansatempaavia oppimiskokemuksia. Simulaatiot ja oppimispelit voivat auttaa oppilaita kehittämään taitoja, joita tarvitaan ammateissa niin nykyisissä kuin tulevissa, joista ei vielä edes tietoa. Tutustu virtuaalisiin oppimisympäristöihimme ja älykoteihimme, joissa opiskelijat voivat harjoitella käytännön taitoja nykyaikaisilla teknologioilla!

Miksi XR-teknologiaa opetukseen?

Innostaa

XR-teknologia tuo opetukseen elämyksellisyyttä. Oppijat pääsevät sukeltamaan aidontuntuisiin tilanteisiin, joissa oppiminen muuttuu seikkailuksi. Virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus tekevät opiskelusta kiinnostavaa ja motivoivaa – opitaan kokemalla, ei vain lukemalla!

Auttaa oppimaan

Kun asiat näkee ja kokee itse, ne jäävät paremmin mieleen. XR-teknologia mahdollistaa moniaistisen oppimisen, jossa teoria ja käytäntö yhdistyvät. Monimutkaisetkin asiat hahmottuvat helpommin, ja jokainen voi harjoitella omaan tahtiin turvallisesti ja ilman paineita.

Testataan käytännössä

Ei pelkkää teoriaa – XR:llä pääsee kokeilemaan ja harjoittelemaan oikeita työtilanteita. Turvallisessa virtuaaliympäristössä voi tehdä virheitä ja oppia niistä ilman riskejä. Kun taidot testataan käytännössä, itseluottamus kasvaa ja oppiminen syvenee!

Tredussa älykäs teknologia tarkoittaa

Tredussa tehtyjä pelejä

Tredun ICT-projekteissa on tehty oppimispelejä eri aloille. Vuonna 2023 julkistettiin media-alan Prinmaster XR-painokonepeli, jossa harjoitellaan painokoneen käyttöä virtuaalisesti ja turvallisesti. Vuonna 2025 valmistui päivitetty versio Varaston Sankareista, jossa voidaan harjoitella varastossa työskentelyä virtuaalisesti. Peli sopii monille aloille, esim. logistiikkaan ja liiketoimintaan.

Printmaster XR

Printmaster XR on maailman ensimmäinen VR- ja AR-teknologiaa hyödyntävä oppimispeli, joka tuo painokoneen harjoittelun turvallisesti ja ekologisesti opiskelijoiden ulottuville. Opi, kokeile ja onnistu ilman riskejä!

Varaston Sankarit 2.0

Varaston sankarit 2.0 tekee oppimisesta elämyksen! Harjoittele varastotyön perusteet aidon ympäristön pohjalta mallinnetussa VR-simulaatiossa! Uusi ja paranneltu Varaston sankarit 2.0 tarjoaa realistisen VR-kokemuksen varastotyön harjoitteluun.

Harjoittele työturvallisuutta virtuaalisesti

Virtuario

Tredussa voi harjoitella työturvallisuutta VR-laseilla Virtuario-harjoitteiden avulla. Harjoitteet perustuvat tutkittuun tietoon ja vahvistavat turvallisuustaitoja eri aloilla. Tredun henkilöstö voi lainata VR-lasit TOKI-kirjastosta, ja opiskelijat harjoittelevat opettajan johdolla.

Sanasto XR-maailmaan

Virtuaalitodellisuus (VR) on tietokoneella luotu keinotekoinen ympäristö, joka pyrkii simuloimaan todellista ympäristöä tai luomaan täysin kuvitteellisen maailman. VR-ympäristöt perustuvat yleensä visuaalisiin vaikutelmiin, jotka luodaan virtuaalitodellisuuslasien avulla. 

Virtuaalitodellisuutta käytetään monilla eri aloilla, kuten koulutuksessa, suunnittelussa, viihteessä ja terapiassa. VR-sisältöjä luodaan mm. Unity-työkalulla, joka vaatii ohjelmisto-osaamista.  

Tredussa käytettäviä VR-sisältöjä ovat mm. Varaston Sankarit-oppimispeli ja Virtuario -työturvallisuusharjoitteet

Lisätty todellisuus (AR, augmented reality) on teknologia, joka yhdistää todellisen maailman ja tietokoneella tuotetut elementit.  

Toisin kuin virtuaalitodellisuus, joka luo täysin keinotekoisen ympäristön, lisätty todellisuus lisää digitaalisia elementtejä olemassa olevaan ympäristöön. Lisättyä todellisuutta käytetään monilla eri aloilla, kuten koulutuksessa, viihteessä, suunnittelussa ja markkinoinnissa. Voit luoda lisätyn todellisuuden ympäristöjä esimerkiksi Thinglinkin AR-työkalulla.

Esimerkkejä lisätystä todellisuudesta ovat mm. Pokemon Go-peli, Snapchatin filtterit tai Thinglinkin AR-sovelluksella rakennetut materiaalit.

XR (Extended Reality) on kattotermi, joka kattaa useita teknologioita, jotka yhdistävät fyysisen ja digitaalisen maailman. Näitä ovat lisätty todellisuus (AR, augmented reality), tehostettu todellisuus (MR, mixed reality) ja virtuaalitodellisuus (VR, virtual reality).

Tredussa media-alalla on käytössä Printmaster XR -painokonepeli, joka toimii sekä lisätyn todellisuuden Hololens 2 -laseilla että VR-laseilla.

Mixed Reality (MR) eli yhdistetty todellisuus yhdistää todellisen maailman ja virtuaalisen maailman elementit saumattomasti. Toisin kuin virtuaalitodellisuus (VR), joka luo täysin keinotekoisen ympäristön, ja lisätty todellisuus (AR), joka lisää digitaalisia elementtejä todelliseen ympäristöön, MR mahdollistaa todellisten ja virtuaalisten objektien vuorovaikutuksen reaaliajassa. Esimerkkinä yhdistetyn todellisuuden laitteista on Microsoftin Hololens-lasit.

Immersiivisyys tarkoittaa kokemusta, jossa henkilö uppoutuu täysin johonkin ympäristöön tai toimintaan, niin että hän tuntee olevansa osa sitä. Tämä voi tapahtua esimerkiksi virtuaalitodellisuudessa, teatteriesityksessä tai videopelissä. Keskeisiä piirteitä ovat uppoutuminen, moniaistillisuus ja vuorovaikutus. Virtuaalisten oppimisympäristöjen kohdalla puhutaan immersiivisyydestä, jonka voi saada aikaan esimerkiksi immersiivisen seinän tai tilan avulla tai VR-laseilla. Aidossa immersiivisessä kokemuksessa osallistuja uppoutuu kokemukseen ja tuntee olevansa aidosti tilanteessa.

Interaktiivisuus tarkoittaa vuorovaikutteisuutta. Opetusteknologian näkökulmasta interaktiivisuus tarkoittaa teknologian hyödyntämistä oppimisprosesin tehostamiseksi ja opiskeliojoiden aktiivisen osallistumisen lisäämiseksi.

  1. Interaktiiviset oppimisalustat: Esimerkiksi Moodle ja Google Classroom mahdollistavat oppilaiden osallistumisen keskusteluihin, tehtävien palauttamisen ja palautteen saamisen reaaliajassa.
  2. Simulaatiot ja pelit: Simulaatiot ja oppimispelit tarjoavat käytännönläheisiä kokemuksia ja auttavat oppilaita ymmärtämään monimutkaisia konsepteja kokeilemalla ja tekemällä.
  3. Älylaitteet ja sovellukset: Älypuhelimet ja tabletit, joissa on oppimissovelluksia kuten Kahoot ja Quizlet, voivat tehdä oppimisesta hauskaa ja vuorovaikutteista.
  4. Virtuaalitodellisuus (VR) ja lisätty todellisuus (AR): VR ja AR voivat viedä oppilaat virtuaalisiin oppimisympäristöihin, joissa he voivat tutkia ja oppia uudella tavalla.

Lue lisää: Yhdessä parempaa pedagogiikkaa : interaktiivisuus opetuksessa ja oppimisessa – Toki

Robotiikka yhdistää tieteen ja tekniikan eri osa-alueita, kuten koneenrakennusta, sähkötekniikkaa, tietojenkäsittelytiedettä ja tekoälyä. 

Robotiikka voidaan jakaa kahteen pääalueeseen: teollisuusrobotiikka ja palavelurobotiikka

Tredussa palvelurobotiikkaa ovat mm. Pepper-robotit. Teollisuusrobotteja on mm. kone- ja tuotatantotekniikan käytössä.

3D-mallinnus tarkoittaa kolmiulotteisten objektien luomista tietokoneohjelmilla. Se mahdollistaa realististen ja yksityiskohtaisten mallien tuottamisen, joita voidaan tarkastella eri kulmista ja valaistusolosuhteissa.

Opiskelussa 3D-mallinnusta voidaan hyödyntää monin tavoin:

  • Visualisointi: Monimutkaisten rakenteiden ja konseptien havainnollistaminen, esimerkiksi arkkitehtuurissa tai biologiassa.
  • Simulointi: Fysiikan ja kemian kokeiden virtuaalinen suorittaminen.
  • Suunnittelu: Tuotteiden ja prototyyppien kehittäminen ja testaus ennen valmistusta.
  • Taide ja media: Animaatioiden ja pelien luominen.

3D- mallinnukseen Tredussa on käytössä useita ohjelmistoja, kuten Autodesk,  Cadmatic-, Solidworks, Trimblen Tekla ohjelmistot.

3D-tulostus, eli kolmiulotteinen tulostus, tarkoittaa fyysisten objektien luomista kerros kerrokselta digitaalisen mallin perusteella. Tulostusmateriaaleina voidaan käyttää esimerkiksi muovia, metallia tai keramiikkaa.

Opiskelussa 3D-tulostusta voidaan hyödyntää seuraavasti:

  • Prototyyppien valmistus: Opiskelijat voivat suunnitella ja tulostaa omia tuotteitaan ja testata niiden toimivuutta.
  • Opetusvälineet: Monimutkaisten rakenteiden ja mallien tulostaminen, esimerkiksi anatomian tai arkkitehtuurin opiskeluun.
  • Käytännön harjoitukset: Tekniikan ja suunnittelun opiskelijat voivat harjoitella CAD-ohjelmien käyttöä ja tulostusprosessia.
  • Luovuus: Taide- ja muotoiluprojektien toteuttaminen

Tredussa opiskelijat ja henkilökunta voivat tulostaa mm. TOKI-kirjastoissa. Tredussa 3D-tulostamista hyödynnettiin korona-aikaan suojamaskien tulostamiseen Tampereen kaupungin sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöön.

3D-tulostus – Toki

AR- teknologiaa on myös autoista tuttu HUD (Head-Up Display )- teknologia, jossa auton tuulilasille saadaan heijastettua esimerkiksi auton nopeustieto tai navigaattorin reitti. Tulevaisuudesa kaupunkien Metaversumi tiedoilla näytölle saadaan tuotua, esimerkiksi matkalla olevien kauppojen aukioloajat tai lähialueen koulun välitunnista varoittavia reaaliaikaisia tietoja. 

HUD (Head-Up Display )- näyttö, jossa esimerkiksi auton tuulilasille saadaan heijastettua esimerkiksi auton nopeustieto tai navigaattorin reitti. Näytöille saadaan tuotua, lisättyä todellisuuutta esimerkiksi matkalla olevien kauppojen aukioloaikoja tai lähialueen koulun välitunnista varoittavia reaaliaikaisia tietoja.

360-ympäristöt ovat virtuaalisia tiloja, jotka koostuvat 360 asteen kuvista tai videoista. Näissä ympäristöissä käyttäjä voi katsella ympärilleen joka suuntaan, aivan kuin hän olisi fyysisesti paikalla. 360-ympäristöjä käytetään usein virtuaalikierroksissa, joissa voi tutustua esimerkiksi oppimisympäristöihin, kiinteistöihin tai luontoympäristöihin. Tredussa 360-ympäristöjä on hyödynnetty esim. perehdytyksissä, Thinglinkiin rakennetuissa oppimisympäristöissä sekä ajoneuvon ajoonlähtötarkastuksissa.

Simulaattori on laite tai ohjelmisto, joka jäljittelee todellisia tilanteita tai ympäristöjä harjoittelua, tutkimusta tai viihdettä varten. Simulaattoreita käytetään monilla eri aloilla, kuten lentokoulutuksessa, sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa ja ajoharjoittelussa.

Esimerkkejä  Tredun simulaattoreista: 

  • Ajosimulaattorit: Käytetään ajokoulutuksessa, jotta opiskelijat voivat harjoitella ajamista erilaisissa liikennetilanteissa ilman riskejä. Simulaattorilla voidaan harjoitella myös ennakoivaa ajoa, joka vähentää autojen päästöjä merkittävästi. Simulaattoriharjoittelulla on myös merkittävä hiilijalanjälkeä vähentävä vaikutus.
  • Lentosimulaattorit: Käytetään lentäjien koulutuksessa, jotta he voivat harjoitella lentämistä turvallisesti ja kustannustehokkaasti.
  • Metsäkonesimulaattorit: Käytetään metsäkoneenkuljettajien koulutuksessa, simulaattoreilla voidaan tehdä turvallinen tutustuminen koneen hallintalaitteisiin kootusti luokassa. Simulaattorit vähentävät myös konetyön hiilijalanjälkeä merkittävästi ja työn teon malleja voidaan kehittää tehokkaammiksi simulaattoreiden avulla. Simulaattoreita voi käyttää myös VR- laseilla, jolloin simulaattorin perinteiset näkörajoitteet poistuvat.

Simulaattoreiden etuja ovat turvallisuus, kustannustehokkuus ja mahdollisuus harjoitella toistuvasti erilaisia tilanteita.   

Metaversumi on virtuaalinen, digitaalinen tila, jossa käyttäjät voivat liikkua, olla vuorovaikutuksessa ja kokea ympäristöjä immersiivisesti. Se yhdistää virtuaalitodellisuuden (VR), lisätyn todellisuuden (AR) ja internetin tarjoamat digitaaliset palvelut yhdeksi kokonaisuudeksi. Metaversumi voi olla esimerkiksi 3D-virtuaalimaailma, jossa ihmiset toimivat avatarien kautta, tai laajempi digitaalinen ekosysteemi, jossa reaalimaailma ja digitaalinen maailma sulautuvat yhteen.

  • Immersiivinen oppiminen: Opiskelijat voivat tutkia virtuaalisia ympäristöjä ja olla vuorovaikutuksessa niiden kanssa, mikä voi tehdä oppimisesta mukaansatempaavaa ja interaktiivista.
  • Simulaatiot ja harjoitukset: Virtuaalitodellisuuden avulla voidaan luoda realistisia simulaatioita, joissa opiskelijat voivat harjoitella taitoja turvallisessa ympäristössä.
  • Yhteistyö: Metaversen avulla opiskelijat voivat työskennellä yhdessä projekteissa ja tehtävissä, vaikka he olisivat fyysisesti eri paikoissa.
  • Mukautettu oppiminen: Metaverse voi tarjota räätälöityjä oppimiskokemuksia, jotka vastaavat yksilöllisiä tarpeita ja oppimistapoja.

Metaversumi on vielä kehittyvä konsepti, mutta se tarjoaa uusia tapoja oppia ja opettaa, erityisesti ammatillisessa koulutuksessa, jossa käytännönläheisyys ja simulaatiot voivat olla avainasemassa.

Citiverse on Euroopan Unionin metaversumin sijaan käyttämä termi, jolla halutaan korostaa ihmislähtöisyyttä ja kaupunkien vahvaa roolia sekä vastuuta kehityksessä. Citiversessä virtuaalinen ja fyysinen maailma limittyvät. Tarkoituksena on luoda uusia mahdollisuuksia kohtaamisille, uudenlaiselle liiketoiminnalle ja innovaatioille.

Citiverse, siis mikä? [Tampereen kaupunki – Blogit]

Citiverse | Shaping Europe’s digital future

Drone- käsitteellä tarkoitetaan yleensä etäohjattavaa laitetta, kuten kuvauskopteria, lentokonetta tai vedessä liikkuvaa laitetta. Tredussa Droneja käytetään aktiivisesti esimerkiksi työmaiden ennakkosuunnitteluun sekä valvontaan metsäalalla. Droneja käytetään myös esimerkiksi logistiikassa, rakennusalalla sekä turvallisuusalalla. Dronen lennättäminen on yleensä luvanvaraista. 

Osaavan Tredun Älykäs teknologia -artikkelit

Sähköiset opintotoimistopalvelut Tredussa

03.03.2025|Kommentit pois päältä artikkelissa Sähköiset opintotoimistopalvelut Tredussa

Efecte-järjestelmän käyttö: Efecte on otettu käyttöön Tredussa tammikuusta 2024 alkaen, ja sen kautta on käsitelty yli 35 000 tikettiä. Järjestelmä yhdistää viestit ja helpottaa viestien käsittelyä, vähentäen yhteissähköpostien ongelmia Atomi-palvelun tarjoamat mahdollisuudet: Atomi-palvelu mahdollistaa (lue lisää...)

Virtuaalinen hoivakokemus: Auta Helmiä selviytymään arjessa

20.02.2025|Kommentit pois päältä artikkelissa Virtuaalinen hoivakokemus: Auta Helmiä selviytymään arjessa

Helmi, joka on 93-vuotias, toimii Tredu Care -pelin asiakkaana VR-maailmassa. Helmi jäi leskeksi muutama vuosi sitten eikä heillä ole lapsia. Hän asuu kerrostalossa ja tarvitsee kotona asumiseen tukea, vai tarvitseeko? Tämän voit ratkaista pelaamalla juuri (lue lisää...)

Tredu mukana ITK 2025 –päivillä Tampereella

06.02.2025|Kommentit pois päältä artikkelissa Tredu mukana ITK 2025 –päivillä Tampereella

Suomen suurin digitaalisen koulutuksen ja oppimisen tapahtuma järjestetään 23.4.-25.4.2025 Tampere-talossa! Perinteinen tapahtuma siirtyi Hämeenlinnan Aulangolta Tampereelle. Mitä on tarjolla:  Kevään aikana voit seurata ITK-webinaareja sekä katsoa tallenteita mm. Tekoälyn hyödyntämisessä opetuksessa.  Keskiviikkona 23.4. on tarjolla (lue lisää...)

Tredussa opiskellaan raivaussahan käyttöä virtuaalisesti

13.12.2024|Kommentit pois päältä artikkelissa Tredussa opiskellaan raivaussahan käyttöä virtuaalisesti

  Raivaussahasimulaattori on hankittu Tredun ICT-projektissa Virtuaalisten oppimisympäristöjen jatkokehittäminen (VR/AR/XR) Raivaussahasimulaattori otettiin käyttöön Tredussa loppusyksystä 2024 Simulaattori soveltuu metsä-, kiinteistö- ja puutarha-alan koulutuksiin Simulaattori hyödyntää VR-laseja ja tarjoaa turvallisen ympäristön taimikon hoidon harjoitteluun, opettaen (lue lisää...)

  • Tredun esittelypisteellä Inga Pöntiö esittelemässä Tredun älykotikonseptia. Pöydällä on nukkekoti ja tietokone.

Tredun älykoti esillä tapahtumissa

05.12.2024|Kommentit pois päältä artikkelissa Tredun älykoti esillä tapahtumissa

Tredun älykodit ovat oppimisympäristöjä, jotka on suunniteltu erityisesti sosiaali- ja terveysalan sekä hyvinvointiteknologian opetukseen. Sosiaali- ja terveysalan opiskelijat harjoittelevat kotihoidon tehtäviä, erityisesti uusien hyvinvointi- ja terveysteknologisten laitteiden käyttöä ja niiden käytön opastusta asiakkaille. Tredun älykoteja (lue lisää...)

Tredun showroom: Virtuaalisten oppimisympäristöjen testaustila

24.09.2024|Kommentit pois päältä artikkelissa Tredun showroom: Virtuaalisten oppimisympäristöjen testaustila

ICT: Virtuaalisten oppimisympäristöjen jatkokehittäminen- projekti on luomassa Treduun uutta kokeilukonseptia, showroomia. Showroom on älykkään oppimis- ja opetusteknologian kurkistamo. Showroom ei ole pelkkä fyysinen tila vaan se on konsepti, joka tarjoaa ammatillisen koulutuksen opettajille tiloja, laitteistoja, (lue lisää...)