Opetusmaailma on jatkuvassa muutoksessa, ja teknologian rooli oppimisen tukemisessa kasvaa vuosi vuodelta. Maailma digitalisoituu nopeasti, joten ammatillisessa koulutuksessa uudenlaisten digitaalisten apuvälineiden käyttö on tärkeää ajanmukaisen opetuksen tarjoamiseksi. Microsoftin ohjelmistot ja laitteet ovat tärkeitä työkaluja tässä kehityksessä, tarjoten opettajille ja oppilaille uudenlaisia mahdollisuuksia opetuksen ja oppimisen parantamiseen. 

Osana Microsoft-yhteistyötä eTredun opettajajäsenet saivat opetuksessa kokeiltavaksi Surface Pro 8 -laitteet. Surface-laitteiden monipuolisuus mahdollistaa niiden käytön erilaisissa oppimisympäristöissä. Surface Pro 8 on Microsoftin hybridilaite, joka yhdistää tabletin ja kannettavan tietokoneen ominaisuudet. Laitteessa on 13 tuuman kosketusnäyttö, irrotettava näppäimistö ja lisäosana saatu Surface Slim Pen 2 -osoitinkynä. Kosketusnäyttö, digitaalinen kynä ja liitettävä näppäimistö tekevät laitteista käyttömahdollisuuksiltaan monipuolisia niin perinteisessä luokkahuoneessa kuin etäopetuksessakin.  

Testasimme Surface Pro 8 -laitetta opetuskäytössä Tredussa eri alojen opettajien ja opiskelijoiden kanssa. Testijakso kesti kaksi kuukautta, ja sen aikana laitetta käytettiin erilaisissa oppimistilanteissa, kuten oppitunneilla, kokouksissa, etäopetuksessa, kokeissa ja projektien tekemisessä.  

Käyttö eri oppiaineissa  

Matemaattisten aineiden kohdalla Surface-laitteen kosketusnäyttö ja kynä mahdollistavat interaktiivisten matemaattisten tehtävien suorittamisen, kuten yhtälöiden ratkaisemisen ja graafien piirtämisen. Surface-laitteella voi myös harjoitella kieliä käyttämällä erilaisia sovelluksia ja ohjelmia, jotka tukevat kielten oppimista ja kommunikointia. Nämä tavat tietysti edellyttäisivät, että laite olisi opiskelijoilla itsellään käytössä, ei vain opettajalla. 

Laitteen muunneltavuus mahdollisti sen, että sitä voitiin käyttää eri tavoin eri tilanteissa. Esimerkiksi tablet-tilassa laitetta voitiin käyttää piirtämiseen, kirjoittamiseen ja lukemiseen, kun taas kannettava-tilassa laitetta voitiin käyttää perinteisemmin näppäimistöllä ja hiirellä. Surface-kynä oli erityisen hyödyllinen luovissa ja visuaalisissa tehtävissä, kuten piirroksissa, kaavioissa, muistiinpanoissa ja allekirjoituksissa. Laitteen näyttö oli kirkas ja terävä, ja sen katselukulma oli laaja. 

Opettajat olivat esittelemässä kokeilunsa tuloksia myös ITK-päivillä Hämeenlinnassa Microsoftin talossa. Osalle vieraista laite oli perusopetuksen puolella jo tuttu, mutta monille kyseessä oli uusi tuttavuus. Moni vieras pohti, että laite olisi hyvä jos opettajalle kynällä kirjoittaminen ja piirtäminen on luonteva tapa opettaa. Tabletti-tilassa laite mahdollistaa luokassa liikkumisen ja asioiden demonstroimisen