Sammonkadulla pidettiin syksyllä 2018 Mobiililaite haltuun: minustako sisällöntuottaja -koulutus, johon osallistui 12 innokasta Tredun ja Kiipulan työntekijää. Koulutus oli osa Opetushallituksen rahoittamaa Kohti reformia! / Uudet oppimisratkaisut erilaisissa oppimisympäristöissä -hanketta.

Opettajana meillä oli mahtava Matleena Laakso, joka on varmasti tutustunut ja testannut useampaa mobiilisovellusta kuin me kaikki yhteensä! Koulutuksen tavoitteena oli oppia tuottamaan ja jakamaan videoita ja animaatioita mobiililaitteilla. Testasimme videoiden tekoa myös läppärillä, jolla voi olla helpompi editoida materiaalia tarkemmin.

Ensimmäisenä tutustuimme videoiden tekemiseen maksuttomilla sovelluksilla:

Adobe Spark: toimii tietokoneella selaimen kautta (parhaiten Mozilla tai Chrome)
Spark on todella monipuolinen työkalu. Omien videoiden ja kuvien sekä tekstin ja äänen yhdistäminen on helppoa. Sparkilla voi tehdä lisäksi myös erilaisia julkaisuja ja nettisivuja.

Mobiililaitteille löytyy sovelluskaupoista erilliset sovellukset: Adobe Spark Video (iOS-sovellus, tulossa pian Androidiin), Adobe Spark Post (Android, iOS) ja Adobe Spark Page (iOS)

PowerDirector Video Editor App (Android): yksi parhaista videoiden tekemiseen esim. Samsung-puhelimilla (esimerkki kuvassa). iMovie (iOS): helppo kuin mikä, mutta vain Apple-tuotteille.

Toisessa työpajassa harjoiteltiin materiaalin tuottamista animoiden:
ThingLink (Android, iOS, pc) Saman voi tehdä yksinkertaisemmin Moodlen H5P-työkalujen Image Hotspotsilla!
Hauskoja animaatioita voi tehdä helposti: PowToon (tietokoneelle) tai samankaltainen, mutta vielä yksinkertaisempi Biteable.

Videovinkki: videon osia voi tehdä eri sovelluksilla, esim. piirtää mindmapin ipadin Paper53-sovelluksella ja samanaikaisesti näytöntallennuksen avulla kaapata piirtämisestä videon. Imoviella voi sitten nopeuttaa ja nauhoittaa selostuksen videon päälle. Valmiin videon voi viedä vaikka Youtubeen tai O365-kansioon ja jakaa opiskelijoille.

Kuvat ja videonpätkät voi myös ensin käsitellä tietokoneella, esim. Adobe Photoshop ja Premiere Pro -ohjelmilla ja sitten koota videon ja lisätä tekstit ja musiikin Sparkissa.

Oppimistehtävänä syntyi videoita syysloman kohokohdista, mutta myös esim. opettajan työaikalajeista ja opiskelijalle muistilista näyttöön ja näyttösuunnitelman tekeminen Wilmaan.

Esimerkkejä erilaisilla sovelluksilla tehdyistä videoista löytyy Matleena Laakson Padlet-sivulta: https://padlet.com/matlaakso/digitarinat
Matleenan blogista löydät runsaasti materiaaleja ja ideoita digin hyödyntämiseen sekä koulutusdiat.

Hyvät vinkit opettajille löytyy myös Ylen uutisluokasta.

Koulutuksen motto: Nämä työkalut oppii vain kokeilemalla!