Sammonkadun kirjasto sai käyttöönsä 3D-tulostimen. Opiskelijoille haluttiin aloja yhdistävä konkreettinen projekti. Yhteistyössä päädyttiin tuottamaan joulukuusen koristeet 3D-tulostimella. Tulostamisen toteutuksessa saatiin apua Hepolamminkadun IT-kirjaston henkilökunnalta.

Toteutuksen suunnittelussa piti ottaa huomioon joulukoristeiden tulostusaika sekä lähiopetuksessa olevien opiskelijoiden määrä, jotta kaikilla olisi mahdollisuus 3D-tulostaa. Lopputulemana oli Exceliin tehty aikataulu, jossa oli joka päivälle kolme tulostusaikaa ja josta opettajat voivat varata pienryhmiin jaetuille opiskelijoille tulostusajan.

Pikaohje 3D-tulostukseen -ohjekirja.

Aki Pursiaisen tekemä Pikaohje 3D-tulostukseen. Ohjekirja on lainattavissa Tredun kirjastoista.

Opiskelijat valitsivat valmiista esimerkkikuvista, millaisia koristeita ryhmä haluaa tulostaa. Tulostuksessa hyödynnettiin valmiita mallitiedostoja Thingiverse -sivustolta ja Aki Pursiainen Hepolamminkadun kirjastosta käsitteli tiedostot Simplify3D-ohjelmalla tulostettavaan muotoon niin, että koristeiden tulostaminen onnistuu käytettävissä olevassa ajassa. Nopein tulostettava oli lumihiutale, jonka tulostusaika oli 45 minuuttia. Muut koristeet, kuten esim. spiraalikäpy tulostuvat noin puolessatoista tunnissa. Oppiminen sisälsi myös informaatikon alustuksen 3D tulostuksen kehitykseen ja mahdollisuuksiin. Esimerkkinä käytetyistä lähteistä voisi mainita Savonia-ammattikorkeakoulun julkaiseman artikkelin, joka on hyvä katsaus 3Dtulostuksen markkinoihin ja tekniikoihin.

Opiskelijat innostuivat vaihtoehtoisesta oppimisesta ja uuteen teknologiaan perehtymisen mahdollisuudesta.

3D-tulostettuja kuusenkoristeita.

Tervetuloa Sammonkadulla järjestettävään Kalevan kampuksen pikkujouluihin katsomaan uudesti koristeltua kuusta!

Teksti: Margit Peltomaa ja Lea Lintunen