Moodleen on todella helppo nauhoittaa esimerkiksi tehtävien ohjeet äänitiedostoina. Osa opiskelijoista saattaisi hyötyä tästä paljonkin, jos pitkien tekstien lukeminen tuottaa tuskaa.

Atto-editorin tallenna ääni -nappi on ympyröity vihreällä.

Oletuksena käytössä olevasta Atto-editorista löytyy tallenna ääni -nappi. Jos et aluksi näe koko työkaluvalikoimaa, klikkaa vasemman ylänurkan alaspäin osoittavaa nuolta.

Tallentaminen on helppoa ja tällä hetkellä asetukset sallivat 10 minuutin mittaisen tallennuksen. Tärkeää on, että käytössäsi on kunnon mikrofoni (esim. headset), jotta äänenlaatu on mahdollisimman hyvä.

Podcasteja tekemään?

10 minuutin mitta ei välttämättä riitä esimerkiksi kokonaisten oppituntien aiheiden käsittelyyn. Silloin kannattaakin nauhoitus tehdä jollakin toisella ohjelmalla ja ladata valmis äänitiedosto Moodleen.

Tredun kirjastoista on lainattavissa myös nauhureita, jos haluat tehdä tallennuksen jossain muualla kuin tietokoneen ääressä. Ehkä joistakin aiheista voisi laittaa myös opiskelijat tuottamaan podcast-materiaalia opetukseen?

Mikäli haluat podcastillesi laajemman yleisön, täytyisi se tietenkin ladata jonnekin muualle kuin Moodleen. Esimerkiksi Soundcloud on suosittu alusta, mutta ilmaisessa versiossa on tallennusten kestoa rajoitettu.

Yksi testaamisen arvoinen ohjelma on ilmainen Audacity, jolla voit myös editoida tekemiäsi tallenteita. Kannattaa tutustua vaikkapa näihin ohjeisiin.

Jos haluat että äänen lisäksi esityksessäsi näkyy myös kuva, tutustu Osaavan Tredun aikaisempiin juttuihin ruuduntallennuksen eri vaihtoehtoista