Välillä tuntuu siltä, että virtuaalitodellisuus ja siihen liittyvä teknologia on vasta aivan viime aikoina noussut suuren kansan tietoisuuteen. Vielä viisi vuotta sitten virtuaalitodellisuudesta ei juuri kukaan puhunut. Nyt sen sijaan, kun teknologiasivustoja lukee, niin lähes joka viikko tulee uusia VR-teknologiaan liittyviä uutisia ja uusia innovaatioita. Tällä hetkellä alan kehitys tuntuu tapahtuvan salamannopeasti.

Virtuaalitodellisuuteen liittyvät tieteelliset läpimurrot ja keksinnöt eivät ole kuitenkaan vain viime vuosina tapahtuneita asioita. Ensimmäinen virtuaalitodellisuuteen liittyvä tieteellinen läpimurto oli Sir Charles Wheatstonen havainto ihmisen stereonäöstä, joka johti stereoskoopin luomiseen. Stereoskoopissa kaksi toisistaan hieman poikkeavaa kuvaa asetellaan vierekkäin. Kuvia katsellessa stereoskoopilla ihmisen aivot luovat kuvista yhden kolmiulotteisen illuusion. Teknologia tuli suuren joukon käyttöön vasta noin 100-vuotta myöhemmin View-Master stereoskoopin myötä, joka oli suunniteltu erityisesti virtuaaliturismia varten.

View-Master Model G -stereoskooppi vuodelta 1962 (Wikipedia Commons)

Vuonna 1929 Edward Link kehitti todennäköisesti ensimmäisen kaupalliseen käyttöön suunnitellun lentokonesimulaattorin, Link Trainerin. Laite toimi täysin elektromekaanisesti ja sen avulla pystyttiin mallintamaan turbulenssia ja erilaisia lentotilanteiden häiriöitä. Simulaattorin tarkoitus oli tarjota turvallisempia tapoja lentämisen harjoitteluun ja muun muassa Yhdysvaltojen asevoimat ostivat kuusi kappaletta simulaattoreita omaan käyttöönsä. Toisen maailmansodan aikana Link Trainer -simulaattoria käytti yli puoli miljoonaa lentäjää.

Link Trainer (Kuva: J.M. Schneid, 1943)

Tieteen lisäksi myös kulttuurissa oltiin kiinnostuneita virtuaalitodellisuudesta. Vuonna 1935 amerikkalainen scifikirjailija Stanley G. Weinbaum julkaisi teoksensa Pygmalion´s Spectagles. Teoksessa esiteltiin idea laseista, jotka päästivät käyttäjänsä fiktiiviseen maailmaan holografian, hajun, maun ja kosketuksen kautta. Stanley G. Weibaumin teosta voidaan pitää eräänlaisena alkuideana puettavien VR-lasien kohdalla.

Vuonna 1956 kuvaaja Morton Heilig loi Sensoraman, joka oli suuri teatterikaappi. Sen tarkoitus oli stimuloida kaikkia aisteja, eikä vain keskittyä kuulemiseen ja näkemiseen. Laite piti sisällään stereo-äänentoiston, stereoskooppisen 3D näytön, lukuisia tuulettimia, värisevän tuolin, sekä haju-generaattoreita. Laitteen tavoitteena oli luoda täydellinen uppoutuminen elokuvan syövereihin uusien innovaatioiden keinoin. Heilig loi itse kaiken kaikkiaan kuusi lyhytelokuvaa laitteelle, jotka hän itse kuvasi, tuotti ja editoi. Heilig patentoi myös ensimmäisen päähän asennettava näytön vuonna 1960 (Telesphere Mask). Morton Heilgiä voidaankin pitää näiden keksintöjen johdosta yhtenä suurimmista virtuaalitodellisuuden pioneereista.

Sensorama (Kuva: Morton Heilig, 1962)

Lähes heti Morton Heiligin patentin jälkeen vuonna 1961 Philco Corporation kehitti Headsightin. Se oli ensimmäinen päähän puettava näyttö, jossa oli liikkeenseurantajärjestelmä. Headsightissa kummallekin silmälle oli oma videonäyttönsä ja pään liikkeet siirsivät kameraa, jolloin käyttäjä pystyi seuraamaan luonnollisesti ympäristöään. Headsightia ei kehitetty virtuaalitodellisuuden sovelluksia varten vaan helikopterilentäjille, joidenka tarvitsi havaita paremmin ympäristönsä lennettäessä yöllä.

Vuonna 1965 tapahtui yksi virtuaalitodellisuuden suurimmista harppauksista, kun Ivan Sutherland kuvaili Ultimate Display -konseptissaan todellisuuden, joka simuloidaan siihen pisteeseen, että simuloitua todellisuutta ei voida enää erottaa todellisesta todellisuudesta. Tästä muutaman sivun esittelystä tuli nykyisen virtuaalitodellisuuden käsitteiden ydinpiirros. Ollessaan opiskelijana MIT:llä hän loi myös ensimmäisen graafisen käyttöliittymän tietokoneille nimeltään Sketchpad. Vuonna 1968 Sutherland loi ensimmäisen tietokoneeseen liitetyn VR/AR laitteen nimeltään Damokleen miekka. Se oli laitteena niin painava, että se täytyi kiinnittää roikkumaan katosta, mistä laitteen nimi johtaa myös juurensa. Laitteen tuottamat grafiikat olivat hyvin alkeellisia esineitä ja erilaisia lankakehyksiä, mutta keksintö itsessään antoi täysin uuden suunnan VR-kehitykselle ja tietokoneen hyödyntämiselle.

Damokleen miekka (Kuva: Ivan Sutherland, 1965)

Massachusettsin teknillisessä korkeakoulussa (MIT) kehitettiin vuonna 1977 The MIT Movie Map. Se oli järjestelmä, jossa ihmiset pystyivät vaeltamaan virtuaalisen kierroksen Coloradon Aspenissa. Movie Mapia voidaan pitää eräänlaisena suunnannäyttäjänä Googlen Street Viewille, joka julkistettiin vasta noin 25 vuoden kuluttua tuosta hetkestä. Movie Mapissa käytettiin videota, joka oli kuvattu liikkuvasta autosta ja tämä loi päähän asennetun näytön kautta illuusion henkilön liikkumisesta kaupungin läpi.

Vuonna 1984 Jaron Lanier perusti VPL Research yrityksen, joka oli yksi ensimmäisistä yrityksistä, jotka kehittivät ja myivät VR tuotteita. Vuonna 1987 kyseisen tutkimusalueen toiminnalle alettiin käyttämään virtuaalitodellisuus -nimeä. Erilaisia virtuaalitodellisuuslaitteita kehitettiin kiihtyvällä sykkeellä ja laitteet alkoivat tulla tavallisen kansan käyttöön tultaessa 90-luvulle. Erilaisia pelisovelluksia kehitettiin ja elokuvakankaalla nähtiin jonkin verran virtuaalitodellisuutta käsitteleviä elokuvia, joista ehkä tunnetuimmaksi ja merkityksellisimmäksi muodostui vuonna 1999 julkaistu Matrix -elokuva.

Google Street View vuonna 2007 tarjosi ensimmäistä kertaa mahdollisuuden tutkia maailman eri kolkkia karttapalvelun avulla. Katutasossa otetut 360 kuvat mullistivat matkustamisen ja matkakohteisiin ennalta tutustumisen. Kehityksen kulkiessa eteenpäin Street View toteuttiin 3d-kuvilla vuonna 2010 ja samana vuonna Oculus VR-lasit kehitettiin prototyypiksi. Kun kaksi vuotta tämän jälkeen Oculus Rift julkaistiin, se oli uuden sukupolven VR-teknologian alkuräjähdys. Aiempien teknologioiden markkinaongelmat oli ratkaistu ja kilpailu uuden sukupolven VR-kuninkuudesta alkoi ja jatkuu yhä tänä päivänä lukuisien uusien innovaatioiden siivittämänä.

Oculus VR prototyyppi (Kuva: Wired, 2015)

Alla infograafi virtuaalitodellisuudesta, joka on tehty kätevästi Adobe Spark ohjelmalla.

Lähteet:

https://www.vrs.org.uk/virtual-reality/history.html

https://www.verdict.co.uk/history-virtual-reality-timeline/

https://www.fi.edu/virtual-reality/history-of-virtual-reality

https://virtualspeech.com/blog/history-of-vr