Tampereen kaupungin toisen asteen oppilaitoksissa otettiin käyttöön lukuvuoden alkaessa elokuussa 2022 sähköinen opiskelijakortti Tuudo. Tredulla on 14 toimipistettä ja Tampereen kaupungin lukiokoulutuksen puolella kuusi lukiota. Opiskelijakortteja ladattiin ahkerasti käyttöön jo elokuussa ja syyskuussa siirryttiin jo täysin todentamaan maksuton ruokailuoikeus Tuudolla.

Tuudo on opiskelijalle maksuton sovellus. Sen saa käyttöönsä opiskelijaksi valittu ja paikan vastaanottanut opiskelija. Sovelluksen voi ladata puhelimen omasta sovelluskaupasta. Sovellukseen kirjaudutaan edu-tunnuksilla ja sinne ladataan oma kuva, jonka jälkeen sovellus näyttää opiskelijatunnisteen Tuudossa viivakoodissa. Tuudo on käytössä koko opiskelun ajan ja siihen tulee uusia ominaisuuksia käyttöön pikkuhiljaa.

Olemme saaneet muutamia yhteydenottoja opiskelijoilta, kun heillä ei ole älypuhelinta, johon Tuudon voi ladata, että miten toimitaan. Tähän tilanteeseen meillä edelleen tulostetaan muovinen opiskelijakortti opintotoimistoissa. Ketään ei velvoiteta hankkimaan älypuhelinta tämän takia.

Tuudon käyttöä suunniteltiin pitkään ja asiasta keskusteltiin henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa ennen hankintaa. Ruokailuoikeuden tunnistamiseen opiskelijaravintoloissa käytettiin aiemmin erilaisia kortteja, joissa oli henkilötunnukseen liittyvä viivakoodi. Fyysisissä korteissa hankaluudeksi muodostui kuitenkin se, että ne unohtuivat usein matkasta. Saadakseen maksuttoman aterian, piti opintotoimistoista käydä pyytämässä paperinen tuloste, jossa oli henkilöstä viivakoodi. Tämä työllisti päivittäin paljon eri toimipisteissä opintosihteereitä. Myös tietoturvanäkökulmasta tuli tarve uudistaa kirjautumisen koodia pois henkilötunnuksesta ja nyt onkin käytössä oppijanumero. Opiskelijat eivät unohda puhelinta kotiin mutta opiskelijakortti voi unohtua.

Missä Tuudoa käytetään

Tuudon käyttö ruokaloissa on nopeaa. Vain muutama sekunti ja lukijalaite on lukenut viivakoodin. Sama viivakoodi toimii myös Tredun kirjastoissa kun olet ensin käynyt aktivoimassa sen oman toimipiseesti kirjastossa. Kirjojen lainaaminen on yhtä helppoa kuin aiemminkin. Junissa ja busseissa tarkastajat katsovat lippujen tarkastuksen yhteydessä opiskelijakortit, varmistaakseen onko henkilöllä oikeutta matka-alennuksiin. Tuudo on helppo nopeasti ottaa esille ja tarkastajat ovatkin tottuneet jo näihin kortteihin, kun niitä käytetään myös korkeakouluissa ja yliopistoissa.

Tuudo näyttää jokaisen toimipisteen ruokalistat sekä lukion tai koulutusalan uutiset, mitä Wilmaan on kirjoitettu. Mikäli tehdään tietojen päivityksiä eri kanaville, tiedot päivittyvät reaaliajassa myös Tuudoon, eli Tuudo toimii infotauluna tärkeiden tietojen välittäjänä. Tuudon kautta on toimipisteillä mahdollisuus myös viestiä kriisitilanteissa niille opiskelijoille, ketkä on määritelty kyseisen toimipisteen opiskelijaksi. Secappin kautta tehty viesti tavoittaa kaikki opiskelijat samanaikaisesti.

Meemi, jossa takajaloilla seisova orava ja kuvateksti "Kun on lounasaika ja sulla on Tuudon opiskelijatunnitse puhelimessasi".