Podcastin tekemisessä aivan varmasti vaikein asia on sellaisen aiheen keksiminen, jota joku on kiinnostunut kuuntelemaan. Tämän jälkeen tekniikka on helppo ottaa haltuun.

Zoom H1n -nauhuri.
Zoom H1n -nauhurin voit varata TOKI-kirjastosta.

Ammattitason äänitysstudiota ei hyvänkään podcastin tekemiseen tarvita. Sopiva tila ja kannettava tallennin riittää pitkälle. Tietokone, Adobe Audition ja headseat on toinen hyvä kokoonpano tallentamiseen.

Zoomin nauhurin saat lainaan TOKI-kirjastosta. Tämän käyttämisessä ei mitään suuria haasteita ole. Virrat päälle, tarkista tallennusmuoto ja tallennuksen laatu ja paina REC-nappia.

Podcastin tallentamiseen kannattaa luonnollisesti valita joku mahdollisimman rauhallinen tila. Esimerkiksi ilmastointilaitteiden kohina saattaa aiheuttaa ärsyttävää taustaääntä. Jos taustakohina on häiritsevää, saa sitä vaimennettua melko helposti esimerkiksi Adobe Audition -ohjelmalla.

Missä podcast kannattaa julkaista?

Tredulla ei ole ainakaan toistaiseksi hankittuna mitään maksullista julkaisualustaa podcasteille. Kaupallisia toimijoita on maailmassa toki paljon ja esimerkiksi Soundcloudiin saa tätä kirjoittaessa ladata 180 minuuttia materiaalia ilman korvausta.

Jos et tavoittele suurempia yleisöjä tuotoksellesi, voit julkaista tallenteen opiskelijoillesi myös Moodlessa.

Kiinnostuitko?

Lähde rohkeasti kokeilemaan! Jos haluat editoita tallenteitasi tai koostaa useammasta tallenteesta yhden podcastin, kannattaa tutustua Adobe Auditioniin. Muista, että Adoben ohjelmat ovat Tredun henkilökunnalle käytössä veloituksetta.

Adobe Auditionilla voit luoda podcastin suoraan, jos sinulla on tietokoneeseen liitettävä mikrofoni tai headset.

Adobe Auditionin Noise reduction on hyödyllinen ominaisuus johon kannattaa tutustua. Parilla klikkauksella saat kohinan poistettua. Todennäköisesti tähän on olemassa paljon ammattimaisempiakin tapoja, mutta ainakin omasta mielestäni laatu on tällä tekniikalla aivan riittävä.

Kuuntele näillä työkaluilla tehty esimerkki

For privacy reasons SoundCloud needs your permission to be loaded.
Hyväksyn

Kovin kummallisia teknisiä haasteita tämän podcastin tekemisessä ei tullut vastaan. Toki muutamat sanavalinnat häiritsevät ja jotkut omat maneerit ärsyttävät. Mutta tässä kannattaa olla armollinen itselleen ja muistaa vanhan kansan sananparsi: ”Hullu ei huomaa ja viisas ei virka mittään.”

Kohinan ja ylimääräisten äänien poistaminen onnistuu esimerkiksi näillä Adoben ohjeilla.

Tutustu myös Omnian podcasteihin. Lukusuositus: Vahva epäily: Asiakas kuunteli viraston toteuttaman podcastin