Turvallisuusalalla on ollut kevään aikana vauhtia ja tekemisen meininkiä. Tutkinnon perusteet muuttuivat 1.8.2023 miltei kokonaan. Onneksi kuitenkin myös vanhaa jäi, vaikka monia uusiakin asioita tuli mukaan. Arjessa on siis ollut siis uuden opiskelua koko tiimillä. Samalla alalla on vahvaa työelämäyhteistyötä ja aikuiskoulutus alkanut runsaana. Blogikirjoitukseen raapaisen kuitenkin pintaa tuolla meidän pienemmällä erityisosaamisella: droneilla.

Turvallisuusalalla on nyt kokemusta kolmisen vuotta drone-opettamisesta ja vuoden verran A2-koetilaisuuksien järjestämisestä. Alun perin dronejen pariin lähdettiin Lempäälän opettajan Jouko Pesosen innoittamana, johon Kangasalan Matti Mäkelä nopeasti lähti mukaan. Toimipisteille hankittiin droneja, jonka jälkeen lähes koko turvallisuusalan tiimi oli parin päivän koulutuksessa. Tämän jälkeen innostus osan kohdalta hieman kaatui kiireisiin ja osa sitten on tullut mukaan myöhemmässä vaiheessa. Aktiivisesti mukana on noin 2-4 turvallisuusalan opettajaa.

Ilmakuva dronella.

Arjessa aika ei riitä, eli välillä pitää ottaa drone mukaan ja käydä lennättämässä vapaa-ajalla erilaisissa paikoissa 6/2020

Miten rekisteröidyn dronen käyttäjäksi?

Olemme saaneet olla mielenkiintoisessa ajassa mukana droneja ajatellen. Niiden käyttö on muuttunut tämän kahden vuoden aikana ja käyttäjien on rekisteröidyttävä dronetoimijarekisteriin. Ainoastaan kamerattomat ja alle 250g painoiset dronet jäivät tämän ulkopuolelle. Rekisteröintiä varten droneinfo.fi-sivustolta löytyy opiskelumateriaali ja ohjeet rekisteröintiin. Tämän lisäksi dronelennättäjän on tehtävä koe, joita on tällä hetkellä A1/A3 koe, johon voi itsenäisesti opiskella ja suorittaa verkkotentin itselle sopivassa ajassa. Dronen lennättämiseen saatat kuitenkin tarvita myös A2-kokeen suorittamisen ja näitä valvottuja verkkokoetilaisuuksia olemme järjestäneet Sammonkadun toimipisteellä kerran kuukaudessa. Uusi droneasetus on yhtenäistänyt EU:n alueella dronejen säädökset, tämän johdosta esimerkiksi kansainväliset vieraat tänä keväänä olivat hyvin kiinnostuneita, miten Suomessa opiskellaan dronejen käyttöön turvallisuusalalla, sillä yhtenäistämisen johdosta saimme jotain mikä on samanlaista EU:n sisällä. Tällä pienellä otannalla mitä kansainvälisen vaihtojen ja yhteistyön kautta olen ymmärtänyt, olemme drone opiskelussa pisimmällä, useissa maissa droneja käytetään työpaikoilla, mutta ei opeteta juuri oppilaitoksessa, ainakaan vielä. Uutena on tulossa erityinen kategoria 2.12.2023 lukien.

Tuntuu että lyhyessä ajassa on tapahtunut paljon ja tulee tapahtumaan paljon. Tredun strategisessa ohjelmassa yhtenä kehittämisen kärkenä on älykäs teknologia ja dronejen käyttö on osana tätä. Mikäli aiheeseen kiinnostusta herää tai löydätte jotain yhteistyön aihetta, ottakaa toki yhteyttä!

Terveisin Marika Peuraniemi, turvallisuusalan lehtori

Mistä aloittaisi? Tutustu Droneinfo.fi