Tule tuberoomiin tekemään videoita, podcasteja ja muuta sisältöä!

Sisällön tuottamisella internetiin on monenlaisia tarkoituksia. Suuri osa ihmisistä lataa ainakin kuvia sosiaaliseen mediaan. Sisältö voi olla keino välittää tietoa ja mielipiteitä tai mainostaa. Jotkut tekevät videoita kertoakseen itsestään ja omasta osaamisestaaan video-CV:n muodossa. Esimerkkejä mahdollisista projekteista on vaikkapa podcast tai videopäiväkirja työssäoppimisesta tai yrittäjyydestä. Tuberoomia voi käyttää moninaisiin audiovisuaalisen viestinnän tarkoituksiin. Tredun kirjastopalvelut tahtovat kannustaa ja tukea sisällön tuottamista tarjoamalla sitä varten tarvittavaa laitteistoa ja ohjelmistoa.

Tuberoom on kiinteä tila laitteistoineen sisällön tuottamista varten. Tredun tuberoom-tilat sijaitsevat Tredun kolmella pääkampuksella, Hepolamminkadun, Santalahdentien ja Sammonkadun toimipisteiden kirjastojen yhteydessä. Tiloja hallinnoivat Tredun tieto- ja kirjastopalvelu. Lisätietoja tuberoomien käytöstä, varauksesta ja laitteistosta saat toki-verkkokirjastosta.

Tuberoom-laitteistoa kuten järjestelmäkameroita voi tarvittaessa lainata käyttöön myös muualle kampusalueelle. Kirjastoissa on lisäksi myös kotiin lainattavia laitteita. Tuberoom-laitteistoa päivitetään ja hankitaan uutta. Otamme mielellämme vastaan laitteiston hankintaan liittyviä vinkkejä ja ehdotuksia.

Katso tästä tiedot Tuberoom-laitteista! Klikkaa hiirellä lisätietoa.

Käytännössä

Videon kuvaaminen voi edetä esimerkiksi näin: viritä tuberoom-tilaan videokamera tai järjestelmäkamera jalustalle. Voit käyttää halutessasi taustakangasta. Kuvattuasi materiaalin vie se kameralta tietokoneen editointohjelmaan, jossa voit leikata sitä ja lisätä tarvittavia tekstejä tai still-kuvia. Tässä kohtaa videoon voi myös vaikka lisätä erikseen äänitettyä ääntä tai musiikkia (muista tekijänoikeudet). Nopeampi tapa on kuvata Tuberoom-varustukseen kuuluvalla HD-web-kameralla, josta video tallentuu suoraan koneelle editoitavaksi.

Äänen tallentaminen niin videota kuin podcastiakin varten onnistuu esimerkiksi usb-pöytämikrofonilla, joka liitetään suoraan tietokoneeseen. Voit käyttää myös pientä vaatteeseen kiinnitettävää mikrofonia. Neliraitainen kenttätallennin on erityisen hyvä podcasteihin tai etähaastattelujen tekoon.

Editointi

Sisällön tuottamisessa tärkeä osuus on editoinnilla. Sitä varten tuberoom-tiloissa on tarkoitukseen soveltuva tietokone, johon on asennettu tarvittavaa ohjelmistoa. Suosituimpia editointiohjelmia videoiden editointiin ovat Adobe Premiere ja Adobe Premiere Rush. Kuvankäsittelyä varten ovat Adobe Photoshop ja Adobe Illustrator. Äänen edintointi onnistuu Adobe Auditionilla. Muun muassa kyseiset Adobe Creative Cloud -ohjelmat ovat tuberoomien editointikoneilla kaikkien käytettävissä.

Kuvia laitteista ja tiloista