Tuberoomin kalustoa

Livestriimaus eli reaaliaikainen suoratoisto tarkoittaa videon esittämistä halutulle yleisölle samaan aikaan, kun sitä kuvataan. Toisin sanoen samaan aikaan, kun video tallentuu, se siirtyy netin yli vastaanottajalle.

Monet netin palvelut tarjoavat mahdollisuuden lähettää kuvaa ja ääntä suoraan netin yli. Tämä on toki myös videopuheluiden ja etäkokousten edellytys. Puhuttaessa live stream -lähetyksestä tarkoitetaan kuitenkin yleensä jonkin kokoiselle yleisölle lähetettävää enemmän tai vähemmän julkista esitystä.

Sisältöä voi striimata esimerkiksi Youtubeen tai muuhun sosiaalisen median palveluun, joka mahdollistaa livestriimauslähetykset. Vähän kehittyneempään livestriimaukseen apuna voidaan käyttää encoder-ohjelmaa, joita on esimerkiksi avoimen lähdekoodin OBS. Alustana rajatummalle yleisölle toteutettua livestriimiä varten voidaan käyttää myös Teamsia tai Zoomia.

Usein livestriimaukseen käytetään webkameraa. Myös joidenkin kameroiden sisäinen nettiyhteys mahdollistaa livestriimauksen. Kuitenkin periaatteessa tähän tarkoitukseen voi käyttää melkein mikä tahansa digitaalista kamera, jossa on liitäntä videon ulostulolle. Tietokone ei kuitenkaan yleensä ota sisäänsä kameran kuvasignaalia sellaisenaan, vaan väliin tarvitaan vähintään jonkinlainen videokaappari.

Livestriimaus on mahdollista myös TOKI-kirjastojen tuberoomeissa. Lähetysten monipuolisempaa toteutusta varten Hepolamminkadun IT-kirjaston tuberoomissa on käytössä videomikseri, johon voidaan liittää samaan aikaan korkeintaan neljä kameraa. Tarkoitukseen sopii mikä tahansa HDMI-ulostulon sisältävä kamera. Laite toimii siis myös aikaisemmin mainittuna videokaapparina.

Videomikseri ATEM Mini Pro ISO. Kuva Blackmagic Design

Videomikserillä voi siis kaapata kuvasignaalin yhdestä tai korkeintaan neljästä eri lähteestä. Kameraksi käy mikä tahansa HDMI-ulostulon sisältävä kamera, joita on Tuberoomissa käytössä useita. Useamman kameran käyttäminen striimauksessa mahdollistaa kuvakulman vaihtamisen lennosta. Voidaan myös näyttää yhtä aikaa useamman kameran kuvaa jaetulla ruudulla.

Kun mikseri liitetään tietokoneeseen, se käyttäytyy samalla tavalla, kuin webkamera. Tämä tarkoittaa, että sitä voidaan käyttää esimerkiksi Teamsissa ”kamerana”. Alla video, jossa esitellään videomikseriä:

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Hyväksyn
Video tehty Hepolamminkadun IT-kirjaston tuberoomissa

TOKI-kirjastojen tuberoomeja on kolme ja ne sijaitsevat Sammonkadun tietokeskuksen, Santalahdentien tietokeskuksen ja Hepolamminkadun IT-kirjaston yhteydessä. Videomikseri on tällä hetkellä vain Hepolamminkadun IT-kirjastossa. Tuberoomin voi varata käyttöön joksikin sopivaksi ajaksi ottamalla yhteyttä TOKI-kirjastojen henkilökuntaan. Ota yhteyttä varataksesi tuberoomin käyttöösi!

Lisätietoa tuberoomeista ja laitteistosta: toki.verkkokirjasto.fi/tuberoom
Muut lisätiedot ja kirjastojen yhteystiedot: toki.verkkokirjasto.fi