Hius- ja kauneudenhoitoalan opiskelija Salla Metsälä on käyttänyt Futural Skills-ohjelmaa opinnoissaan jo pitkään. ”Olimme Tredussa ensimmäisiä ryhmiä, jotka ottivat ohjelman käyttöön. Se on tosi helppokäyttöinen!”, sanoo Metsälä. Opettaja Nina Haringin johdolla ryhmä otti Futuralin käyttöön kesken opintojen mutta silti kaikki on sujunut mallikkaasti.

”Käytämme Futuralia oikeastaan ammatillisella puolella melkein kaikkeen, eli laitamme sinne kuvia kaikista töistä ja lisäksi myös paperille tehdyistä harjoituksista. Näin ne säilyvät tallessa myöhempää tarkastelua varten. Kuvaamme puhelimella ja tietokoneella en oikeastaan ole ohjelmaa edes avannut”, Metsälä kuvailee.

Hius- ja kauneudenhoitoalan opettaja Nina Haring käyttää ohjelmaa kaikissa opettamissaan aineissa kaikkien ryhmien kanssa ja lähes kaikki saman osaston opettajat käyttävät sitä myös aktiivisesti. Ohjelman käyttö on Haringinkin kokemuksen mukaan yksinkertaista: ”Aluksi tietenkin opettajilta vie hetken aikaa oppia uusi ohjelma, mutta käyttö on helppoa ja opiskelijat oppivat sen käytön hetkessä”.

Futuralin käyttö on tuonut Salla Metsälän mukaan paljon hyviä asioita opiskeluun: ”Tehtävien dokumentointi ei jää kasaantumaan, ei tarvitse leikkiä Wordin kanssa ja näkee kaiken mitä on jo opiskellut ja mitä on vielä käymättä. Yhdellä silmäyksellä saa tiedon siitä miten on omat opinnot edenneet”.

Nina Haringin näkökulmasta Futuralin käyttö on tuonut monia konkreettisia hyötyjä opettajan työhön: ”Sen avulla on selkeää seurata ja opastaa opiskelijoiden osaamisen etenemistä niin koululla kuin työssäoppimisjaksoillakin. Töiden dokumentointi on opiskelijoille kännykällä helppoa ja luontevaa. Lisäksi ohjelma on näyttöjen arviointikeskusteluissa isona apuna, kun voimme yhdessä katsoa kaikki tehdyt suunnitelmat ja toteutukset tarvittaessa. Iso asia on myös se, että ohjelman myötä ollaan saatu rakennettua selkeät, samat ohjeet kaikille opiskelijoille tasapuolisesti.”

Haring näkee ohjelman käytön auttavan myös sijaista ja OMA-opettajan lisäksi muitakin opettajia, jotka pääsevät katsomaan opiskelijan etenemistä ja kommentoimaan sitä. Lisäksi myös ammatillisen ohjaajan ja työpaikkaohjaajan mukana olo on mahdollista ja hyödyllistä opiskelijan tuen kannalta.

Voit katsoa Salla Metsälän haastattelun täältä. Kirjaudu edu.tampere-tunnuksilla.

 

Futural Skillsin käyttöönotto Tredussa jatkuu eri aloilla talven 2020-2021 aikana. Tukea työhön saa esimerkiksi Osaavan Tredun ohjeista, sekä Digikehittäjien tiimistä Futural Skills-kanavalta. Voit lähettää myös sähköpostia osoitteeseen futuralskills.tredu@tampere.fi.