Moodleen vietyjen oppimateriaalien täytyy olla saavutettavia ja niitä koskevat samat saavutettavuussäännöt kuin muitakin materiaaleja: käytetään selkeää kieltä, kuviin lisätään vaihtoehtoinen teksti ja videoiden tulee olla tekstitettynä.

Tässä erityisesti Moodleen muutama vinkki:

1. Käytä tyylejä Moodlen tekstieditorista. Ne selkeyttävät tekstiä ja pilkkovat sitä sopiviksi kappaleiksi. Tyylit toimivat myös ruudunlukuohjelmalla.

2. Tarkista helppokäyttöisyys. Moodlen tekstieditorissa on myös Tarkista helppokäyttöisyys -painike. Hyödynnä tätä, kun haluat tarkistaa tekstisi saavutettavuuden.

3. Käytä listoja, jotta asia on helpompi hahmottaa kokonaisuutena.

4. Kirjoita riittävän lyhyitä lauseita ja kappaleita. Voit tarkistaa esim. puhelimella, kuinka pitkältä kappale vaikuttaa.

5. Käytä selkeää kieltä, jotta asia on helpompi ymmärtää. Voit tehdä myös erillisen sanaston vaikeille sanoille tai ammatillisille termeille.

6. Kuvaa linkit ymmärrettävästi ja selkeästi. Kerro mihin linkki johtaa, jos siitä avautuu esimerkiksi tiedosto tai se johtaa Moodlen ulkopuolisille sivustoille.

7. Tarkista H5P-sisältöjen saavutettavuus erikseen. Ne tulevat eri palveluntarjoajalta, joten tarkista saavutettavuus heidän englanninkielisiltä sivuiltaan.

8. Lisää kuviin vaihtoehtoinen teksti. Moodle on helpottanut tämän muistamista eli se on pakollista. Vaihtoehtoiseen tekstiin kirjoitetaan lyhyesti mitä kuvassa on. Mikäli kuva on vain kuvitusta varten, eikä liity asiaan, niin sen voi merkitä koristekuvaksi.

9. Muista videoiden ja äänitiedostojen tekstivastine. Tämä tarkoittaa, että videoihin lisätään tekstitys ja podcastien yhteyteen lisätään sisältö tekstimuodossa. Videot ja ääni ovat hyviä oppimateriaaleina sillä niiden avulla opittava asia voi olla helpompi omaksua. Kaikki eivät kuitenkaan näe tai kuule videoita tai voivat olla sellaisessa paikassa, ettei voi kuunnella, jolloin tekstivastine helpottaa aiheen käsittelyä.

JokaOpesta löydät Tredun graafisen ilmeen materiaalipankin, josta löydät Tredun ilmeellä Moodle-työtiloihin taustoja, Tiilet-malliin kuvia ja Tredun graafisen ilmeen värinmäärittelyt. Näiden hyödyntäminen parantaa Moodlen käytettävyyttä opiskelijan näkökulmasta. Tuttu värimaailma ja yhtenäinen ilme voi auttaa opiskelijaa hahmottamaan paremmin esimerkiksi kurssin rakenteen.