Onko käytössäsi 3D-tulostin? Haluaisitko tulostaa jotain oikeasti toimivaa ankeiden avaimenperien sijaan? Open Press Project tarjoaa valmiit tulostustiedostot, joiden avulla saat tehtyä itsellesi toimivan painokoneen esimerkiksi linolaatoilla painamiseen. Sivuilta löytyy myös paljon esimerkkikuvia painotöistä.

Kuvien painokone on tulostettu Tredun Hervannan toimipisteen kirjastossa. Itse en 3D-printterien sielunelämään ole kovin syvällisesti tutustunut, joten suurkiitos kirjaston henkilökunnalle avusta.

Pulteilla säädetään telan korkeus.
Pulteilla säädetään telan korkeus.

Painokoneen kasaaminen oli suhteellisen yksinkertaista. Hieman osia joutui hiomaan, mutta muita haasteita ei ollut. Tosin oikean kokoisten pulttien (M5) etsimisessä sai nähdä hieman vaivaa, kun omista kokoelmista ei tarpeeksi pitkiä löytynyt.

Ensimmäisen testauksen perusteella painokone toimii kyllä. Kuvalaatan kiinnitin alustaan kaksipuolisella teipillä. Täytyy vielä testata hieman huokoisemmalla paperilla, josko painojäljen saisi paremmaksi.

Perusopetuksen puolella tällaisen painokoneen tekeminen voisi olla hyvä oppiainerajat ylittävä projekti. Käsityön opettaja vastaisi luonnollisesti tulostamisesta, kuvataiteen opettaja painamisesta ja historianopettaja voisi kertoa kirjapainotaidon historiasta. Painokoneita ei tietenkään tarvitse jokaiselle oppilaalle tulostaa omaksi, vaan yksi yhteinen riittänee.

Painokone ja painolaatta
Painolaatta on kiinnitetty alustaan kaksipuolisella teipillä.