Siivouspäivä: konmarita Moodlesi!

by Tuuli Kurkipää

KonMari-menetelmää voi hyödyntää myös oman Moodlen järjestämiseen. Siitä tulee siisti, raikas ja miellyttävämpi käyttää ja löydät helpommin etsimäsi. Siisti Moodle selkeyttää ajatuksiasi ja voit keskittyä olennaiseen.

Marie Kondon siivousmenetelmästä mukaellut ohjeet opettajille että opiskelijoille, olkaa hyvät.

Aloita hävittämällä kaikki turha

 1.  Jätä vain ne työtilat, jotka tuottavat sinulle iloa ja/tai hyötyä, joita olet käyttänyt vuoden aikana tai joita tiedät tarvitsevasi vielä myöhemmin.
 2. Järjestä Moodlesi kerralla kuntoon. Varaa siivoamiseen aikaa kokonainen päivä. Kun saat Moodlen valmiiksi, voit siirtyä OneDriven, sähköpostin, muistitikun jne. kimppuun
 3. Lopeta hamstraaminen: Vanhojen tehtävien varastoiminen varmuuden vuoksi on turhaa. Pois heittäminen voi olla vaikeaa, mutta voidaksesi nauttia työtiloista, jotka ovat tärkeitä sinulle, sinun täytyy ensin hävittää ne ne, jotka ovat jo täyttäneet tarkoituksensa. Marie Kondo suosittelee kiittämään näitä poistettavia kursseja, tehtäviä, opiskelijoita ja opettajia siitä, että ne ovat täyttäneet roolinsa elämässäsi.
 4. Jos olet tehnyt kaiken oikein, Moodlesi pysyy jatkossa siistinä kuin itsestään

 

Opiskelija, jos olet itse rekisteröitynyt kurssille avaimella, klikkaa työtilan etusivulla hammasratasta > Poista minut tästä työtilasta. Jos opettaja on lisännyt sinut kurssille, pyydä häneltä poistamista työtilasta.

Opettaja, toimi näin:

 1. Piilota työtila opiskelijoilta
 2. Vaihda työtilan nimeksi Poista (kurssin asetukset)
 3. Poista muut opettajat ja lopuksi itsesi työtilasta (osallistujat > muokkaa osallistujia)

Noudata ohjetta ja tee kaikki kolme vaihetta, niin turhat työtilat eivät enää ole vaivanasi:  https://moodle.tampere.fi/mod/page/view.php?id=310589

Entä jos turha työtila on vielä tärkeä jollekin kollegalle? Voit poistaa vain itsesi työtilasta ja jättää asian sikseen tai voitte keskustella ja päättää yhdessä työtilan kohtalosta.

 

Kaikelle on paikkansa

KonMari-menetelmässä tehokas Moodlen siistiminen perustuu kahteen toimintoon:

 1. Tavaroiden heittäminen pois
 2. Esineiden säilytyspaikan päättäminen

Jokaiselle Moodle-työtilalle on oma paikka eli kategoria Moodlessa. Näin muutkin käyttäjät löytävät sen. Tarkista siis, että jäljelle jäävät työtilasi ovat oikeassa kategoriassa esim. oppiaineen tai koulutusalan mukaan.

Työtilassa eri aktiviteettien säilytyspaikka riippuu käytöstä:

 • Pohdi missä ja miten esitettynä opiskelijan on helpoin löytää aktivitetti. Kokeile erilaisia järjestyksiä esim. välilehdillä tai ruudukossa. Kysy opiskelijoilta, millainen työtila heidän mielestään on selkeä ja helppokäyttöinen
 • Myöhemmin tarvittavat, opiskelijoilta piilotetut tehtävät ja osiot voit koota työtilan loppuun, niin että ne eivät häiritse sinua, mutta tarpeen tullen voit siirtää ne käyttöön.

Entä jos kuitenkin siivosit liian innokkaasti ja roskikseen lipsahti tärkeä tehtävä, jossa on vielä paljon sinulle iloa tuottavia vastauksia opiskelijoilta? Työtilan roskakorista tehtävä häviää lopullisesti 56 päivän päästä, joten sinulla on aikaa palauttaa vahingossa roskikseen menneet tehtävät. Roskakori löytyy hammasrattaan takaa asetuksista.

Tilaa uudelle!

Opiskelijat eivät tietenkään ole tavaraa, jota raivataan pois järjestyksen tieltä. Opettajalla voi myös olla käytäntönä, että työtila jää opiskelijden käyttöön kurssin jälkeen. Täältä löydät kuitenkin vaihtoehtoja vanhojen opiskelijoiden poistaminen kurssilta, jotta sinne sopii uudet oppijathttps://moodle.tampere.fi/mod/forum/discuss.php?d=90684

 

Lähteet:

Marie Kondo, KonMari – Siivouksen elämänmullistava taika
Markus Ossi, Tiivistelmä ja opas KonMari-menetelmästä
moodle.tampere.fi, ohjeet https://moodle.tampere.fi/course/view.php?id=3

Lue myös