Seppo-pelillisyysalusta on ollut Tredun toimipisteillä käytössä syksystä 2021 alkaen. Mobiilipeliä onkin otettu osaksi opetusta ja yhteisöllistä työtä.

Yhteisöllistä työtä varten suunniteltu HYVINVOINNIN VALINTOJA -peli on kaikille toimipisteille tehty mobiilipeli, joka toimii karttapohjassa gps-paikantimella toimipisteen ympäristössä ulkosalla. Voit hyödyntää valmista peliä opetuksessa ja ohjauksessa. Peli on lyhyt ja voit käyttää sitä esimerkiksi opetuksen keventämiseen, keskustelun avaamiseen opiskelijoiden kuulumisista tai YTO-opinnoissa Yhteiskunta- ja työelämäosaamisen suorittamisen aikana. Peli soveltuu hyvin myös Hyvinvointivirtaa-viikon aikana pelattavaksi.

Miten saan valmiin pelin käyttööni?

Seppoon pääset Startti-sivulta ja sinne kirjaudutaan edu.tampere.fi -tunnuksilla.  HYVINVOINNIN VALINTOJA -pelin ohjeet on tallennettu TOKI-verkkokirjaston linkkeihin Hoito, kasvatus ja ohjaus, hyvinvointi-osioon. Vaiheittaiset ohjeet oman toimipisteesi pelin käyttöön voit ladata tästä: Ohjaajan ohjeet ja Opiskelijoiden ohje.

Pelin lataamisen ohjeet tiivistetysti:

 1. Mene osoitteeseen https://tredu.seppo.io/ (löytyy Startti-sivulta)
 2. Vaihda kieleksi suomi.
 3. Kirjaudu Tredu-kirjautumisen kautta edu.tampere.fi-tunnuksilla
 4. Etsi HYVINVOINNIN VALINTOJA peli sisältökirjastosta oman toimipisteesi peli.
  Kirjoita hakusanaksi: HYVINVOINNIN VALINTOJA
 5. Lataa peli kirjastoosi ja se siirtyy paikkaan Omat pelit.
 6. Mene peliin painamalla Muokkaa.
 7. Sivun reunoista löydettävien toimintojen kautta pääset hallitsemaan peliä.
 8. Muokkaa halutessasi pelin nimeä painikkeesta Asetukset. Muokkauksen jälkeen paina Tallenna & sulje tai Tallenna. Tarkasta pelikoodi pelaajia varten ja liitä se pelaajien ohjeeseen.
 9. Käynnistä peli ja näet vastausten etenemistä kohdasta Tehtävät. Pistetaulukko ilmestyy paremmuusjärjestyksessä kohtaan Pisteet. Sulje peli sen päättyessä.

Voinko muokata peliä omaan käyttööni?

Pelin lataamisen jälkeen voit muokata oman toimipisteen HYVINVOINNIN VALINTOJA -peliä. Se ei muuta alkuperäistä peliä, sillä lataamasi peli on kopio. Peliin voi vaihtaa Asetuksista pelikentän, joka voi olla mikä tahansa kuva. Peliä voi tällöin pelata sisätiloissa ja kysymykset tai tehtävät voi muuttaa täysin tarpeisiin sopiviksi. HYVINVOINNIN VALINTOJA-pelissä on tällä hetkellä 5 monivalintakysymystä hyvinvoinnista. Osaava Tredun Ohjeet-osiosta löydät lisää ohjeita ja koulutustallenteen Seppo:n käytöstä.

***

Teksti ja kuvat: Mirja Laitinen

HYVINVOINNIN VALINTOJA -peli on tuotettu Tredun ehkäisevän päihdetyön kehittämistyössä. Tredun ehkäisevää päihdetyötä kehitetään ajalla 1.3.2021-31.5.2022. Kehittäminen liittyy Tredun Kestävä elämäntapa- strategiaan ja toteutetaan ammatillisen koulutuksen lisärahalla.