Myönnetään, otsikon kysymys on typerä. Aivan sama kuin kysyisi, että saha vai kirves? Vastaus on tietenkin ”riippuu käyttötarkoituksesta”. Eli ensin kannattaa miettiä tarkemmin mitä on tekemässä ja valita työkalu sen mukaan.

Tässä kirjoituksessa vertaillaan Teamsia ja Moodlea erityisesti opetuskäytön näkökulmasta. Käyttökohteet ovat osaksi yhteneväisiä, mutta molemmilla on myös omat vahvuutensa.

Moodle vai Teams?
Teams tarjoaa monipuoliset viestintäominaisuudet ja yhteistyömahdollisuudet, mutta Moodle on tehokas verkkokurssialusta. Kumpaakin voi hyödyntää lähiopetuksessa materiaalipankkina.

Monien digitaalisten työkalujen helppous ja ”paremmuus” saattaa johtua osaksi siitä, että niitä on tottunut käyttämään. Jos uusien välineiden opetteluun ei ole aikaa, ei tehokkaampia työtapoja voi omaksua. Pidemmän päälle ajanpuutteeseen vetoaminen ei ole kestävä ratkaisu, sillä digitaalisten välineiden nimenomaan pitäisi säästää aikaa johonkin muuhun toimintaan. Siksi Teamsiinkin kannattaa tutustua, vaikka olisikin Moodleen tyytyväinen.

Tämä kirjoitus ei pyri olemaan mikään lopullinen totuus Moodlen ja Teamsin käytöstä. Nämä kuitenkin ovat Tampereen toisen asteen oppilaitoksissa käytettävissä, joten kaikkien opettajien olisi molempiin syytä tutustua ja valita kummastakin parhaat ominaisuudet myös opiskelijoidensa käyttöön.

Verkkokurssit Moodleen

Moodle on suunniteltu alun perin oppimisympäristöksi (LMS, Learning Management System), joten siinä se on vahvimmillaan. Monipuoliset tehtävätyypit H5P:n avulla ovat sen uudempia ominaisuuksia. Opiskelijoiden suoritusten seuranta ja suurien opiskelijamassojen hallinta on Moodlessa helppoa, kunhan kurssin perusasetukset ovat kunnossa.

Varsinkin kokonaan itsenäisesti suoritettavat verkkokurssit tekisin itse edelleen Moodleen. Lähiopetuksessa Moodle toimii toki myös tehtävä- ja materiaalipankkina.

Vaikka Moodlessakin on viestiominaisuuksia ja keskustelualueita, ovat ne Teamsiin verrattuna hieman ankeat. Myöskään etäopetus livenä ei Moodlen työkaluilla kovin näppärästi onnistu.

Teams ”liveopetuksen” tukena

Teams sisältää verkkokokousominaisuuden ja videopuhelut, joten näitä kannattaisi hyödyntää tilanteissa, joissa opiskelija ei pääse fyysisesti paikalle, mutta haluaisi silti osallistua opetukseen.

Teamsin avulla pystyy järjestämään opetuksen myös kokonaan etänä, vaikka siinä ei aivan kaikkia samoja ominaisuuksia olekaan kuin tähän varsinaisesti suunnitelluissa tuotteissa.

Suunnittelua verkko-opetus joka tapauksessa vaatii ja toki myös panostusta teknisiin laitteisiin. Vähintäänkin mikrofonin ja kaiuttimen on oltava osallistujilla kunnossa, sillä selkeä ääni on verkkototeutuksissa tärkeintä.

Luokassa tai työpajalla tapahtuvassa opetuksessa Teams toimii myös materiaalipankkina ja sinne voi myös tehdä tehtävänpalautuksia. Tehtäväominaisuudet ovat toistaiseksi kuitenkin paljon suppeammat kuin Moodlessa.

Opiskelijoiden omatoiminen työskentely Teamsiin

Jos olisin itse opiskelija, tekisin Teamsiin tiimin muutaman luotettavan, omatoimisen ja ahkeran opiskelukaverin kanssa. Yhteistyö tehtävien tekemisessä ja materiaalin jakamisessa olisi tämän jälkeen sangen yksinkertaista.

Moodle on selkeästi opettajajohtoinen työkalu, joten opiskelija ei siellä voi kovin omatoimista roolia ottaa.

Viestintä Wilmasta Teamsiin?

Wilma on oppilaitoksen virallinen viestintäväline ja sitä opiskelija velvoitetaan seuraamaan. Vaikka WhatsApp on nuorisolle tuttu, ei sitä välttämättä kannata ottaa opiskelijoiden kanssa käyttöön, sillä siinä on ikärajat eikä tietojen tallentaminen välttämättä täytä nykyisiä säädöksiä.

Teamsin pikaviestiominaisuudet muistuttavat WhatsAppia, joten käyttö on todennäköisesti suurimmalle osalle henkilökunnasta ja opiskelijoista varsin yksinkertaista. Sovelluksen lataaminen puhelimeen ja tietokoneeseen on toki lähes välttämätöntä viestien nopeamman perillemenon kannalta, vaikka pelkällä selaimellakin Teamsia voi käyttää.

Miksi yhdellä ohjelmalla ei voida hoitaa kaikkea?

Tässä täytynee jatkaa työkaluvertauksin. Monitoimityökaluja on olemassa ja niillä pystyy tekemään kaikenlaista, mutta missään asiassa ne eivät ole erityisen hyviä. Siksi kannattaa hetki uhrata aikaa oikean työkalun valintaan.

Teamsista ja Moodlesta järjestetään koulutusta henkilökunnalle, joten omatoimisesti näitä ei ole pakko ottaa haltuun. Apua kyllä käyttöönottoon saa.