Toki-kirjastossa on lainattavissa Samsung Gear 360 -kamera. Kyseessä on varsin helppokäyttöinen tuote 360 asteen kuvien ja videoiden tekemiseen, mutta valitettavasti siinä on omat ongelmansa.

Kovin montaa nappulaa kamerassa ei ole ja ohjekirja on lyhyt, joten kuvaamaan pääsee nopeasti. Suurin ongelma on siinä, että Samsung Gear 360 tukee äärimmäisen harvaa älypuhelinta. Vaikka työpuhelimeni on myös Samsung, sillä ei päässyt ohjaamaan kameran toimintoja. Niinpä kuvaamisen joutuu tekemään aivan sokkona.

Etälaukaisu olisi erityisesti valokuvien ottamisessa tärkeä ominaisuus, ellei halua kuvaajan näkyvän jokaisessa otoksessa. Videoissa toki voi pätkäistä alku- ja loppupään pois.

Videoiden editointiin käytin tässä testissä Samsungin omaa ohjelmistoa. Jos jotain videoeditointisoftaa on aiemmin käyttänyt, ei sen kanssa pitäisi olla ongelmia. Isompien tiedostokokojen kanssa ohjelman toiminta oli tosin todella hidasta, mutta nämä ongelmat saattavat toki johtua myös tietokoneestani.

YouTube tukee 360-videoita, joten sitä voi suositella julkaisupaikkana. Kannattaa kuitenkin huomioida, että kaikilla alustoilla 360-video ei välttämättä toimi kunnolla YouTubestakaan katseltuna. Esimerkiksi puhelimen Facebook-sovelluksessa tämä ei toiminut. Sen sijaan puhelimen YouTube-sovellus tuki 360-kuvaa hyvin.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn

Koskapa en mitään järkevämpääkään kuvattavaa keksinyt, kiinnitin kameran auton kojelautaan työmatkalla. Ainakin näin kirkkaalla säällä kuvanlaatu on aivan riittävä. Uskoisin, että monissa ammattiaineissa tällaisesta videosta olisi paljonkin hyötyä, joten ei muuta kuin ideoimaan videoita ja varaamaan kameraa kirjastosta. Tarvittaessa voin kyllä auttaa teknisessä puolessa.

(Videon musiikki: http://freemusicarchive.org/music/All-Star_Trio/Antique_Phonograph_Music_Program_01192016/Oh_By_Jingo_All_Star_Trio)