Tredu-logo Tampereen kaupunki-logo

 

  • Raivaussahasimulaattori on hankittu Tredun ICT-projektissa Virtuaalisten oppimisympäristöjen jatkokehittäminen (VR/AR/XR)
  • Raivaussahasimulaattori otettiin käyttöön Tredussa loppusyksystä 2024
  • Simulaattori soveltuu metsä-, kiinteistö- ja puutarha-alan koulutuksiin
  • Simulaattori hyödyntää VR-laseja ja tarjoaa turvallisen ympäristön taimikon hoidon harjoitteluun, opettaen oikeita sahatekniikoita ja jäävän puuston mittausta.
  • Käyttö on yksinkertaista ja suoritteen jälkeen simulaattori tuottaa raportin opiskelijan suorituksesta.
  • Simulaattori ei korvaa todellista työskentelyä, mutta auttaa turvallisen työskentelyn oppimisessa.
  • Projekti toteutettiin eTredu-tiimin tuella

Tiivistelmä on tarkastettu, tekoälyn tuottama tiivistelmä.

Loppusyksystä minulta kysyttiin, että ottaisitko vastaan projektin, jossa otettaisiin käyttöön uutta oppimista tukevaa laitetta, joka on raivaussahasimulaattori. Simulaattori hankittiin Tredun Virtuaalisten oppimisympäristöjen jatkokehittäminen (VR/AR/XR) -projektissa. Aihe kuulosti mielenkiintoiselta, koska en itsekään ollut kuullut aiemmin kyseisestä laitteesta, joten otin mielenkiinnolla projektin vastaan ja liityin mukaan eTredun toimintaan.

Aivan ensimmäisenä tutustuin itse laitteeseen, mitä tällä voi tehdä. Simulaattori on kehitetty metsäalan koulutukseen ja sillä harjoitellaan nimensä mukaisesti raivaussahan käyttöä. Aloin kuitenkin selvittämään mihin eri koulutusaloille laite soveltuisi. Kyselyn perusteella selvisi, että simulaattoria voisi käyttää kiinteistö- sekä puutarha-alan koulutuksissa, koska raivaussaha on olennainen työväline näillä aloilla, tätä yhteistyötä kehitämme jatkossa.

Näkymä raivaussahasimulaattorilla harjoiteltavasta taimikosta.

Mikä raivaussahasimulaattori on?

Raivaussahasimulaattorilla simuloidaan raivaussahan käyttöä. Se tarjoaa käyttäjälleen mahdollisuuden harjoitella taimikon hoitoa turvallisessa ympäristössä. Simulaattori toimii hyödyntäen VR-laseja, joka tekee harjoituksista realistisia. Se opettaa myös oikeita sahatekniikoita, joka on tärkeää tehokkaassa työskentelyssä, tähän tietysti tulee oikeaan maastoon siirtymisen jälkeen maaston ja kaadettujen puiden aiheuttamat vaikeudet liikkua. Lisäksi simulaattori mahdollistaa jäävän puuston mittauksen harjoittelun, joka auttaa opiskelijoita tekemään kestäviä metsänhoidollisiapäätöksiä. 

Itse simulaattorin käytön osalta, olen luonut sen käyttöä tukevaa materiaalia kuten, käyttöohje raivaussahasimulaattorin käyttäjälle, ohjevideon laitteen kasauksesta ja käyttöönotosta sekä metsäalan opiskelijoille Moodle-alustan Kestävä metsienhoito ja hyödyntäminen kurssiin sisältyen. Näitä ohjemateriaaleja tukee silti laitevalmistajan ohje.  

Simulaattorin yksi suorite kestää keskimäärin 20-30minuuttia riippuen vain hieman opiskelijan lähtötasosta, käyttö on kuitenkin yksinkertaista eikä vaadi pitkää perehtymistä laitteen käytöstä. Tehdyn suoritteen jälkeen simulaattori tuottaa raportin opiskelijan suorituksesta tämä tarjoaa opettajille tärkeää tietoa edistymisestä ja kehitysalueista, joka mahdollistaa yksilöllisemmän tuen. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että raivaussahasimulaattori ei korvaa todellista työskentelyä, mutta se on oiva apuväline turvallisen työskentelyn oppimisessa, sillä opiskelijat voivat harjoitella raivaussahan käyttöä ilman riskejä.

Katso videolta raivaussahasimulaattorin asennusohjeet:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn

 

Tämä kaikki ei olisi onnistunut yksin, vaan minulla oli eTredu tiimin tuki matkassa alusta loppuun asti. Yhteenvetona voidaankin todeta, että simulaattori ei ainoastaan kehitä teknisiä taitoja, vaan myös lisää ymmärrystä turvallisuusseikoista, joka tuo tekijälle itseluottamusta ja valmiuksia käytännön työtehtäviin.

Teksti: Marko Inkinen, metsäalan tuntiopettaja

Lue lisää: Virtuaalisten oppimisympäristöjen jatkokehittäminen (VR/AR/XR)-projektin sivut