Botista potkua ansioluetteloon!

by Henna Leivo

”Olen valmistumassa työelämään ja ansioluettelo pitäisi päivittää. Miten ihmeessä kuvaisin osaamistani? Enhän minä nyt oikein mitään erityistä osaa. Olen ihan tavallinen kaveri ja en yhtään tiedä miten kuvailisin ominaisuuksiani. Tyhjä paperi ahdistaa!”  

Osaamisbotti on asioita järjestykseen laittava ja vastaajastaan sinnikkäästi tietoja kaivava työväline, jonka avulla jokainen pystyy täydentämään ansioluetteloaan. Botti sanallistaa käyttäjänsä osaamista ja auttaa näkemään ja muistamaan esimerkiksi niitä taitoja tai luonteenpiirteitä, joista vastaaja on työkokemuksensa aikana saanut myönteistä palautetta.

Tieto- ja tietoliikenteen perustutkinnosta Hepolamminkadulta valmistuva ryhmä kokeili Osaamisbottia osana Työelämässä toimiminen -kurssia ja yllättyi sen tarjoamasta konkreettisesta avusta. Opiskelijat aloittivat käytön ennakkoluulottomasti ja vastasivat botin alkukyselyyn huolellisesti. Opiskelijoiden tehtävänä oli päivittää olemassa olevat ansioluettelonsa ajankohtaiseen muotoon ja täydentää niitä erityisesti hankitun osaamisen ja hyvien ominaisuuksiensa näkökulmasta. Tehtävä on iästä riippumatta työnhakijoiden ja sitä harjoittelevien mielestä haastavaa. Oman osaamisen markkinointia ja sen välttämättömyyttä painotetaan kaikissa työnhaun oppaissa mutta sitä on hankalaa toteuttaa, jos ylipäätään tuon osaamisen tunnistaminenkin itsessään on jo suuren työn takana. Osaamisbotti toimii yhtenä vaihtoehtona juuri tämän kynnyksen ylittämiseen, tai ainakin sen madaltamiseen.

Osaamisen tunnistamisessa tarjotun avun lisäksi Osaamisbotti tarjoaa myös käyttäjälleen sopivia työ- ja työharjoittelupaikkoja. Botti toimii yhteydessä Tredun tänä syksynä avatun duuniin.tredu.fi –sivuston kanssa ja linkki suoraan bottiin löytyy myös samalta sivulta.  Tredussa Osaamisbotti toimii Teamsin sisällä ja sen käyttö on hyvin yksinkertaista. Mikäli Teamsin sovelluksen lataa mobiililaitteeseensa, on botin kanssa mahdollista keskustella missä ja milloin vain.

Helpot ohjeet Osaamisbotin käyttöönottoon itsenäisesti löytyvät täältä : https://osaava.tredu.fi/2019/09/23/ota-osaamisbotti-avuksesi-tyopaikan-etsimisessa/

Lue myös