Ammatillisen koulutuksen uudet oppimisympäristöt ja -ratkaisut -hankeverkostojen työpaja pidettiin 25. – 26.3.2021. Vuodelle 2021 suunnitellut verkostohankkeiden tapahtumat, jotka ovat avoimia myös muille kuin oman verkoston toimijoille kootaan sivulle (verkkosivu avautuu uuteen välilehteen): https://tinyurl.com/tapahtumat2021

Työpajapäivien aluksi Opetushallituksen Digivision 2030 valmistelutyöstä kertoivat opetusneuvokset Kimmo Koskinen ja Minna Taivassalo. Visiossa on tarkoitus laatia varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen ja jatkuvaan oppimiseen. Sen tavoitteena on mahdollistaa kaikille joustavat, yhdenvertaiset jalaadukkaat oppimisen yhteisölliset ja yksilölliset mahdollisuudet. Toimenpiteitä suunnitellaan vuosille 2021 – 2025.

Hankekatsaus

Hankkeet ovat vielä käynnissä vuoden 2021 loppuun, joten esittelyssä oli niiden tämänhetkinen vaihe.

eKampus – yhdessä kehitetty pedagogisesti älykäs oppimisen voimavara -hankkeen tavoitteena on yhteisöllisesti kehittää hankkeeseen osallistuvien oppilaitosten eKAMPUS-ratkaisuja, tehdä pedagogisia ja teknisiä kokeiluja sekä kehittää ja mallintaa yhdessä eKAMPUS-visiota yhdessä vuoteen 2025/2035. Lisätietoja hankkeesta löytyy sen verkkosivuilta (verkkosivu avautuvat uuteen välilehteen) https://www.sedu.fi/fi/Tietoa-Sedusta/Hanke–ja-innovaatiopalvelut/Hankkeet/eKampus

DOT- data opiskelijan tukena -hankeverkoston tavoitteena on tuottaa ammatillisen koulutuksen erityispiirteisiin sopiva malli, miten dataa konkreettisesti käytetään oppijan osaamisen kehittymisen tukena erilaisissa oppimisympäristöissä. Hanketta voi seurata heidän verkkosivuiltaan (verkkosivu avautuu uuteen välilehteen): http://www.dothanke.fi/

VETbot-hankeen blogiartikkeli (sivu avautuu uuteen välilehteen): Tekoälyn etiikka ja chatbottien osallistava kehittäminen

Avointen oppimateriaalien kirjaston mahdollisuudet pedagogisten käytäntöjen ja sisältöjen julkaisussa on muistiin ja edelleen muillekin tiedoksi laitettava palvelu (sivu avautuu uuteen välilehteen) aoe.fi. Tästä palvelusta tullaankin kirjoittamaan lisää täällä osaava.tredu:ssa. Kurkista jo tässä vaiheessa alla olevasta videosta sen esittely:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn
Avointen oppimateriaalien kirjaston esittelyvideo

Visu – Virtuaaliset ja simuloidut oppimisympäristöt ammatillisessa koulutuksessa – hankeverkosto, joka esittelee toimintaansa verkkosivuillaan (sivu avautuu uuteen välilehteen): https://blog.edu.turku.fi/visu/
Tredu osallistuu hankkeeseen tekemällä WondaVr 360-virtuaalista oppimisympäristöä panimon prosessiin ja 3D-koneohjauksen ohjelmistojen testausta maanrakennuksessa. Näiden osa-alueiden kehittymisestä lisää myöhemmin.


Sirpa Turusen kuva
Sirpa Turunen eTredu kehittämispäällikkö

Työpajaa ja mielenkiintoisia hankkeiden esittelyjä seurattuani voin ylpeänä todeta, että Tredussa ollaan varsin hyvin ajassa kiinni ja joissain osa-alueilla ihan edelläkävijöitä. eTredun yksi tehtävistä onkin tuoda myös meidän omaa kehitystyötä paremmin kaikkien tietoisuuteen.

Jäämme seuraamaan hankeiden työstä sekä Opetushallituksessa meneillään olevaa Digivisio 2030 -kehitystyötä.