Kimmo Koskinen kouluttaa henkilöstöä Adoben käyttäjiksi

by Osaava Tredu
Kuvakaappaus Photoshopista

“Kevään 2020 Etäopetus käyntiin -koulutukset olivat mielenkiintoinen kokeilu. Haasteina oli varsin samanlaiset asiat kuin aiemmissakin henkilöstökoulutuksissa, eli hyvin erilaiset taustat ja pohjaosaamistasot, sekä oppimisen tavoitteet. Aiemman kokemuksen perusteella suunnittelin parhaani mukaan pedagogisesti mahdollisimman mielekkään sisällön, pitäen mielessä sen, että Adobe-ohjelmien käyttöä moni vasta nyt uskaltautui kokeilemaan. Tavoitteena on tietenkin se, että asiaan pääsee ohjatusti sisälle, ja jatkaa käytön opettelua itsenäisesti.

Oman haasteensa, mutta myös etunsa toi Teams-alustan käyttö. Tällöin koulutustilanteen ylimääräistä häsläämistä ei ole (kuin kouluttajan osalta) kokonaisuutta häiritsemässä – osallistujat melko harvoin halusivat kysyä tarkennusta tai lisäohjetta. Keskustelevaa otetta Teams-kouluttamisessa kyllä kaipaa, sillä vastaanottajien tilannetta on mahdoton tietää, jos kanava on mykkä. Tallennemahdollisuus oli kuitenkin erinomainen, joskin hiukan kuumottava sikäli, että kaikki koulutuksen empiminen ja sähläys on myös tallenteissa mukana.

Oma roolinsa koulutuksissa on toki myös osallistujien osaamistasosta ja asian yleisestä ymmärryksestä. Pääosin mukana tuntui olevan asiasta kiinnostunutta väkeä, joka hahmotti, mitä ko. ohjelmilla on tarkoitus tehdä ja mitä harjoitus käsittelee. Osalle tämä jäi silti epäselväksi, kenties myöhässä mukaan tulemisen tms vuoksi. Oleellista olisikin jatkossa antaa koulutuksista etukäteen selkeät kuvaukset.

Adoben koulutuksia jatketaan koko syksyn ajan Digikehittäjät- tiimin Koulutukset ja tilannehuone -kanavalla

Toivottavasti jatkossa saadaan koulutuksiin paljon tiedonjanoisia osallistujia ja kehiteltyä opetuksen kannalta mielekkäitä sisältöjä, jotta mahdollisimman moni saa oven raolleen digiopetuksessa tarvittavien perusvalmiuksien käyttöön.Sitä myöten opettajisto kehittyy osaavaksi ja monipuolisesti digityökaluja käyttäväksi porukaksi, joka pystyy tekemään opetuksen kannalta mielekästä sisältöä myös uusilla ja kuitenkin opiskelijoita palvelevilla tavoilla. ”  

Syksyn koulutustarjonta Adoben ohjelmista, tallenteet löytyvät Digikehittäjien tiimistä

19.8 Photoshop 1
2.9 Premiere rush
16.9 Lightroom
30.9 Photoshop 2
28.10 Premiere pro
11.11 Premiere pro 2
25.11 Illustrator
9.12 Illustrator ja/tai Indesign

Kouluttaja: Kimmo Koskinen

Taustaa: Graafinen suunnittelija (FM) Jyväskylän yliopiston taidekasvatuksen laitokselta. Työkokemus n. 10 vuotta graafisena suunnittelijana eri yrityksissä. Opettajana ammattiopistossa vuodesta 2010, aihealueina valokuvaus, verkkoviestintä, animaatio-, printti- ja videotuotanto. Graafisen suunnittelun experttinä WorldSkillsissä Kazanissa 2019.

Tredulainen: Lue Osaavan Tredun ohjeet miten saat Adoben sovellukset veloituksetta käyttöösi (linkki aukeaa samassa ikkunassa).

Lue myös