Teimme yhdessä tamperelaisen Virtual Dawnin kanssa varastosimulaattorin, jossa kaupan varastotoimintaa voidaan harjoitella VR-lasien avulla. Simulaattorilla pyritään harjoittelemaan varastossa toimimista ja erilaisia työtehtäviä, joita varastotyöntekijä oikeassa työssään kohtaa. Simulaatio poikkeaa kuitenkin hyvin paljon perinteisistä, sillä se on vahvasti pelillistetty. Pelihahmo kohtaa työpäivien aikana erilaisia haasteita, kuten tultasyökseviä roskiksia, vesihirviöitä, tai nopeutta vaativia laatikoiden purku -minipelejä. Simulaatiossa pyritään pelillisyyden keinoin pitämään opiskelijan mielenkiintoa yllä ja havainnoimaan ympäristöään.

Pelin tuotantoprosessi sai alkunsa vuoden 2021 keväällä, jolloin ideoimme yhdessä Virtual Dawnin kanssa tulevaa VR-sovellusta. Simulaation luomista varten tarvitsimme videomateriaalia oikean kaupan varastosta ja otimme yhteyttä Linnainmaan K-Citymarkettiin. Saimme luvan kuvata kaupan varastoa ja saimme myös videoitua oikeita työsuoritteita henkilökunnan avustuksella. Tämän videomateriaalin lähetimme Virtual Dawnille ja varsinainen pelin rakentaminen alkoi.

Meille oli tärkeää, että simulaatio toimisi Vr-laseilla, eikä erillistä tietokonetta tarvittaisi pyörittämään sovellusta. Halusimme myös, että simulaatio on mahdollisimman viihdyttävä ja koukuttava, jotta opiskelijat saataisiin yhä uudelleen simulaation ääreen. Tuotantoprosessin aikana pidimme Virtual Dawnin kanssa useita palavereja, joissa katsoimme missä pisteessä sovelluksessa mennään ja miten esimerkiksi tietyt prosessit tulisi pedagogisessa mielessä mallintaa.

 

Tämän vuoden aikana on tarkoitus testauttaa peliä opiskelijoilla ja näiltä saatujen palautteiden mukaan mahdollisesti vielä jatkokehittää peliä. Olemme myös alustavasti suunnitelleet uusia linjoja ja ajatuksia tulevien VR-toteutusten suhteen.

Teaseri simulaatiosta seuraavasta linkistä: https://youtu.be/ChG4BTrF61

Kirjoittaja: Arttu Tuominen